Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου – 5+1 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου.

Greek Art over decades

Στην Αίθουσα Τέχνης “Αστρολάβος – Δεξαμενή” φιλοξενείται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο: “Greek Art over decades”. Έργα τέχνης συλλεκτικής αξίας παλαιότερων καλλιτεχνών, συνδιαλέγονται με έργα σύγχρονων σημαντικών δημιουργών με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αισθητική.

Ξεκινώντας χρονολογικά με σπουδαίους δημιουργούς της Γενιάς του ’30 όπως οι Κοψίδης, Μανουσάκης και Τσαρούχης που αξίζει να έρθουμε κοντά στο χαρακτηριστικό ιδίωμα του καθενός μέσα από ενδεικτικά έργα τους, συνεχίζουμε με τους επίσης σπουδαίους ζωγράφους της Γενιάς του ’60 Μυταρά, Πατρικαλάκι, Τσόκλη, Φασιανό και στη συνέχεια στους μεγαλύτερης ηλικίας σύγχρονους καλλιτέχνες, Πατρασκίδη, Λεβεντάκου, Κληρονόμο, Κρυωνίδη, Καρακατσάνη, Βαρβάκη, Χάρο για να φτάσουμε και στους νεότερους Κρανάκη, Πεχλιβανίδη, Παπαδημητρίου Α., Παπαδημητρίου Ε., Καλλιμάχου Ε. κ.α.

Έργα με πολύ διαφορετικό ύφος που απηχούν διαφορετικές εποχές της Νεοελληνικής Τέχνης που συνομιλούν μεταξύ τους εκφράζουν τόσο τα ρεύματα που άνθισαν στην κάθε εποχή όσο και το προσωπικό ύφος του κάθε δημιουργού, με κύριο γνώμονα πάντα τη δύναμη των ζωγραφικών αξιών. Η εξπρεσσιονιστική αναπαράσταση του Μυταρά συνομιλεί με την απλότητα, καθαρότητα αλλά επίσης εξπρεσσιονιστική γραφή του Τσαρούχη. Το πριμιτίφ ύφος των Φασιανού με την επίσης πριμιτίφ γραφή του Πατρικαλάκι. Η απλότητα και ο ρομαντισμός του Κοψίδη με την ελληνικότητα και τη ρεαλιστική αναπαράσταση του Μανουσάκη.

Στην έκθεση θα παρουσιάζονται έργα των παλαιότερων καλλιτεχνών: Κοψίδη Ρ., Μανουσάκη Γ., Μυταρά Δ., Πατρικαλάκι Φ., Τσαρούχη Γ., Φασιανού Α. καθώς και των σύγχρονων καλλιτεχνών : Αποστολίδου Μ., Βαρβάκη Κ., Γιαννακάκη Μ., Δουζένη Χ., Καλλιμάχου Ε., Καρακατσάνη Β., Κληρονόμου Ν., Κρανάκη Ν., Κρυωνίδη Ν., Ματαράγκα Δ., Μπλιάτκα Ν., Παπαδημητρίου Α., Παπαδημητρίου Ε., Παπαθανάση Σ., Πατρασκίδη Τ., Πεχλιβανίδη Φ., Σταυρινάδη Β., Τόπακα Ν., Τσόκλη Κ., Χάρου Μ. 

Alexandros Vasmoulakis, Theo Michael 

Η νέα ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Βασμουλάκη, “Smashing Games”, στην γκαλερί Alouche Benias  αντιπαραθέτει χειροποίητες εγκαταστάσεις ταπετσαρίας με πίνακες ζωγραφικής σε καμβά και χαρτόνι και τις συνδυάζει με συντρίμμια από μνημειώδη καρναβαλικά γλυπτά δημιουργώντας ένα σύνολο που βασίζεται πάνω στη συζήτηση (discourse) για τη ρευστότητα της συνείδησης.

Ο Βασμουλάκης (γεν. 1980) σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στην Ακαδημία Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού UMPRUM στην Πράγα. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Hollis Taggart Gallery της Νέας Υόρκης, στην Eins Gallery, Λεμεσός, Κύπρος- The Breeder Gallery, Αθήνα, Le Basse Projects, Λος Άντζελες και στην Gallery Nosco στο Λονδίνο. Το έργο του έχει επίσης συμπεριληφθεί σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων στο Fondation Cartier, Παρίσι, στο Antikenmuseum, Βασιλεία, στο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, και στο Bozar, Βρυξέλλες.

Η έκθεση παρουσιάζει τις ποικίλες καλλιτεχνικές εκφράσεις του Theo Michael, με ψηφιδωτά, σχέδια και κολάζ. Τα ψηφιδωτά αντλούν έμπνευση από τις κλασικές ελληνικές, ελληνιστικές και μεξικανικές παραδόσεις του ψηφιδωτού, συνδυάζοντας τεχνικές σχεδιασμού με γεωλογικά στοιχεία για να αποδώσουν μια διαχρονική ποιότητα.  Η νέα σειρά σχεδίων από γραφίτη απεικονίζει υβριδικές μορφές και τοπία που υφίστανται αλλαγές, εξερευνώντας τη διασταύρωση του οργανικού και του ανόργανου. Τα κολλάζ αντανακλούν το χάος της σύγχρονης υπερφόρτωσης πληροφοριών.

Παρά τη φαινομενική ετερογένεια, και οι τρεις σειρές έργων μοιράζονται την απομάκρυνση του Michael από την ανθρωποκεντρική σκέψη, εμβαθύνοντας σε παράδοξα πεδία μεταξύ Φυσικής, Δαρβινικής Εξέλιξης και Φαντασίας. 

“Εικαστικές Υμνωδίες” του Μάριου Τόκα 

Στο Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζεται η Έκθεση Αγιογραφίας του Μάριου Τόκα “Εικαστικές Υμνωδίες”. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει στόχο να φέρει στο φως το εικαστικό έργο ενός καταξιωμένου Κύπριου μουσικοσυνθέτη: του Μάριου Τόκα το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Τα ζωγραφικά έργα του Μάριου Τόκα κινούνται στον ευρύτερο χώρο της αγιογραφίας και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Λεμεσό της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2021 με την αρωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Τα έργα δεν ακολουθούν τους κανόνες και την τυπολογία της ορθόδοξης βυζαντινής αγιογραφικής παράδοσης. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή αγιογραφίας, με έντονο το δημιουργικό ιδιοσυγκρασιακό στίγμα του καλλιτέχνη. Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφισμένα πάνω σε παλιά ξύλα, σε καμβά και επάνω σε κομμάτια από μάρμαρο ή πέτρες.

Το περιεχόμενο της έκθεσης, η σύγχρονη, δηλαδή, προσέγγιση μιας παραδοσιακής τέχνης του τόπου μας – της βυζαντινής τέχνης – φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση ανάμεσα στην αγιογραφία και τη γενικότερη εικαστική έκφραση. Οι “αγιογραφίες” του Μάριου Τόκα δεν είναι αποτέλεσμα εφαρμογής συγκεκριμένης βυζαντινής τυπολογίας και τεχνικής αλλά η ελεύθερη κατάθεση προσωπικών θρησκευτικών αισθημάτων και συγκινήσεων.

Οι χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή Α.Μ.Κ.Ε. παρουσιάζει  το πρώτο μέρος της μεγάλης σπονδυλωτής αφιερωματικής έκθεσης χαρακτικής “Οι χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού: Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών 1979-2008” στο χώρο τέχνης ETCH INK.

Η έκθεση χαρακτικής για το έργο του Αλέκου Φασιανού ξεδιπλώνεται μέσα από δύο διαδοχικά μέρη, αποσκοπώντας στην εκτενή παρουσίαση των χαλκογραφιών του καλλιτέχνη, που φιλοτεχνήθηκαν και τυπώθηκαν σε συνεργασία με το εργαστήριο του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών -Pandolfini & Σιατερλή από το 1979 μέχρι το 2008. 

Η αφιερωματική αυτή έκθεση αποτελεί την πρώτη συνεπή και συστηματική προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης του χαρακτικού έργου του σπουδαίου δημιουργού, μετά τον θάνατο του, και υλοποιείται μέσα από μια ειδικά επιμελημένη έκθεση χαρακτικής στον χώρο τέχνης ETCH INK, έναν δίγλωσσο κατάλογο, και την παρουσίαση μιας ταινίας ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών σε σκηνοθεσία του Νίκου Αναγνωστόπουλου.  Η εκτενής και εστιασμένη παρουσίαση εκτυλίσσεται σε δύο μέρη, το πρώτο εκ των οποίων εγκαινιάζεται τον Δεκέμβριο του 2023 και καλύπτει το διάστημα δημιουργίας μεταξύ 1979-1988. 

Η έκθεση εκκινεί χρονολογικά από την πρώτη γνωριμία του Αλέκου Φασιανού με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών και τους εικαστικούς Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή το 1978, έτος το οποίο συμπίπτει με τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου στην Ελλάδα (1977). 

Etch Ink, Αργυρουπόλεως 16, Λυκαβηττός, Αθήνα. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 17.00- 21.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00.

Selfies – 25 γλυπτά και ζωγραφικές κατασκευές

Στον εκθεσιακό χώρο “16 Φωκίωνος Νέγρη” παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Δημήτρη Χαντζόπουλου με τίτλο “Selfies”, η οποία περιλαμβάνει 25 γλυπτά και ζωγραφικές κατασκευές, φιλοτεχνημένα την τελευταία τριετία. 

Στα νέα έργα του Δημήτρη Χαντζόπουλου παρελαύνουν μορφές από τον κόσμο της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας και της σύγχρονης κουλτούρας, όσο κι απ’ τον κόσμο των γελοιογραφιών, που δημιουργεί στην πολύχρονη διαδρομή του.

Μέσα από παράδοξες συνθέσεις υλικών, ξύλινες, επιδαπέδιες και επιτοίχιες κατασκευές, ζωγραφικά έργα με πηλό και papier-mâché, οι χαρακτηριστικές ολόμαυρες φιγούρες των σατιρικών σκίτσων του Δημήτρη Χαντζόπουλου ζωντανεύουν στις τρεις διαστάσεις και δημιουργούν ένα σκηνικό φαντασίας, προβληματίζοντας με έναν απρόσμενο τρόπο για τις επιδράσεις της ψηφιακής πραγματικότητας.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο σε επιμέλεια του Δημήτρη Χαντζόπουλου, ο οποίος σχεδιάστηκε από τον Ανέστη Κυριακίδη και περιλαμβάνει κείμενα των Πέτρου Μαρτινίδη και Σωτήρη Φέλιου. Περισσότερα στο 16fokionosnegri.gr

 

 

Βόλτα στο Ellinikon Experience Park

Μία όμορφη βόλτα στο Ellinikon Experience Park είναι ό,τι καλύτερο μέσα στις γιορτινές ημέρες. Αμέτρητα γιορτινά φώτα, Χριστουγεννιάτικα δέντρα, παιχνίδι στα σιντριβάνια και βόλτα στο ζεν πάρκο – όλα μέσα στο πνεύμα των γιορτών. Το Experience Park του Ελληνικού καλύπτει μία έκταση πάνω από 70 στρέμματα, η οποία αποτελεί μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, στον χώρο του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, όπου δεσπόζουν τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού ως νεότερα μνημεία. Περισσότερα στο experiencepark.theellinikon.