Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου - 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.

Παράσταση αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν

Μια ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν. Σαν σε όνειρο η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια, όταν το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα "Εφημερίς των Κυριών" που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.

Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το "Λύκειον των Ελληνίδων". Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, 70 χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα! Πρώτη πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά, μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως, σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Αρετής Κοκκίνου τα οποία ερμηνεύει η Μόρφω Τσαἲρέλη. Στο Δημοτικό Θέατρο Αχαρνών.

Αφιέρωμα: Η μαγεία της Μαρίας Κάλλας

Η Μαρία Κάλλας
Η Μαρία Κάλλας το 1958 στη Civic Opera House στο Σικάγο  ED MALONEY/AP PHOTO

Στο πλαίσιο του εορτασμού 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Βιβλιοθήκη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο μέσα από μεγάλο αριθμό βιβλίων, παρτιτούρων, προγραμμάτων συναυλιών, δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικού υλικού (δίσκοι LP, cd, dvd, βάσεις δεδομένων), που ανήκουν στη συλλογή της. Ο επισκέπτης θα έχει επιπλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το υλικό εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης.

Εκτίθενται, μεταξύ άλλων, αρχειακά τεκμήρια από τη δωρεά Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού και από το αρχείο του βαθύφωνου Νίκου Ζαχαρίου. Σχεδιασμός & επιστημονική επιμέλεια: Gabriella Spanò, μουσικολόγος, Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη". Χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης αναγνωστών της Μουσικής Βιβλιοθήκης. Περισσότερα εδώ...

Φωτογραφίες του Alain Schroeder στην Blank Wall Gallery

Blank Wall Gallery
Φωτογραφίες του Alain Schroeder στην Blank Wall Gallery 

O Alain Schroeder, γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1955 και ασχολείται κυρίως με το φωτορεπορτάζ. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 30 βιβλία που αφορούν στην Κίνα, την Περσία, την Αναγέννηση, την Τοσκάνη, την Κρήτη, τη Βενετία κλπ. Επίσης έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικά όπως το National Geographic,το Geo, το Paris-Match κ.α. Έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία στην πολυετή καριέρα του όπως το Japan Nikon Award, το World Press Photo Award, το Yves Rocher Foundation Photo Award καθώς και πολλά άλλα.

Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται τέσσερεις ενότητες. Δύο ασπρόμαυρες και δύο έγχρωμες. Ο Alain βρίσκει ενδιαφέρον να φωτογραφίζει τόσο την αστική ζωή και το δυτικό τρόπο ζωής όσο και θέματα που σχετίζονται με την οικολογία αλλά και τον ανθρωπισμό. Σε αυτή την έκθεση υπάρχουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ένα συνοικιακό café στις Βρυξέλλες και έγχρωμες φωτογραφίες από το Upper East End της Νέας Υόρκης, αλλά και φωτογραφίες από την Ταϊλάνδη μικρών παιδιών που παίρνουν μέρος σε αγώνες Muay Thai, ένα γεγονός που αποτελεί μέρος της παράδοσης και της καθημερινότητάς τους, αλλά και εικόνες που παρουσιάζουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που επιτελείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα σε τριτοκοσμικές χώρες. Περισσότερα εδώ...

ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου

έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Ελευσίνας
“ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου” - Μια έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Ελευσίνας  ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑΣ

O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο “Τέχνη & Πολιτισμός” του αεροδρομίου, την “ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου”. Μια έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Ελευσίνας που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα συνιστά ένα διαχρονικό μυστήριο, ένα Ωμό Μουσείο. Διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να καλύψει τη νοητή και φυσική απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι την Ελευσίνα, καλώντας τον επισκέπτη να ανακαλύψει, μέσα από κείμενα μεγάλων στοχαστών του ευρωπαϊκού πνεύματος, του Αλμπέρ Καμύ, της Βιρτζίνια Γουλφ και του Γκυστάβ Φλωμπέρ, την αθέατη πλευρά της μικρής αλλά σπουδαίας αυτής πόλης.

Η Ελευσίνα, μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας και γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή Αισχύλου, χάρη στο φυσικό της λιμάνι και τη στρατηγική της θέση στο Θριάσιο Πεδίο, 21 μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, ανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πορείας της στον χρόνο, ιστορικό ρόλο. Από τον 19ο αιώνα και μετά μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας. Η εικόνα της συντίθεται από το ανθρώπινο μωσαϊκό που δημιουργούν οι διάφορες καταγωγικές κοινότητες συνθέτοντας σημαντικό μέρος της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Σήμερα, η 2023 Ελευσίς, κάτω από τον τίτλο Μυστήρια Μετάβασης και ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιχειρεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ελευσίνα και τη μετάβασή της σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θέτει στο επίκεντρο την πολιτιστική της δυναμική.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 / Χώρος: Εκθεσιακός χώρος “Τέχνη & Πολιτισμός”, Επίπεδο αφίξεων - Έξοδος 1 / Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.