Ο Ροβινσώνας Κρούσος, ο Ταρζάν και η Μαύρη Καλλονή θεωρούνται προσβλητικά από βρετανικό πανεπιστήμιο

Το πανεπιστήμιο του Λιντς (Leeds) έκρινε προσφάτως πως τρία, κλασσικά λογοτεχνικά βιβλία φέρουν περιεχόμενο ενδεχομένως προσβλητικό προς κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, και ως εκ τούτου, αποφάσισαν να συνοδεύουν τα εν λόγω έργα με γραπτές προειδοποιήσεις για το περιεχόμενό τους. Τα «βέβηλα» αυτά βιβλία είναι ο Ταρζάν, ο Ροβινσώνας Κρούσος και η Μαύρη Καλλονή, μυθιστορήματα ιδιαιτέρως αγαπητά στους νεαρούς αναγνώστες.

Παρόλο που όλες οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές διασκευές της Μαύρης Καλλονής έχουν λάβει τις βαθμολογίες U και PG στο αμερικανικό σύστημα που κρίνει την καταλληλότητα των ταινιών -ταξινομημένες στις «ταινίες που είναι κατάλληλες για οποιοδήποτε άτομο άνω των οκτώ ετών»- η πρυτανεία του πανεπιστημίου υποδεικνύει πως το έργο απεικονίζει έντονα την κακοποίηση προς τα ζώα.

Αντίστοιχα, ο Ροβινσώνας Κρούσος, του συγγραφέα Ντάνιελ Νταφόε, φέρει την προειδοποίηση ότι «παρουσιάζει ρατσιστική γλώσσα και απεικονίσεις φυλετικής βίας», πως «διερευνά φυλετικά θέματα και τη δουλεία» καθώς και ότι περιέχει «αντιλήψεις συνηθισμένες για την εποχή του». Μια παρόμοια επισήμανση έχει γραφτεί για το μυθιστόρημα Ο Ταρζάν των πιθήκων του Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ: οι προπτυχιακοί φοιτητές προειδοποιούνται ότι η ιστορία του ορφανού αγοριού που μεγάλωσε στη ζούγκλα περιέχει «ρατσιστικές εκφράσεις».

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις συνοδεύουν συνολικά σαράντα τρία μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ποιήματα, ταινίες και άλλα κείμενα.

Αυτά είναι μονάχα λίγα, πρόσφατα παραδείγματα των βιβλίων που λογοκρίνονται στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα περιστατικά με τη Τζέιν Έιρ της Σάρλοτ Μπροντέ, με τα βιβλία Όλιβερ Τουίστ και Μεγάλες Προσδοκίες του Καρόλου Ντίκενς - καθώς και με 1984, το δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ, που προμηνύει τη κατάργηση της ελευθερίας του λόγου.

«Κάθε εβδομάδα μάς φέρνει όλο και πιο γελοία παραδείγματα πανεπιστημίων που προστατεύουν ενήλικα άτομα από τη «φρίκη» της παιδικής λογοτεχνίας», δήλωσε ο βουλευτής Άντριου Μπρίτζεν. «Υποτίθεται ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ίσως το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να διδάσκουν στους μαθητές τους είναι πως στον πραγματικό κόσμο δεν υφίστανται προειδοποιήσεις προς του ευερέθιστους».

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις συνοδεύουν συνολικά σαράντα τρία μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ποιήματα, ταινίες και άλλα κείμενα – όλα τους καταγεγραμμένα σε έναν μακρύ κατάλογο «δυνητικά ανησυχητικού ή ευαίσθητου» περιεχομένου, για θέματα όπως ο πόλεμος, ο θάνατος, η βία, η αυτοκτονία, η σεξουαλικότητα, ο ρατσισμός, η άμβλωση, η τρανσφοβία και οι διατροφικές διαταραχές.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί λογοκρισίας, ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου του Λιντς δήλωσε: «Ενθαρρύνουμε ενεργά τους μαθητές μας να έλθουν σε επαφή με καινούριες ιδέες και εμπειρίες, και διαπιστώνουμε ότι οι σημειώσεις περιεχομένου είναι μια ενθαρρυντική μέθοδος, ώστε να παρουσιάσουμε μια ευρεία γκάμα κειμένων».

Πηγή: bookpress.gr