Πρωτοφανής 6ήμερη απεργία νεοδιόριστων γιατρών

Είναι μια πραγματικά θλιβερή μέρα για τους νεοδιόριστους γιατρούς. Δεν θέλουμε να απεργούμε. Αυτή είναι πλέον η 29η μέρα απεργίας μας, ο 14ος μήνας από την έναρξη της απεργιακής μας κινητοποίησης και δεν έπρεπε να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

Την απόγνωση δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων της στην Αγγλία που κατέβηκαν από χθες σε νέα, εξαήμερη αυτή τη φορά απεργία –την πιο μακροχρόνια στην ιστορία του NHS, του βρετανικού ΕΣΥ– θέλησε να μεταδώσει η αναπληρώτρια συμπρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (BMA), Σούμι Μανιράτζαν. Κάθε μέρα πάνε στη δουλειά τους, είπε, χωρίς να ξέρουν καν αν θα χρειαστεί να βγάλουν ακόμα και μόνοι τους τη βάρδια. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι γιατροί εγκαταλείπουν το NHS. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα δύο από τους καλύτερους γιατρούς που ξέρω έφυγαν για να πάνε Αυστραλία. Γνωρίζουμε ότι έχουμε έλλειψη 50.000 γιατρών συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. […] Ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε επενδύσει στις υπηρεσίες υγείας μας και στο μεγαλύτερο αγαθό μας, το ανθρώπινο δυναμικό τους».

Πράγματι, 12 συναπτά χρόνια λιτότητας, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του NHS από τους νεοφιλελεύθερους Τόρις σε συνδυασμό με την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης Σούνακ να δώσει στους νεοδιόριστους γιατρούς μια αξιοπρεπή αύξηση μισθών, τους έχουν εξωθήσει σε διακεκομμένη απεργία διαρκείας για περισσότερο από έναν χρόνο. Λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 15,53 λίρες ωρομίσθιο (όταν το κατώτατο ξεπερνά οριακά τις 10 λίρες), οι νεοδιόριστοι γιατροί διεκδικούν κλιμακωτή μισθολογική αύξηση 35% σε βάθος ετών, όχι άμεσα, ως αντιστάθμισμα στις χαμηλές τωρινές αποδοχές τους και το παρατεταμένο τους ροκάνισμα από τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι νεοδιόριστοι αντιπροσωπεύουν το 45%, περίπου, του ιατρικού δυναμικού στην Αγγλία – ποσοστό που περιλαμβάνει από πτυχιούχους και ειδικευόμενους μέχρι γιατρούς με 10 χρόνια εμπειρίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τους ρίξει βολικά την ευθύνη για τις όλο και μακρύτερες λίστες αναμονής του NHS όσον αφορά θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις –λίστες που φτάνουν συνολικά τα 7,7 εκατομμύρια ραντεβού!–, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τον BMA περιήλθαν ξανά σε αδιέξοδο και η υπουργός Υγείας Βικτόρια Ατκινς αρνείται να τις συνεχίσει, όσο κρατά η απεργία. Ο BMA από την άλλη προειδοποιεί ότι θα προκηρύξει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση δεν καταθέσει επιτέλους μια σοβαρή αντιπρόταση για μισθολογικές αυξήσεις.