Μετρό – Γραμμή 4: Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια – Τι διεκδικούν, η στάση της εταιρείας

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της ΑΒΑΞ στη γραμμή 4 του μετρό καθώς αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν “παγώσει” τα έργα της νέας γραμμής.

Οι απεργοί καλούν σε στήριξη του αγώνα τους από Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες εργαζομένων και επισημαίνουν ότι απαιτούν 15% γενικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών και εφαρμογή 5ημερου – 8ωρου, και τήρηση των μέτρων υγιεινής  και ασφάλειας.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων στην κατασκευή της γραμμής 4,  αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Σύμπληρώσαμε σήμερα, Παρασκευή 31/05, την 2η εβδομάδα αγωνιστικών – απεργιακών κινητοποιήσεων, με την συγκέντρωση και τη νεα μαζική Γενική μας Συνέλευση στο εργοτάξιο της Ακαδημίας.

Η αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία ξεκίνησε μήνες πριν και συνεχίζεται ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έχει σφυρηλατίσει μια πρωτοφανή ενότητα και μαχητικότητα στους εργαζόμενους. Η υποτίμηση των αιτημάτων των εργαζομένων από την εταιρεία, έπεισε και πείσμωσε ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι η μόνη διέξοδος μας είναι ο αγώνας.

Διεκδικούμε αυξήσεις στα μεροκάματα και στους μισθούς μας γιατί θεωρούμε απαράδεκτο, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, με μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα, να πραγματοποιείται με τα κατώτερα ημερομίσθια. Η εργοδοσία αποφεύγει να δεσμευθεί, στο ελάχιστο, ότι δύναται να ξεκινήσει ενας διάλογος έναρξης διαπραγμάτευσης για αυξήσεις.

Αυτό εντείνει την δυσπιστία μας για τις προθέσεις τους και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον απεργιακό μας αγώνα.

Το φρενάρισμα αυτού του κολοσσιαίου έργου για πάνω από δύο εβδομάδες και αυτή η παγερή αδιαφορία – άρνηση της διοίκησης της εταιρείας μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις.

Απο πού αντλεί η ΑΒΑΞ αυτή την αλαζονεία της άρνησης ενός ανοικτού διαλόγου με τους εργαζόμενους του έργου;

Είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις των εργαζομένων οι οποίοι έχουν πληγεί απ’ το κύμα αυξήσεων με μείωση της αγοραστικής τους δύναμης σε ποσοστό πάνω απο 25-30% την τελευταία διετία;

Πληρωνόμαστε με τα ‘’νόμιμα’’, πλην όμως, με τα χαμηλότερα μεροκάματα τα οποία δεν είναι αρκετά προκειμένου να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες διαβίωσης μας.

Πληρώσαμε την κρίση τους με τα μνημόνια, σήμερα όμως δεν ανεχόμαστε, βλέποντας και τις δημοσιεύσεις των ισολογισμών τους, αντικρίζοντας τα εκατομμύρια των κερδών τους ενώ την ίδια στιγμή υποχρεούμαστε να δουλεύουμε 12ωρα, να παίρνουμε το ίδιο μεροκάματο που παίρναμε πριν πολλά χρόνια στο 8ωρο.

Η αδιαλλαξία τους, η ακρίβεια, η εντατικοποίηση και η υποχρέωση στις νέες συνθήκες της ζωής, είναι οι αντικειμενικές αιτίες οι οποίες υποκινούν τις κινητοποιήσεις μας, μέχρι να δικαιωθούμε.

Δεν θα κόψουμε τη ζωή μας στη μέση, δουλεύοντας ήλιο με ήλιο. Απαιτούμε μεροκάματα που να καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες.

Σήμερα απευθυνθήκαμε στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωστοποιώντας τα αιτήματα μας.

Επανειλειμμένα, έχει τονίσει ο πρωθυπουργός την ανάγκη για αύξηση των μισθών, απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες. Αμ’ επος, αμ’ εργον.

– Καλούμε σε στήριξη του αγώνα μας από Σωματεία, Ε.Κ. και Ομοσπονίες εργαζομένων

– 15% γενικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα

– 10% επίδομα υπόγειων εργασιών

– Εφαρμογή 5ημερου – 8ωρου, μέτρα υγείας και ασφάλειας”