ΑΕΠΙ / Στο παρά πέντε σώθηκε το αρχείο της

Μετά το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Πολιτισμού εξαγόρασε το αρχειακό υλικό που συγκροτούσε το μουσείο της πτωχευμένης πλέον ΑΕΠΙ

Με το ποσό των 500.000 ευρώ εξαγόρασε τελικά το υπουργείο Πολιτισμού το αρχειακό υλικό που συγκροτούσε το μουσείο της πτωχευμένης πλέον ΑΕΠΙ, μετά τη σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η συλλογή αποτελείται από δίσκους 78 και 45 στροφών, μήτρες, τα αρχεία Μουζάκη, Μενέλαου Θεοφανίδη και Βισβάρδη και Νίτσας Μόλλυ, μουσικά όργανα, το πιάνο του Κώστα Γιαννίδη κ.ά., που ο σύνδικος πτώχευσης εκπληστηρίαζε για 413.117 ευρώ και η οποία σώθηκε τελικά στο παρά πέντε μετά το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε το υπουργείο Πολιτισμού καλούνταν να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δίνουν τόσο ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα όσο και ο αρχαιολογικός νόμος προκειμένου να μην χαθεί αυτό το πολύτιμο αρχειακό υλικό και να μην εμφανιστεί κατακερματισμένο σε ιδιωτικές συλλογές ή παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι. Στο ποσό των 431.117 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, που είχε ορίσει ο σύνδικος πτώχευσης τότε, εξαγόρασε τώρα το υπουργείο τη συλλογή.

Η συλλογή, όπως γράφαμε τότε, βρισκόταν στο κτίριο της πτωχευμένης ΑΕΠΙ και δημιουργήθηκε από την πάλαι ποτέ αμαρτωλή εταιρεία, κυρίως από δωρεές συνθετών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εταιρεία διέθετε ποσά για την αγορά σπάνιου αρχειακού υλικού για το μουσείο, τα οποία παρακρατούνταν με την αιτιολογία της διεξαγωγής πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά αυτή η συλλογή προήλθε εν πολλοίς από τα δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών που επί δεκαετίες απομυζούσε η ΑΕΠΙ.

Κανείς ακόμα δεν γνωρίζει αν το αρχειακό αυτό υλικό, που περιήλθε επιτέλους στο Ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί το σύνολο της αρχικής συλλογής ή ενδεχομένως ένα μέρος της έχει ήδη αφαιρεθεί από το μουσείο. Ωστόσο παραμένει επιτακτικό το αίτημα το αρχειακό αυτό υλικό να είναι προσβάσιμο στους μελετητές και ερευνητές του ελληνικού τραγουδιού. Απομένει στο υπουργείο Πολιτισμού να μας ενημερώσει για την τύχη του και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να το διαχειριστεί.

Πηγή: avgi.gr