ΤΟ ''ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ'' ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ....

station-one-cover

QUARTET  DIMINISHED : Η AVANT-GARDE ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

      Από την Τεχεράνη μας έρχεται ένα, άξιο πολλών περγαμηνών, κουαρτέτο που φιλοδοξεί από το 2013 να δώσει το δικό του στίγμα, όχι μόνο εντός της χώρας αλλά ευρύτερα στο μουσικό γίγνεσθαι της παγκόσμιας σκηνής.

      Κύριος εκφραστής και ιδρυτής του είναι ο κιθαρίστας Ehsan Sadigh, μαζί με τους Soheil Peyghambari (πνευστά-σαξόφωνο), Mazyar Younesi (πιάνο και φωνή) και Rouzbeh Fadani (ντραμς). 

      Αν προσπαθήσει κανείς να βρει συντεταγμένες στους τρεις μέχρι στιγμής ''Σταθμούς'' τους, ίσως να κοπιάσει κάμποσο. Η γλώσσα τους στα ''Station One'' (2015), ''Two'' (2018) και ''Three'' (2021) δεν αρνείται τίποτα και δεν δηλώνει επίσης κάτι συγκεκριμένο.

       Καί οι τέσσερις έρχονται από διαφορετικά ηχητικά περιβάλλοντα. Πριν συναντηθούν, βούτηξαν, ο καθένας χωριστά, στην metal, folk, jazz αλλά και την κλασσική. 'Ολα αυτά σ' ένα χαρμάνι υπό την σημαία μιας avant - garde ενορχήστρωσης το οποίο αφήνει με το κοινό τους πλέον πόνημα, ελεύθερο τον ακροατή να ταξιδέψει όπου εκείνος θέλει. Οι ''Στάσεις'' τους υπονοούνται και ρέουν με συγκροτημένα ατιθάσευτο τρόπο, φτιάχνοντας πότε πότε μια φόρμα με τα συστατικά εντός, της ανατροπής της.

        Μουσική που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας, να κλείσει το μάτι στην avant-garde των ΄  70ς, να φλερτάρει με τον Frank Zappa, να υπονοήσει εδώ κι εκεί τους δρόμους της ιρανικής παράδοσης, να παίξει με τον τζαζ αυτοσχεδιασμό αλλά και να αφήσει χώρο για ανεξάρτητο φολκ πειραματισμό. Όλ' αυτά κατακτιούνται σιγά σιγά σ' αυτά τα τρία πονήματα του Quartet Diminished που καταφέρνει να οριοθετήσει την δική του φυσιογνωμία με προσήλωση στην εξερεύνηση και οδηγό την απελευθερωτική πανσπερμία μιας ολόδικής τους γλώσσας.

        Δεν ολισθαίνουν στο χάος όμως, γιατί έχουν την σαφήνεια μιας αυτοαναφορικότητας δουλεμένης στο έπακρο, που τους χαρίζει εν τέλει μια ταυτότητα. Δύσκολο να καταφέρεις να έχεις μια δική σου εσπεράντο με τα καλύτερα υλικά από άλλες ιστορικές εσπεράντο.

station-three-cover

        Progressive σουίτες, κλασσικά ροκ τινάγματα, φορεσιές από τζαζ αυτοσχεδιασμούς.... αυτά και άλλα τόσα, δεν αφήνουν περιθώρια για να μην αναφωνήσει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε μ' ένα από τα καλύτερα σχήματα του Ιράν. 

        Αρχικά ως Ehsan Sadig Trio, από το 2013 υπογράφουν ως Diminished Quartet με την Hermes Records από το Ιράν. Δεν είναι τυχαίο ότι τους προσέγγισαν έκτοτε παραγωγοί του διαμετρήματος του Manfred Eicher (ECM) αλλά και του Leonardo Pavkovic.

        Όλοι οι δίσκοι τους διανέμονται στην Ελλάδα από την Recordisc (www.recordisc.wordpress.com) και θα τα βρείτε στο Music Corner (Πανεπιστημίου 56 και Εμμανουηλ Μπενάκη )

Μιχάλης Πολυχρόνης