Το Μεταίχμιο γιορτάζει τα «30» του και το Λογοτεχνικό Ετος Αλκης Ζέη

Παρή Σπίνου

«Τριαντάρισαν» οι γνωστές εκδόσεις που υποδέχονται τα «γενέθλιά» τους, αλλά και την κληρονομιά της λογοτέχνιδας που σφράγισε (και) την εφηβική λογοτεχνία στη χώρα μας, με σειρά εκδηλώσεων υπέρ της φιλαναγνωσίας σε όλες τις ηλικίες.

Διπλή επέτειος για το Μεταίχμιο που φέτος γιορτάζει 30 χρόνια δυναμικής παρουσίας στον χώρο των εκδόσεων αλλά και λόγω του Λογοτεχνικού Ετους Αλκης Ζέη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της αγαπημένης συγγραφέως, επανεκδίδει τα βιβλία της στα ελληνικά και ταυτόχρονα τα προωθεί στο εξωτερικό με μεταφράσεις.

«Αυτή τη χρονιά γιορτάζουμε 30 χρόνια δημιουργικής δουλειάς με αγάπη για το καλό βιβλίο. Ο κατάλογός μας μεγάλωσε, όπως κι εμείς. Η συντροφιά μας μεγάλωσε κι αυτή και δυνάμωσε. Ελπίζουμε και θέλουμε να συνεχίσουμε εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν» είπε ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου σε πρόσφατη συνάντηση στο καφέ του Βυζαντινού Μουσείου πλαισιωμένος από συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, επιμελητές κ.ά. «Για την επέτειο κάνουμε συμβολικές ενέργειες που έχουν σχέση με το άνοιγμα και την επικοινωνία με το κοινό, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, διαγωνισμό δημιουργικής γραφής, δράσεις αλληλεγγύης, εκδηλώσεις, προσφορές κ.ά.» συνέχισε, εκτιμώντας ότι η φιλαναγνωσία είναι σε χαμηλά ποσοστά στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει στα παιδιά, στη διαμόρφωση των μελλοντικών αναγνωστών, γι’ αυτό οργανώνεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φτιάξε το δικό σου βιβλίο» σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, ενώ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το Μεταίχμιο θα ενισχύσει με βιβλία 30 φορείς-ιδρύματα (βιβλιοθήκες σχολείων σε ακριτικές περιοχές, φυλακές, δομές προσφύγων, νοσοκομεία με νοσηλευόμενα παιδιά κ.λπ.) με σύνθημα «Το διάβασμα είναι δικαίωμα όλων».

Αυτή η χρονιά όμως ανήκει στην «πρύτανη» της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους και το Λογοτεχνικό Ετος Αλκης Ζεη, που ανακήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού, «αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση της σπουδαιότητας του έργου της και ιδανική ευκαιρία να θυμηθούμε τα βιβλία της, να συζητήσουμε για τα βιβλία της, να τη νιώσουμε δίπλα μας γιατί ως συγγραφέας παρέμεινε ενεργή μέχρι το τέλος της ζωής της, συμμετείχε στα κοινά και συνομιλούσε τακτικά με τους αναγνώστες» επισήμανε η κόρη του εκδότη, Ελένη Παπαγεωργίου, παίρνοντας τη σκυτάλη.

Για να την τιμήσει το Μεταίχμιο θα προχωρήσει στη δωρεά όλων των βιβλίων της Αλκης Ζέη αλλά και πολλών δεκάδων άλλων βιβλίων σε συνολικά 20 σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών και Γυμνασίων, προτρέποντας να δοθεί το όνομά της σε αυτές τις βιβλιοθήκες. Επιπλέον θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού με τίτλο «Ταξίδι στους κόσμους της Αλκης Ζεη», θα προκηρυχτεί διαγωνισμός συγγραφής με βραβεία και επαίνους για παιδιά και εφήβους (μέσω των σχολείων) με θέμα τη μετανάστευση -ένα από τα ζητήματα που εμφανίζεται συχνά στο έργο της. Τέλος καθιερώνεται Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Αλκη Ζέη, που θα δίνεται σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας μέσα από διαγωνισμό.

Πηγή: efsyn.gr