Εφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής και λογοτέχνης Αλέξης Πάρνης

Νόρα Ράλλη

Ηταν 99 ετών μεν, αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτε άλλο. Πλήρης ημερών ήταν ο σπουδαίος αγωνιστής και λογοτέχνης Αλέξης Πάρνης, αλλά έφυγε χθες το πρωί από τη ζωή, σχεδόν από μια ατυχία. Ενα απλό πέσιμο τον οδήγησε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε μετά από λίγες μέρες νοσηλείας. Πλήρης ημερών ήταν, αλλά είχε και να ζήσει και να προσφέρει ακόμα - συμβαίνει αυτό με κάποιους ανθρώπους ιδιαίτερους.

Ως «ΕΦ.ΣΥΝ.» εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την κόρη του Στέλλα και τον εγγονό του Γιώργο, τους οικείους και φίλους του. Η κηδεία θα τελεστεί τη Δευτέρα 13/3 στον ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στα Γλυκά Νερά.

Ο Αλέξης Πάρνης (πραγματικό όνομα Σωτήρης Λεωνιδάκης) είχε γεννηθεί στις 24 Μαΐου 1924 στον Πειραιά (με καταγωγή από Κρήτη και Μάνη). Από μικρός οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση, ήταν στην τελευταία μάχη της Αθήνας πριν από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς κατακτητές, έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά (ήταν-δεν ήταν 20 χρόνων), όπου και τραυματίστηκε.

Για το τέλος του Β’ Π.Π. έμαθε στο νοσοκομείο. Από εκεί πέρασε στην Αλβανία. Το θεατρικό του «Τελευταία νύχτα» για τα Δεκεμβριανά παίχτηκε στο βουνό από τους αντάρτες, ενώ ο ίδιος εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής, υπολοχαγός στις κεντρικές εφημερίδες του ΔΣΕ. Με την κατάρρευση του μετώπου, βρέθηκε στην Τασκένδη ως πολιτικός πρόσφυγας και μετά ξεκίνησε τις σπουδές του στο Λογοτεχνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Μαξίμ Γκόρκι». Εκεί συνδέθηκε φιλικά με σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων όπως οι Μπορίς Πάστερνακ και Ναζίμ Χικμέτ, ενώ υπήρξε στενός φίλος του Ζαχαριάδη έως το τέλος.

Το επικό του ποίημα «Μπελογιάννης» κέρδισε το πρώτο Παγκόσμιο Βραβείο Ποίησης στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας του 1955 και ο ίδιος συνέχισε γράφοντας θεατρικά, ποίηση και λογοτεχνία (τα βιβλία του κυκλοφορούν τελευταία από τις Εκδόσεις Καστανιώτης)... «Υπήρξαν και θαυμάσιοι κομμουνιστές, με στάση ζωής συνεπή σε ό,τι πίστευαν. Κι αυτό είναι η ουσία της ιδεολογίας. Δεν ρουφιάνεψαν, δεν κατέδωσαν, προτίμησαν να πάνε εξορία. Δυστυχώς, είναι άλλο να ζεις σαν κομμουνιστής κι άλλο να επιχειρείς να κάνεις με το ζόρι δισεκατομμύρια ανθρώπους κομμουνιστές. Ο άνθρωπος δεν έχει ωριμάσει για τέτοια τεράστια αλλαγή... Ξέρεις τι ωραίο είναι να είσαι κομμουνιστής ως άτομο; Καλύτερη ζωή δεν νομίζω ότι μπορεί να ζήσει κανείς!» είχε πει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το 2018.

Ως εφημερίδα είχαμε μια στενή συνεργασία με τον Αλέξη. Μας αγαπούσε, πίστευε στην προσπάθειά μας και τον αγαπούσαμε κι εμείς. Το 2018, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την σοβιετική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία παραχώρησε αφιλοκερδώς στην εφημερίδα μας το έργο του «Μια Πράγα στον καθένα», το οποίο μοιράστηκε με το φύλλο της «Εφ.Συν.» στις 25-8-2018.

Πηγή: efsyn.gr