Το κοσμοπολίτικο φεστιβάλ της πολιτιστικής συμπερίληψης

Κυριακή Μπεϊόγλου

Το φετινό πρόγραμμα του Cosmopolis χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες: «CosmoWorld I» (25-30 Ιουλίου), «CosmoHome» (Πέμπτες 3, 10, 17 Αυγούστου), «CosmoWorld II» (23-30 Αυγούστου) και έχει στόχο την κινητοποίηση και παρότρυνση για ενεργή συμμετοχή όλων των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων της Καβάλας, αλλά και των επισκεπτών της.

Στον εμβληματικό φάρο της χερσονήσου της Καβάλας, έγινε στις 4 Ιουλίου η παρουσίαση του Cosmopolis Festival που αρχίζει στις 25 Ιουλίου και τελειώνει στις 30 Αυγούστου. Είναι μια διοργάνωση-σταθμός για την Καβάλα και τη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά θα τολμούσαμε να πούμε και για τη χώρα συνολικά, αφού επί 16 χρόνια, χωρίς διακοπή ακόμα και μέσα στην πανδημία, συγκεντρώνονται εκεί μουσικές και πολιτιστικές δράσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Οπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αλκης Ζοπόγλου, η φετινή εκδοχή του Cosmopolis είναι ιδιαίτερα ανανεωμένη, φιλόδοξη και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις έχοντας ως στόχο την προώθηση και προβολή της μουσικής και των τεχνών σε ένα αρμονικά διασυνδεδεμένο πλαίσιο. Εντός αυτού του πλαισίου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους μέσω άριστα οργανωμένων υποδομών και συνθηκών και έχοντας ως θεμελιώδη αρχή την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Σε τι διαφέρει όμως το Cosmopolis από κάποια άλλα, αξιόλογα ομολογουμένως, φεστιβάλ του καλοκαιριού που γίνονται στη χώρα κάθε καλοκαίρι; Μας απάντησαν πως ο χαρακτήρας όλων των δράσεων του φεστιβάλ είναι πολυεπίπεδα συμπεριληπτικός και έχει στόχο την κινητοποίηση και παρότρυνση για ενεργή συμμετοχή όλων των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων της Καβάλας, αλλά και των ανθρώπων που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την πόλη κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ.

Το φετινό πρόγραμμα του Cosmopolis χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες:

«CosmoWorld I» (25-30 Ιουλίου), «CosmoHome» (Πέμπτες 3, 10, 17 Αυγούστου), «CosmoWorld II» (23-30 Αυγούστου).

Το «Cosmoworld» θα γίνει στη Χερσόνησο της Παναγίας στην Παλιά Πόλη της Καβάλας. Το highlight της κάθε βραδιάς του «CosmoWorld» είναι οι συναυλίες του, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε μία εντυπωσιακή και πρωτοφανούς μεγέθους για τα δεδομένα της πόλης σκηνή στην καρδιά της Παλιάς Πόλης και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία του Μεχμέτ Αλή, εκεί όπου απλώνεται μπροστά στους παρευρισκόμενους όλη η πόλη της Καβάλας και που αποτελεί και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης.

Την πρώτη μέρα καλεσμένη είναι η Αλκηστις Πρωτοψάλτη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η συναυλία της 26ης Ιουλίου με τη σύμπραξη τριών σημαντικών καλλιτεχνών της διεθνούς ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής: του Ιταλού Undercatt, ο οποίος έχει παίξει σε μερικά από τα πιο κορυφαία events ηλεκτρονικής μουσικής παγκοσμίως όπως το TomorrowLand, του Ισπανού Shall Ocin, που είναι διάσημος για τους πρωτοποριακούς τρόπους με τους οποίους οδηγεί τη μουσική του σε νέα και ανεξερεύνητα επίπεδα, και του Ελληνα dj και παραγωγού, ιδρυτή του Bloque Festival, Jorgio Kioris.

Την επόμενη ημέρα, στις 27 Ιουλίου, η Καβαλιώτισσα Σοφία Νεοχωρίτου και οι Istanbul Ensemble υπόσχονται να μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι πλούσιας πολιτιστικής έκφρασης, εξερευνώντας τους ηχητικούς κόσμους των παραδόσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, παντρεύοντας έντεχνα στοιχεία της μουσικής από Ανατολή και Δύση.

Στις 28 Ιουλίου, τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης θα πλημμυρίσουν από τα ηχοχρώματα της Asmaa Hamzaoui και των BnatTimbouktou από το Μαρόκο.

Την επόμενη μέρα, στις 29 Ιουλίου, οι Τabanka από το Πράσινο Ακρωτήριο προσγειώνονται στην Καβάλα, φέρνουν μαζί τους ένα εκρηκτικό μείγμα παραδοσιακής μουσικής funaná συνδυασμένη με τζαζ και ποπ.

Το συναυλιακό πρόγραμμα του Ιουλίου ολοκληρώνεται με τη συναυλία των Locomondo την Κυριακή 30 Ιουλίου. Την ίδια περίοδο (25-30 Ιουλίου) η Παλιά Πόλη θα πλημμυρίσει από εντυπωσιακές παράλληλες δράσεις και δρώμενα.

Το καθιερωμένο ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια «CosmoLights» επιστρέφει πιο φιλόδοξο και ανανεωμένο. Καλλιτέχνες και φοιτητές εικαστικών τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μεταμορφώσουν το αστικό τοπίο της Καβάλας, μέσω της τεχνικής του projection mapping. Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη σε διάσημους ζωγράφους και έργα τους, με θέμα «The Art of Light from Caravaggio to Van Gogh and more» («Η τέχνη του φωτός από τον Καραβάτζο στον Βαν Γκογκ κ.ά.»).

Στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και συγκεκριμένα στην αυλή του 5ου Γυμνασίου θα προβληθούν τα έργα της συνεργασίας μαθητών της πόλης και του Cosmopolis στη δράση με τίτλο «Κάθε κτίριο μια ιστορία στην πόλη».

Παράλληλα, στο παρκάκι στην ανηφόρα της Θεοδώρου Πουλίδου θα γίνουν δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά εμπνευσμένα από τις φιλοξενούμενες χώρες. Το βράδυ κάθε μέρας θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο θερινό σινεμά αφιερωμένο στις «Γυναίκες του Κόσμου». Συναρπαστικές προβολές ταινιών θα μας ταξιδέψουν στη Χιλή, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία.

Φαίνεται πως όλη η πόλη θα αγκαλιάσει το Φεστιβάλ και το αντίστροφο. Στην κυκλική πλατεία, κοντά στο άγαλμα του Μεχμέτ Αλή, θα στηθεί το ελληνικό καφενείο από τις 27 έως και τις 30 Ιουλίου, όπου τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα δίνουν το «παρών», παρουσιάζοντας τοπικά εδέσματα και ποτά και θα κλείνουν τις δράσεις κάθε ημέρας με ξέφρενα παραδοσιακά γλέντια. Αλλά και πολλές άλλες δράσεις, φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, διασκεδαστές του δρόμου και γαστρονομικές εκπλήξεις.

Σημαντικό και ιδιαίτερα πρωτότυπο κατά τη γνώμη μου είναι το «CosmoHome» (3, 10, 17 Αυγούστου) στις γειτονιές τις Καβάλας.

Το CosmoWorld II είναι η τελική φάση του φεστιβάλ. Γίνεται στην Κεντρική Πλατεία Καβάλας - Δημοτικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη».

Οι δράσεις ολοκληρώνονται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Αυτή τη φορά η κεντρική σκηνή του φεστιβάλ μεταφέρεται στο κέντρο της πόλης και θα φιλοξενήσει αποκλειστικά μουσικά και χορευτικά σχήματα.

Ξεχωρίζω τη συναυλία στις 23 Αυγούστου του διάσημου Βούλγαρου Theodosii Spassov με το NO KEYS TRIO. O βραβευμένος για την «ειρήνη» από την UNESCO συνθέτης και οι δεξιοτέχνες μουσικοί που τον συνοδεύουν υπόσχονται μια μυσταγωγική βραδιά ανάμειξης της φολκλόρ μουσικής με την τζαζ και την κλασική μουσική.

Πηγή: efsyn.gr