Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 20 Ιουλίου - 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Πέμπτη 20 Ιουλίου.

ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου

έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Ελευσίνας
“ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου” - Μια έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Ελευσίνας  ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑΣ

O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο “Τέχνη & Πολιτισμός” του αεροδρομίου, την “ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου”. Μια έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Ελευσίνας που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα συνιστά ένα διαχρονικό μυστήριο, ένα Ωμό Μουσείο. Διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να καλύψει τη νοητή και φυσική απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι την Ελευσίνα, καλώντας τον επισκέπτη να ανακαλύψει, μέσα από κείμενα μεγάλων στοχαστών του ευρωπαϊκού πνεύματος, του Αλμπέρ Καμύ, της Βιρτζίνια Γουλφ και του Γκυστάβ Φλωμπέρ, την αθέατη πλευρά της μικρής αλλά σπουδαίας αυτής πόλης.

Η Ελευσίνα, μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας και γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή Αισχύλου, χάρη στο φυσικό της λιμάνι και τη στρατηγική της θέση στο Θριάσιο Πεδίο, 21 μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, ανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πορείας της στον χρόνο, ιστορικό ρόλο. Από τον 19ο αιώνα και μετά μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας. Η εικόνα της συντίθεται από το ανθρώπινο μωσαϊκό που δημιουργούν οι διάφορες καταγωγικές κοινότητες συνθέτοντας σημαντικό μέρος της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Σήμερα, η 2023 Ελευσίς, κάτω από τον τίτλο Μυστήρια Μετάβασης και ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιχειρεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ελευσίνα και τη μετάβασή της σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θέτει στο επίκεντρο την πολιτιστική της δυναμική.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 / Χώρος: Εκθεσιακός χώρος “Τέχνη & Πολιτισμός”, Επίπεδο αφίξεων - Έξοδος 1 / Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

"Ηλέκτρα" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ στο Φεστιβάλ Γλυφάδας

Λένα Παπαληγούρα
ΗΛΕΚΤΡΑ - Λένα Παπαληγούρα  ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Στην Γ' Μαρίνα Γλυφάδας παρουσιάζεται την Πέμπτη 20/7 η παράσταση αρχαίας τραγωδίας "Hλέκτρα" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.

Στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του (τέλη του 5ου αιώνα), που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει.

Παίζουν:

  • Ηλέκτρα - Λένα Παπαληγούρα)
  • Ορέστης - Στρατής Χατζησταματίου
  • Κλυταιμνήστρα - Ελισάβετ Μουτάφη
  • Παιδαγωγός - Ιωάννης Παπαζήσης
  • Χρυσόθεμις - Εριέττα Μανούρη
  • Αίγισθος - Δαυίδ Μαλτέζε
  • Πυλάδης - Πάρης Λεόντιος

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ / Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γλυφάδας.

GENesis Party στο ΚΠΙΣΝ

SNFCC Youth Council
SNFCC Youth Council

Το SNFCC Youth Council είναι μία νεοσύστατη δημιουργική ομάδα 20 νέων, από 18 έως 25 ετών, που είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια ενός ανεξάρτητου προγράμματος εκδηλώσεων το οποίο εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στόχος της δημιουργίας του είναι η έμπρακτη υποστήριξη της ενασχόλησης των νέων ατόμων με τον σχεδιασμό και την παραγωγή εκδηλώσεων που τα αφορούν άμεσα και τα εκφράζουν, ενώ, παράλληλα, βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς της γενιάς τους.

To SNFCC Youth Council δημιουργήθηκε και οργανώνει τις δράσεις του χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 20.00, το SNFCC Youth Council συστήνεται στο κοινό με το GENesis Party, που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, με τη συμμετοχή νέων δημιουργών της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Το kick-off party θα ανοίξει με ένα DJ set η Matina Sous Peau, ενώ θα ακολουθήσουν οι groovy Cosmonuts. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τους The Steams και τον psychedelic/rock ήχο τους. Παράλληλα, θα υπάρχει χρόνος για γνωριμία και συζήτηση με τα μέλη της ομάδας.

''Dafne Phono Rodeo'' της Nour Mobarak

"Dafne Phono Rodeo'' της Nour Mobarak

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί μια παραγωγή της Rodeo, την εγκατάσταση Dafne Phono Rodeo της εικαστικού Nour Mobarak.

Το Dafne Phono είναι μία διαειδική εγκατάσταση της πρώτης όπερας, του Τζάκοπο Πέρι και του Οτάβιο Ρινουτσίνι, Δάφνη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1598. Οι χαρακτήρες της Δάφνης, του Απόλλωνα, της Αφροδίτης, του Έρωτα, του Οβιδίου, του Πύθωνα και του Χορού αναπαριστώνται εδώ κυρίως από μνημειώδη ή μεγάλης κλίμακας μυκηλιακά γλυπτά που στήνονται ως πίνακες και "τραγουδούν" μέσω ενσωματωμένων ηχείων στο σώμα τους. Χαράσσοντας παραλλήλους μεταξύ των βιολογικών διαδικασιών και των δομών της γλώσσας, το έργο αυτό επεκτείνει την έρευνα της καλλιτέχνιδος σχετικά με τις αναλογίες μεταξύ λόγου, επανάληψης, φθοράς, πολιτισμού, εξουσίας και μεταμόρφωσης.

Η πρώτη όπερα ήταν εμπνευσμένη από τη δυνατότητα μετατροπής του λόγου σε μουσική, και το Dafne Phono επεκτείνει αυτό το πείραμα, δίνοντας σε καθέναν από τους κύριους χαρακτήρες τη δική του γλώσσα. Τέσσερις από αυτές τις γλώσσες – Αμπχαζικά, San Juan Quiahije Ανατολικό Chatino, Silbo Gomero και !Xoon– έχουν επιλεγεί για τον πλούτο της μορφοφωνολογίας τους, με σκοπό να δημιουργηθεί μια όπερα με την ευρύτερη δυνατή παλέτα ανθρώπινων φωνητικών ήχων. Τα ιταλικά και τα λατινικά συνδέουν αυτή τη νέα πολυγλωσσική εκδοχή του λιμπρέτου με το πρωτότυπο του Ρινουτσίνι (το οποίο σώζεται, ενώ η μουσική του Πέρι έχει χαθεί).

Η πλοκή βασίζεται στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου. Ο Έρωτας τιμωρεί τον Απόλλωνα επειδή καυχιέται για τις κατακτήσεις του, και ρίχνοντας δύο βέλη: το πρώτο κάνει τον Απόλλωνα να ερωτευτεί τη Δάφνη, κόρη του ποταμού θεού. Το δεύτερο, κάνει τη Δάφνη να του αντιμιλήσει. Όταν εκείνη ξεφεύγει από το κυνηγητό του μεταμορφωμένη σε δάφνη, ο Απόλλωνας μετατρέπει το στεφάνι στα χέρια του, σε ένα αιώνιο σύμβολο θριάμβου. Η Δάφνη, τελικά, πρέπει να παραμείνει παγιδευμένη στο δέντρο κάτω από το οποίο ο Απόλλωνας παίζει τραγούδια αγάπης με τη λύρα του.

Από 20/07/2023 έως 16/09/2023, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 17:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη. Κλειστά 5 - 25 Αυγούστου.

Μόνιμη έκθεση "Δημοτική Αγορά Κυψέλης-Φωνές / Άνθρωποι / Ιστορίες"

στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης  ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η μουσειολογική ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σχεδίασε μια μόνιμη ιστορική έκθεση με τίτλο "Δημοτική Αγορά Κυψέλης- Φωνές| Άνθρωποι | Ιστορίες" στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, αναβιώνοντας την ιστορία ενός χώρου που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην περιοχή και στην κουλτούρα της εποχής, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά αλλά και για την πόλη ευρύτερα.

Ο χώρος είναι ανοιχτός και περιμένει τους επισκέπτες του να ανακαλύψουν τη διαδραστική έκθεση χρησιμοποιώντας πέρα από την όραση και τις υπόλοιπες αισθήσεις.

Επισήμανση: Πέραν των ωρών λειτουργίας της έκθεσης που μπορεί να δει κανείς παρακάτω, η έκθεση θα είναι ανοιχτή και την Κυριακή 11.00-18.00 εφόσον υπάρχει εκδήλωση στον χώρο.