Δωρεάν εντός και εκτός πόλης τη Δευτέρα 21 Αυγούστου - 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται εντός και εκτός πόλης από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού 5 ενδιαφέρουσες προτάσεις εξόδου:

''Μαλλιά Κουβάρια'' του Νικολάου Λάσκαρη στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Τι συμβαίνει όταν ένας ευυπόληπτος παντρεμένος, πρέπει να φύγει για μυστική επιχείρηση, κάτω από τα μάτια μιας ζηλόφθονης συζύγου; Τι ρόλο παίζει η μυστική μάντισσα που διαβάζει τις τρίχες και ανακαλύπτει τις ερωτικές επιθυμίες; Πώς μπλέκουν μαζί τρεις καλοί φίλοι και οι σύζυγοί τους; Και πως ξεδιαλύνεται ένα κουβάρι παρεξηγήσεων μέσα από μια σειρά ξεκαρδιστικών επεισοδίων;

Συντελεστές:

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

  • Κώστας Κουντουπής: Νίκος Ορφανός
  • Γιακουμής, υπηρέτης του: Χρήστος Σταθούσης
  • Αγησίλαος Τρακαράς, συνεργάτης του Κουντουπή: Φοίβος Μαρκιανός
  • Ευφροσύνη Κουντουπή, συζυγός του: Σοφία Μανωλάκου
  • Ευγενία Χαρλούπη, πενθερά του: Τζίνη Παπαδοπούλου
  • Κώστας Φουρούσης, φίλος του: Γιάννης Δενδρινός
  • Μενέλαος Λουλάς, φίλος του: Δημήτρης Καλαντζής
  • Μάσιγκα Λουλά, σύζυγος Μενελάου: Λυδία Τζανουδάκη

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς. 21/08, Είσοδος ελεύθερη με κάρτα εισόδου από το VIVA.GR. Πρόγραμμα εδώ...

6o Stroggylo Open Air Film Festival

 

Με ενδιαφέρουσες ταινίες που καλύπτουν κάθε γούστο - και ελεύθερη είσοδο - το Φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου της πόλης θα κρατήσει συντροφιά στο σινεφίλ κοινό μέχρι τις 23 Αυγούστου, στο αίθριο του εμβληματικού 'Στρογγυλού' σχολείου του μοντερνιστή αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου στον Άγιο Δημήτριο. Νύχτες ραστώνης, νύχτες έντονες, νύχτες περιπετειώδεις, ρομαντικές, συγκινητικές, νύχτες ανέμελες ή που θα μας βάλουν σε σκέψεις, νύχτες μποέμ που θα μας ταξιδέψουν στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, στα μήκη και τα πλάτη του ονείρου.

Δευτέρα 21 Αυγούστου - "Αγέλη Προβάτων", Δραματική 2021, Έγχρ. | Διάρκεια: 113’, Ελληνική ταινία, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανελλόπουλος. Με τους: Άρη Σερβετάλη, Λευτέρη Πολυχρόνη, Γιάννη Βασιλώττο, Δημήτρη Λάλο.

Ο Θανάσης αδυνατεί να ξεπληρώσει το χρέος του στο Στέλιο. Όταν μαθαίνει πως κι ο Αποστόλης βρίσκεται στην ίδια θέση, του ζητά να συμμαχήσουν για να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία. Κι ενώ βρίσκει κι άλλους πρόθυμους να τον ακολουθήσουν, δύο νεαροί μικροεγκληματίες φτάνουν στην πόλη για να εκφοβίσουν αυτούς που χρωστούν στον τοκογλύφο.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των ταινιών εδώ.

Summer in the City

Summer in the City
Έργο από την ομαδική έκθεση με τίτλο “Summer in the City”  ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ

Η Γκαλερί Σκουφά με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την καινούργια ομαδική έκθεση με τίτλο “Summer in the City”, η οποία περιλαμβάνει έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.

Σε μια περίοδο ραστώνης, η τέχνη είναι μια από τις ευχάριστες διεξόδους, που μπορεί να απευθυνθεί κανείς, όσο βρίσκεται στην πόλη. Στη νέα ομαδική έκθεση ο θεατής μπορεί να γίνει μέρος ενός ευχάριστου και δημιουργικού ταξιδιού, στο οποίο κυριαρχούν εύθυμα έργα, γεμάτα χρώμα και αισιοδοξία.

Αναγνωρίσιμοι ξένοι καλλιτέχνες της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής συμμετέχουν στην έκθεση με έργα που πρωταγωνιστούν pop μορφές, σούπερ ήρωες, ακόμη και γνωστά εμβληματικά έργα. Το χιούμορ, οι οπτικές ψευδαισθήσεις και το παιχνίδι με την προοπτική κυριαρχούν και μας καλούν να αναζητήσουμε τη δική μας ερμηνεία.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες εμπνέονται από το ελληνικό καλοκαίρι, τα μαγευτικά τοπία και τις ηλιόλουστες ημέρες. Θέτοντας ως αφετηρία τη δύναμη της φύσης, ο θεατής μπορεί να περιπλανηθεί σε ειδυλλιακά μέρη και να αναπολήσει τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις των καλοκαιρινών ημερών.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια σειρά γλυπτών έργων διαφορετικών τεχνοτροπιών, όπως τα αναγνωρίσιμα balloon animals του Koons, τα πολύχρωμα κεραμικά του Χαδούλη, τις επιβλητικές μαρμάρινες προτομές του Caillard και τα μεταλλικά ζώα του Inglesis.

Συμμετέχουν: Barnabe, Jisbar, Patrick Rubinstein, Henri Inglesis, Leo Caillard, Jeff Koons, Maxim Wakultschik, Νεκτάριος Αποσπόρης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Γιάννης Κόττης, Γιώργος Χαδούλης. Περισσότερα εδώ...

Εκτός Πόλης

Έκθεση Φωτογραφίας του Robert A. McCabe «Η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας»

Robert McCabe
Σποράδες, 1963. Ο καπετάνιος και ναύτης του παλιού καϊκιού «Ελευθερία» με έδρα τον Βόλο  ROBERT MCCABE

Στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Αίθουσα εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου) παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Robert A. McCabe με τίτλο "Η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας". Τα κείμενα της έκθεσης και του ομώνυμου βιβλίου που τη συνοδεύει είναι των Robert McCabe, Παναγιώτη Ροϊλού και Κατερίνας Λυμπεροπούλου.

Λίγα λόγια από τον RobertA. McCabe: "H πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1954. Δέκα χρόνια είχαν περάσει από την αποχώρηση των Γερμανών και πέντε χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου. Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια.

Κατάστρωμα πλοίου Δέσποινα
Κατάστρωμα στο "Δέσποινα", 1955. Ένα είδος συντροφικότητας αναπτυσσόταν συχνά μεταξύ των επιβατών του καταστρώματος, ειδικά εάν κάποιος έπαιζε μουσική.  ROBERT MCCABE ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ"

 

...Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα προόδευε και θα μεταμορφωνόταν. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να βοηθήσω στην καταγραφή και την τεκμηρίωση αυτής της εξαιρετικά σημαντικής περιόδου της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

...Οι περισσότερες από τις περίπου εξήντα έξι φωτογραφίες που θα δείτε δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό και απεικονίζουν πράγματα που μόνο άτομα από παλαιότερες γενιές θα θυμούνται ότι κάποτε υπήρχαν."

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή: 09:00 - 14:00, Σάββατο - Κυριακή: 10:00 - 14:00. Για την επίσκεψή σας τα Σαββατοκύριακα απαραίτητα πρέπει να τηλεφωνήσετε στο 22650 82732. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Ένα βλέμμα που σας λέει ότι όσα έχετε ακούσει για την ζωγραφική είναι αλήθεια

Τάσος Μισούρας
Τάσος Μισούρας - Χωρίς τίτλο 2009 λάδι σε μουσαμά 207 x 138 εκ.  ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΩΤΗΡΗ ΦΕΛΙΟΥ / ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της προηγούμενης συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2019 με τίτλο «Η ματιά του Συλλέκτη», η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου επιστρέφει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο με μια έκθεση που θα αγκαλιάσει το χώρο του μνημείου, καθώς και θα ενισχύσει σημαντικά το ψηφιακό του αποτύπωμα, προβάλλοντας διεθνώς την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Η έκθεση «Ένα βλέμμα που σας λέει ότι όσα έχετε ακούσει για την ζωγραφική είναι αλήθεια», αποτελεί μία νέα παρουσίαση των έργων της Συλλογής, αυτή την φορά σε επιμέλεια του ίδιου του συλλέκτη. Συγκεντρώνει 44 έργα ζωγραφικής που έχουν δημιουργηθεί από το 2000 και έπειτα από 32 καλλιτέχνες, ξετυλίγοντας το νήμα της πορείας της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Περισσότερα εδώ...