Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 24 Αυγούστου - 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται εντός και εκτός πόλης από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 24 Αυγούστου.

Ιδού 5 ενδιαφέρουσες προτάσεις εξόδου:

Θεατρική παράσταση "Το Πηρούνι" του Χάρη Ρώμα

Ο Χάρης Ρώμας
Ο Χάρης Ρώμας  PAPADAKISPRESS

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 παρουσιάζεται στο Θέατρο Αττικού Αλσους η θεατρική παράσταση "το Πηρούνι", του Χάρη Ρώμα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά. Είναι μια κατάμαυρη κωμωδία που χτυπά και καυτηριάζει τα κακώς κείμενα του νεοέλληνα. Της γενιάς του ΠΑΣΟΚ, της ευημερίας του 80, του κιτς και της λαμογιάς. Της γενιάς πριν την κρίση, πριν τον Κορονοϊό, της γενιάς που μας οδήγησε στο σήμερα.

  • Συγγραφέας: Χάρης Ρώμας
  • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Λάμπρος Τζώρας
  • Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
  • Σκηνικό: Κική Μαυρίδου
  • Κοστούμια: Team Vault
  • Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου Trailer: ORKI Productions

Παίζουν: Μαρίζα Μανατάκη, Γιάννης Οικονομίδης, Φανή Παλιούρα, Χριστίνα Σαμπανίκου, Τάσος Τζιβίσκος και ο Δημήτρης Φραγκιόγλου. Στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής.

Steven Shearer: Sleep, Death's Own Brother

Steven Shearer
Steven Shearer, The Green Collector, 2021 / Λάδι σε λινό, 46.4 x 33.9 εκ. © Steven Shearer  ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ GALERIE EVA PRESENHUBER ΚΑΙ DAVID ZWIRNER GALLERY

Η έκθεση έχει ως αφετηρία το έργο Sleep II (2015), ένα μνημειώδες κολλάζ αποτελούμενο από χιλιάδες εικόνες που έχει βρει ο καλλιτέχνης σε αναζητήσεις του στο διαδίκτυο, όλες τους jpegs, που αναπαριστούν ανθρώπους που κοιμούνται. Το έργο, ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα όπου ισορροπεί το χρώμα, η κλίμακα, η σύνθεση και η θεματική, είναι ένα εκτεταμένο μωσαϊκό που αποτυπώνει μια εκτενή γκάμα καταστάσεων ύπνου, από την ξεκούραση και την ηρεμία, την κωμική ελαφρότητα έως την έκσταση και το εντελώς μακάβριο.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από ένα στίχο από το επικό ποίημα Θεογονία του ποιητή του 8ου αιώνα π.Χ. Ησίοδου ("Επιβλαβής Νύχτα, καλυμμένη σε ένα πέπλο ομίχλης, κουβαλά στην αγκαλιά της τον Ύπνο, τον αδερφό του Θανάτου"), και περιστρέφεται γύρω από αυτή την άβολη εγγύτητα μεταξύ ύπνου και θανάτου, μια επαναλαμβανόμενη ιδέα στο έργο του Shearer.

Σχεδιασμένη γύρω από το σημαντικό αριθμό έργων ζωγραφικής και έργων σε χαρτί του Steven Shearer που ανήκουν στη συλλογή Γιώργου Οικονόμου, η έκθεση Sleep, Death’s Own Brother προτείνει μια σε βάθος προσέγγιση του έργου του καλλιτέχνη, από την ανατρεπτική σκοπιά του άψυχου σώματος, που κάποιες φορές είναι πραγματικά νεκρό, ενώ άλλοτε απλώς μοιάζει νεκρό.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Dieter Roelstraete σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη και την Skarlet Smatana, Διευθύντρια της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου. Μια έκδοση με κείμενα του Roelstraete, του Nicholas Cullinan και της Silvia Montiglio συνοδεύει την έκθεση. Λεωφ. Κηφισίας 80, Μαρούσι. Περισσότερα εδώ...

"Μέλισσα, Κοσμώντας τον Μύθο" στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο
«Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»: Δημιουργία της Γεωργίας Γκρεμούτη  ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού φιλοξενείται η πρωτότυπη θεματική ομαδική έκθεση με τίτλο "Μέλισσα, Κοσμώντας τον Μύθο" με τη συμμετοχή εξήντα και πλέον διακεκριμένων σχεδιαστών κοσμήματος και εικαστικών.

Μοναδικά τεχνουργήματα από πολύτιμη ή άλλη ευφάνταστη ύλη παρουσιάζονται σε έναν οργανικό διάλογο με εικαστικά έργα, συνομιλώντας για τη Μέλισσα και τον οίκο της, την εικόνα, τη φόρμα και τον συμβολισμό της.

Η έκθεση τιμά την πολυτιμότητα και τους πολυσχιδείς συμβολισμούς της μέλισσας, όπως αυτοί αποτυπώνονται με θαυμαστή πλαστικότητα στις όψεις των πολύτιμων και σπάνιων τεχνουργημάτων της ελληνικής νομισματικής τέχνης αλλά και στις πολύτιμες όψεις και φόρμες των κοσμημάτων της Μινωικής και Μυκηναϊκής Αρχαιότητας, της νεότερης αρχαιότητας, της βυζαντινής τέχνης και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Η έκθεση αποτελεί μια πρωτοβουλία της δημοσιογράφου-ερευνήτριας κοσμήματος Τζένης Φραγκούλη και η επιμέλεια ανήκει στην αρχαιολόγο-ιστορικό της τέχνης, Ίριδα Κρητικού. Συνοδεύεται με παράλληλες δράσεις όπως ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά καθώς και επιστημονική ημερίδα.

Έως 15 Σεπτεμβρίου 2023. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 11:00-16:00 | Δευτέρα & Σάββατο: Κλειστά | Κυριακή: 11:00-16:00. Με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερα εδώ...

"Το ένα κέντημα τα ρόδα, τ’ άλλο κέντημα φτερόν…"

Έργο Sofia Koukoulioti
Έργο Sofia Koukoulioti

Μία έκθεση που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη εικαστική ματιά παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", έως τις 8 Οκτωβρίου 2023.

Η έκθεση με τίτλο "Παραδοσιακή λευκαδίτικη βελονιά και σύγχρονη εικαστική δημιουργία", συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκαδίων.

Η παρουσίαση επιμερίζεται σε δύο ενότητες, οι οποίες αναπτύσσονται στους μουσειακούς χώρους με τις μόνιμες συλλογές αντικειμένων λαϊκής τέχνης. Η επιλογή του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων αναδεικνύει με άριστο τρόπο τον γόνιμο διάλογο που δημιουργείται μεταξύ των κεντημάτων με τα εικαστικά έργα και τις μόνιμες συλλογές, καθώς ένας κλάδος τέχνης του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού αξιοποιείται με εμπνευσμένο τρόπο στον σύγχρονο κόσμο.

Επιμέλεια έκθεσης: Χαρά Σαΐτη και Σταυρούλα Πισιμίση. Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα: 210-3243987, 210-3243972. Περισσότερα εδώ...

Summer in the City

Summer in the City
Έργο από την ομαδική έκθεση με τίτλο “Summer in the City”  ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ

Η Γκαλερί Σκουφά με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την καινούργια ομαδική έκθεση με τίτλο “Summer in the City”, η οποία περιλαμβάνει έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023.

Σε μια περίοδο ραστώνης, η τέχνη είναι μια από τις ευχάριστες διεξόδους, που μπορεί να απευθυνθεί κανείς, όσο βρίσκεται στην πόλη. Στη νέα ομαδική έκθεση ο θεατής μπορεί να γίνει μέρος ενός ευχάριστου και δημιουργικού ταξιδιού, στο οποίο κυριαρχούν εύθυμα έργα, γεμάτα χρώμα και αισιοδοξία.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες εμπνέονται από το ελληνικό καλοκαίρι, τα μαγευτικά τοπία και τις ηλιόλουστες ημέρες. Θέτοντας ως αφετηρία τη δύναμη της φύσης, ο θεατής μπορεί να περιπλανηθεί σε ειδυλλιακά μέρη και να αναπολήσει τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις των καλοκαιρινών ημερών.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια σειρά γλυπτών έργων διαφορετικών τεχνοτροπιών, όπως τα αναγνωρίσιμα balloon animals του Koons, τα πολύχρωμα κεραμικά του Χαδούλη, τις επιβλητικές μαρμάρινες προτομές του Caillard και τα μεταλλικά ζώα του Inglesis.

Συμμετέχουν: Barnabe, Jisbar, Patrick Rubinstein, Henri Inglesis, Leo Caillard, Jeff Koons, Maxim Wakultschik, Νεκτάριος Αποσπόρης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Γιάννης Κόττης, Γιώργος Χαδούλης. Περισσότερα εδώ...

*** Η συναυλία της Monika στον Πολυχώρο Λιπασμάτων που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Αυγούστου δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί εξαιτίας των πυρκαγιών που ταλαιπωρούν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Θα οριστεί νέα ημερομηνία για την πραγματοποίηση της συναυλίας.