Δωρεάν εντός και εκτός πόλης τη Δευτέρα 28 Αυγούστου - 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται εντός και εκτός πόλης από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Ιδού 5 ενδιαφέρουσες προτάσεις εξόδου:

ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου

ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου
ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου  ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑΣ

O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο “Τέχνη & Πολιτισμός” του αεροδρομίου, την “ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου”. Μια έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Ελευσίνας που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα συνιστά ένα διαχρονικό μυστήριο, ένα Ωμό Μουσείο. Διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να καλύψει τη νοητή και φυσική απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι την Ελευσίνα, καλώντας τον επισκέπτη να ανακαλύψει, μέσα από κείμενα μεγάλων στοχαστών του ευρωπαϊκού πνεύματος, του Αλμπέρ Καμύ, της Βιρτζίνια Γουλφ και του Γκυστάβ Φλωμπέρ, την αθέατη πλευρά της μικρής αλλά σπουδαίας αυτής πόλης.

Η Ελευσίνα, μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας και γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή Αισχύλου, χάρη στο φυσικό της λιμάνι και τη στρατηγική της θέση στο Θριάσιο Πεδίο, 21 μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, ανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πορείας της στον χρόνο, ιστορικό ρόλο. Από τον 19ο αιώνα και μετά μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας. Η εικόνα της συντίθεται από το ανθρώπινο μωσαϊκό που δημιουργούν οι διάφορες καταγωγικές κοινότητες συνθέτοντας σημαντικό μέρος της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Σήμερα, η 2023 Ελευσίς, κάτω από τον τίτλο Μυστήρια Μετάβασης και ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιχειρεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ελευσίνα και τη μετάβασή της σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θέτει στο επίκεντρο την πολιτιστική της δυναμική.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 / Χώρος: Εκθεσιακός χώρος “Τέχνη & Πολιτισμός”, Επίπεδο αφίξεων - Έξοδος 1 / Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Φεστιβάλ "Φθινοπωρινές Γιορτές" 2023

Το Φεστιβάλ Πόλης "Φθινοπωρινές Γιορτές" του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι για ακόμη χρονιά γεγονός! Ως θεσμός πια, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τιμά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του, και μέσα από ένα μήνα μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, θεάτρου σκιών για τα παιδιά, καταφέρνει να κάνει το πέρασμα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο ομαλό, ανώδυνο και γεμάτο ελπίδα. Γιατί αν κάτι ξέρει να κάνει η Τέχνη είναι να ζωντανεύει την ελπίδα!

Πλατεία Παναγούλη, Πάρκο Ασυρμάτου και το εμβληματικό Στρογγυλό Σχολείο "Τάκης Ζενέτος" είναι οι τρεις χώροι που θα φιλοξενήσουν:

  • 5 μεγάλες συναυλίες
  • 2 σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις
  • 4 μουσικοθεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις
  • 8 παραστάσεις Διαδημοτικού ερασιτεχνικού θεάτρου

Τη Δευτέρα 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:

  • 1ο Δημοτικό σχολείο, Τατάκη 24
  • Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ του Τάσου Κώνστα
  • 1ο Δημοτικό σχολείο, Τατάκη 24. 19,30

"Το ένα κέντημα τα ρόδα, τ’ άλλο κέντημα φτερόν…"

Έργο Sofia Koukoulioti
Έργο Sofia Koukoulioti

Μία έκθεση που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη εικαστική ματιά παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", έως τις 8 Οκτωβρίου 2023.

Η έκθεση με τίτλο "Παραδοσιακή λευκαδίτικη βελονιά και σύγχρονη εικαστική δημιουργία", συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκαδίων.

Η παρουσίαση επιμερίζεται σε δύο ενότητες, οι οποίες αναπτύσσονται στους μουσειακούς χώρους με τις μόνιμες συλλογές αντικειμένων λαϊκής τέχνης. Η επιλογή του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων αναδεικνύει με άριστο τρόπο τον γόνιμο διάλογο που δημιουργείται μεταξύ των κεντημάτων με τα εικαστικά έργα και τις μόνιμες συλλογές, καθώς ένας κλάδος τέχνης του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού αξιοποιείται με εμπνευσμένο τρόπο στον σύγχρονο κόσμο.

Επιμέλεια έκθεσης: Χαρά Σαΐτη και Σταυρούλα Πισιμίση. Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα: 210-3243987, 210-3243972. Περισσότερα εδώ...

Εκτός πόλης

Ένα βλέμμα που σας λέει ότι όσα έχετε ακούσει για την ζωγραφική είναι αλήθεια

Τάσος Μισούρας
Τάσος Μισούρας - Χωρίς τίτλο 2009 λάδι σε μουσαμά 207 x 138 εκ.  ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΩΤΗΡΗ ΦΕΛΙΟΥ / ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της προηγούμενης συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 2019 με τίτλο «Η ματιά του Συλλέκτη», η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου επιστρέφει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο με μια έκθεση που θα αγκαλιάσει το χώρο του μνημείου, καθώς και θα ενισχύσει σημαντικά το ψηφιακό του αποτύπωμα, προβάλλοντας διεθνώς την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Η έκθεση «Ένα βλέμμα που σας λέει ότι όσα έχετε ακούσει για την ζωγραφική είναι αλήθεια», αποτελεί μία νέα παρουσίαση των έργων της Συλλογής, αυτή την φορά σε επιμέλεια του ίδιου του συλλέκτη. Συγκεντρώνει 44 έργα ζωγραφικής που έχουν δημιουργηθεί από το 2000 και έπειτα από 32 καλλιτέχνες, ξετυλίγοντας το νήμα της πορείας της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Περισσότερα εδώ...

Eva Medin, Στεφανία Στρούζα έκθεση "Loin sur la Terre" (Μακριά στη Γη)

project HYAM
“Loin Sur La Terre” της Eva Medin και της Στεφανίας Στρούζα από το project HYAM  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

Η 6η έκδοση του project HYam αυτό το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου της Ύδρας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο οργανισμός HYam τιμά τις γυναίκες προσκαλώντας δύο νέες καλλιτέχνιδες, μία Γαλλίδα και μία Ελληνίδα, να εκθέσουν.

Η έκθεση Loin sur la Terre (Μακριά στη Γη) στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο της Ύδρας είναι αφιερωμένη στην Eva Medin και στη Στεφανία Στρούζα, δύο καλλιτέχνιδες, μία Γαλλίδα και μία Ελληνίδα, που ξαναβλέπουν τα φαινόμενα της μετάλλαξης μέσα από πολλαπλά πρίσματα

"Όπως και οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες ανακατεύουν τα χαρτιά. Η Eva Medin και η Στεφανία Στρούζα κάνουν ρωγμές, η κάθε μία με τον τρόπο της, σε έναν μύθο που είναι ριζωμένος εδώ και χιλιετίες στο συλλογικό φαντασιακό: αυτόν της πρωτόγονης ταυτότητας. Από το 1980, η Donna Haraway απορρίπτει την πίστη σε αυτόν τον προπατορικό μύθο, σε αυτήν την πρωταρχική αγνότητα, η οποία, κατά την άποψη της, δεν υπήρξε ποτέ. Πιστεύει ότι είμαστε μόνο το προϊόν μίας συμβίωσης και μίας συν-εξέλιξης.

Ήδη από την παλαιολιθική εποχή, οι άνθρωποι καλλιεργούσαν αυτό το περίφημο ένστικτο της αναπαραγωγής με εξεζητημένο τρόπο: είχαν κατανοήσει ότι για να επικοινωνούν καλύτερα μέσα στα σκοτάδια της σπηλιάς, η ίδια η σπηλιά αποτελούσε το ιδανικό ηχείο αντήχησης! Ο άνθρωπος υπήρξε πάντα ένα υβριδικό ον συστηματικά ενωμένο μέσω της τεχνολογίας, με βιολογικά με πολιτιστικά στοιχεία…

Στον "Κόσμο Μετά τη Βροχή, η Eva Medin φιλμάρει ένα υβριδικό ον, ανάμεσα στον άνθρωπο και στο γλυπτό και αναθεωρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το φαντασιακό της μετάλλαξης και της μεταμόρφωσης.

Στα έργα της, η καλλιτέχνιδα τονίζει τον προδικαστικό χαρακτήρα των μεγάλων αφηγήσεων και της επιστημονικής φαντασίας και εμπνέεται από αυτή τη απόκοσμη δύναμη που είναι ριζωμένη στην λαϊκή κουλτούρα και μπλέκει κατά βούληση τον άνδρα με τη μύγα, το ρομπότ με τον αστυνομικό, τη σάρκα με την τεχνολογία, το γήινο με το ιερό.

Τα γλυπτά της Στεφανίας Στρούζα αναφέρονται σε αναταράξεις, σε πλανητικές μεταμορφώσεις, σε φυσικές ανατροπές: χάρη σε νοητικές συνθέσεις που χτίζει η καλλιτέχνιδα με άλλες μεταβατικές οντότητες όπως η Μήδεια, η μάγισσα, η αντιηρωίδα με τη μοναδική μοίρα που διαπερνά το μύθο της για να ξαναγεννηθεί, η καλλιτέχνιδα αγγίζει κόσμους απολύτως ανθρώπινους και χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους υβριδισμού." Pauline Simons.