Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 29 Αυγούστου - 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Τρίτη 29 Αυγούστου..

Ιδού 5 ενδιαφέρουσες προτάσεις εξόδου:

Άννα Αχιλλέως-Staubli έκθεση "MESOGEIOS"

Άννα Αχιλλέως
Άννα Αχιλλέως-Staubli έκθεση MESOGEIOS

Σαράντα ζωγραφικά έργα δημιουργημένα από τη διεθνή εικαστικό Άννα Αχιλλέως-Staubli με εγκαυστική τεχνική ειδικά για τον χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιχειρούν να συλλαβίσουν και να νοηματοδοτήσουν συμβολικά και πλαστικά τη θάλασσα ως ομηρική λέξη.

Ως κέλυφος και έμβιο παλίμψηστο μαγικό περιεχόμενο. Ως θριαμβική αρχέγονη πηγή ζωής, ως διάπλου πολιτισμού και επικοινωνίας. Να την κατανοήσουν και να την τραγουδήσουν ως Θάλασσα μικρή και ως ωκεανό, ως μύρα μαγική, ως πόρο και ως πόντο ανεξάντλητο, ως ζάλη και γαλήνη.

Να τη μετρήσουν νοερά, ταξιδεύοντάς μας στη Μεσόγειο ολόκληρη του ελληνικού πολιτισμού, από το Ιόνιο και το Αιγαίο, ως το Λιβυκό και τη Μαύρη Θάλασσα. Να την αποτυπώσουν ως αρχέγονη πρώτη ύλη που διαπνέει και καθορίζει τόσα πολλά από τα πολύτιμα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, η θάλασσα ως στικτό οργανικό σώμα, ως τόξο ουράνιο αναρίθμητων αποχρώσεων του μπλε και ως κέλυφος μυστήριο πλασμάτων και μύθων, παρουσιάζεται θριαμβική, χωρίς την ανάγκη αφηγηματικών μέσων. Πλασμένη με ένα συναρπαστικό φάσμα διαφορετικών και αναπάντεχων χροιών και τόνων που ανάγουν στην αρχαία ελληνική ζωγραφική, αντιμετωπίζεται από τη ζωγράφο ως πρωτόπλαστο εύρημα και δημιουργεί έναν μυθώδη κάμπο διαφορετικών ψυχογραφικών στιγμών και διηνεκών ωκεάνιων συντεταγμένων.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 5 Αυγούστου 2023, ώρα 18:00 – 20:00 / Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού /Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης-Φωνές / Άνθρωποι / Ιστορίες

 

στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης  ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η μουσειολογική ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σχεδίασε μια μόνιμη ιστορική έκθεση με τίτλο "Δημοτική Αγορά Κυψέλης- Φωνές| Άνθρωποι | Ιστορίες" στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, αναβιώνοντας την ιστορία ενός χώρου που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην περιοχή και στην κουλτούρα της εποχής, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά αλλά και για την πόλη ευρύτερα.

Ο χώρος είναι ανοιχτός και περιμένει τους επισκέπτες του να ανακαλύψουν τη διαδραστική έκθεση χρησιμοποιώντας πέρα από την όραση και τις υπόλοιπες αισθήσεις.

Επισήμανση: Πέραν των ωρών λειτουργίας της έκθεσης που μπορεί να δει κανείς παρακάτω, η έκθεση θα είναι ανοιχτή και την Κυριακή 11.00-18.00 εφόσον υπάρχει εκδήλωση στον χώρο.

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023 Δήμος Καλλιθέας

Το καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Καλλιθέας φιλοδοξεί να δώσει ανάσα χαράς και αισιοδοξίας στους κατοίκους της πόλης. Το φετινό πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με θεατρικές παραστάσεις, χορό, μουσική, κινηματογράφο, παιχνίδια, ομιλίες, συναυλίες και θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες δηλαδή από τις 14 Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου.

  • 21:00 5ο Δημοτικό Σχολείο (Σαπφούς & Καλυψούς) / ΣΙΝΕ ΘΕΡΙΝΟΝ
  • Προβολή ταινίας «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ/Bienvenido Mr Marshall»
  • Ισπανική, έγχρωμη ταινία του 1952, διάρκειας 75’, σε σκηνοθεσία Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα με τους: Λολίτα Σεβίγια, Αλμπέρτο Ρομέα, Ραφαέλ Αλόνσο,
  • Άνχελ Άλβαρεθ, Χοσέ Ισμπέρτ, Μανόλο Μοράν, Φερνάντο Ρέι.

Η προβολή εντάσσεται στο πρόγραμμα «περιοδεύων ισπανόφωνος κινηματογράφος» του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Νίκος Ζήβας γλυπτική έκθεση-εγκατάσταση "Το Αίμα της Μνήμης"

Η γλυπτική έκθεση – εγκατάσταση του Νίκου Ζήβα, «Το Αίμα της Μνήμης», παρουσιάζεται από τις 10 Ιουλίου 2023, στον χώρο της συλλογής Μνημείων Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κωνσταντίνου Ζήβα – Δήμου Χαλανδρίου. «Το Αίμα της Μνήμης» είναι ένας εύλογος τίτλος για την γλυπτική έκθεση – εγκατάσταση των τραυματισμένων μαρμάρων του Νίκου Ζήβα. Σ ‘αυτόν τον χώρο, γεννήθηκαν τα μάρμαρα αυτής της έκθεσης και φιλοξενούνται μαζί με πολλά άλλα, τα οποία διασώθηκαν ως αποσπάσματα από την λαίλαπα των κατεδαφίσεων εξ αιτίας της αντιπαροχής των μεταπολεμικών χρόνων και του «ήθους» που επικράτησε απέναντι στον νεώτερο πολιτισμό μας. Οι πληγές των εκθεμάτων (όλα από την συλλογή αποσπασμάτων νεότερης αρχιτεκτονικής της οικογένειας Ζήβα), παραπέμπουν επίσης στην ιστορική καταστροφή, που το περασμένο έτος συμπλήρωνε την εκατονταετή επέτειό της, αλλά και στις νεώτερες εθνικές μας περιπέτειες ή σε κάποια χοντρά μεταπολεμικά λάθη μας.

  • Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00 – 20.00
  • Συλλογή Κωσταντίνου Ζήβα – Δήμου Χαλανδρίου ( Η Μάντρα του Ζήβα), Λεωφ.Κηφισίας και Παντανάσσης γωνία, έμπροσθεν Ιδρύματος Χατζηκώνστα, Χαλάνδρι.

Steven Shearer: Sleep, Death's Own Brother

Steven Shearer
Steven Shearer, The Green Collector, 2021 / Λάδι σε λινό, 46.4 x 33.9 εκ. © Steven Shearer  ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ GALERIE EVA PRESENHUBER ΚΑΙ DAVID ZWIRNER GALLERY

Η έκθεση έχει ως αφετηρία το έργο Sleep II (2015), ένα μνημειώδες κολλάζ αποτελούμενο από χιλιάδες εικόνες που έχει βρει ο καλλιτέχνης σε αναζητήσεις του στο διαδίκτυο, όλες τους jpegs, που αναπαριστούν ανθρώπους που κοιμούνται. Το έργο, ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα όπου ισορροπεί το χρώμα, η κλίμακα, η σύνθεση και η θεματική, είναι ένα εκτεταμένο μωσαϊκό που αποτυπώνει μια εκτενή γκάμα καταστάσεων ύπνου, από την ξεκούραση και την ηρεμία, την κωμική ελαφρότητα έως την έκσταση και το εντελώς μακάβριο.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από ένα στίχο από το επικό ποίημα Θεογονία του ποιητή του 8ου αιώνα π.Χ. Ησίοδου ("Επιβλαβής Νύχτα, καλυμμένη σε ένα πέπλο ομίχλης, κουβαλά στην αγκαλιά της τον Ύπνο, τον αδερφό του Θανάτου"), και περιστρέφεται γύρω από αυτή την άβολη εγγύτητα μεταξύ ύπνου και θανάτου, μια επαναλαμβανόμενη ιδέα στο έργο του Shearer.

Σχεδιασμένη γύρω από το σημαντικό αριθμό έργων ζωγραφικής και έργων σε χαρτί του Steven Shearer που ανήκουν στη συλλογή Γιώργου Οικονόμου, η έκθεση Sleep, Death’s Own Brother προτείνει μια σε βάθος προσέγγιση του έργου του καλλιτέχνη, από την ανατρεπτική σκοπιά του άψυχου σώματος, που κάποιες φορές είναι πραγματικά νεκρό, ενώ άλλοτε απλώς μοιάζει νεκρό.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Dieter Roelstraete σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη και την Skarlet Smatana, Διευθύντρια της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου. Μια έκδοση με κείμενα του Roelstraete, του Nicholas Cullinan και της Silvia Montiglio συνοδεύει την έκθεση. Λεωφ. Κηφισίας 80, Μαρούσι. Περισσότερα εδώ...