Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ
της Anna Hints
Smoke Sauna Sisterhood – Διάρκεια: 89 λεπτά - (2023) Εσθονία, Γαλλία, Ισλανδία
ΔIANOMH: Filmtrade – Τanweer

 

«αναζωογονητικό, σπαρακτικό και απελευθερωτικό»  Next Best Picture
«….ένα εκθαμπωτικό επίτευγμα, ένα παλιρροϊκό κύμα συναισθήματος» Film Companion
«...προσφέρει μια στιγμή χαλάρωσης και σου μεταδίδει μια αίσθηση σωματικής και ψυχικής κάθαρσης»  Screen Daily


Καμία ιστορία υπερβολικά ντροπιαστική, κανένα φορτίο βαρύ όταν το μοιράζεσαι με τις αδελφές σου.
Στο σκοτάδι της σάουνας, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και προσωπικοτήτων, μοιράζονται τις πιο προσωπικές εμπειρίες και τα πιο κρυφά μυστικά τους. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και συντροφικότητας, οι γυναίκες γελούν, δακρύζουν, απελευθερώνονται και, εξαγνίζοντας τις ψυχές τους, ξαναβρίσκουν τη δύναμη τους.
Υποψηφιότητα της Εσθονίας στα Όσκαρ
Βραβείο Σκηνοθεσίας Festival Sundance 2023


Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ κόβει την ανάσα με μια βαθιά συγκινητική και ευαίσθητη προσέγγιση στα θέματα του τραύματος, της θεραπείας, της κοινότητας και της αδελφοσύνης. Σκηνοθετημένη σχεδόν σαν πίνακας του Rembrandt ή του Vermeer, η κάμερα δεν είναι ποτέ αδιάκριτη, ποτέ μηχανική. Αντιθέτως, οι εικόνες κινούνται σαν τον καπνό -επιμένουν, πλανώνται, και αιωρούνται για λίγο πριν εξαφανιστούν και επανεμφανιστούν.
Με μια αυθεντική φωνή και σιγουριά που προέρχεται από την δική της κληρονομιά, η σκηνοθέτης Anna Hints έχει δημιουργήσει μια εμπειρία που μετασχηματίζει τις σκέψεις μας για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε γυναικείο σώμα, παρουσιάζοντας την γυναικεία εμπειρία με μεγάλη συναισθηματική ακρίβεια και βαθιά ενσυναίσθηση.


 
Η παράδοση της Smoke Sauna 
Η γνωστή ως “savvusanna kombõ” παράδοση της σάουνας καπνού από την περιοχή Vana-Võromaa (στη νότια Εσθονία), που περιλαμβάνεταιι στη λίστα “ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ” της UNESCO, ενώνει οικογένεια και φίλους
για να καθαρίσουν το σώμα και τη ψυχή τους σε ένα τόπο ηρεμίας και περισυλλογής, προστατευμένο από συγκρούσεις που μένουν έξω από τον χώρο αυτό. 
Στην ταινία “Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ” της Anna Hints, αυτός ο ιδιαίτερος τόπος αποτελεί την αφορμή να συναντηθούν μέσα του γυναίκες που “ενώνονται μέσα στο προστατευτικό σκοτάδι της σάουνας, μοιράζονται τα βαθύτερα μυστικά τους και εξαγνίζονται από την ντροπή που έχει συσσωρευτεί στα σώματα τους” και με αυτόν τον τρόπο ξαναγεννιούνται.
Η ταινία διαγωνίστηκε και κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Sundance 2023. Η  Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Sundance κατά την Βράβευση της ταινίας με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, δήλωσε:
«Μια διαχρονική ιστορία γυναικών που μας βάζει στα σώματα τους, τα τραύματα και την θεραπεία τους. Διηγήσεις πατριαρχίας, που σπάνια έχουμε δει στην οθόνη, συναντιούνται με την κινηματογραφική ομορφιά, την σοφία και μια αναζωογονητική αυτογνωσία»


Η σκηνοθέτης Anna Hints
H Αnna Hints είναι Εσθονή σκηνοθέτης με background στη σύγχρονη τέχνη και την experimental folk μουσική. Έχοντας βαθιές ρίζες στην ιδιαίτερη κουλτούρα της Νότιας Εσθονίας, το δεύτερο σπίτι της Anna είναι η Ινδία. Οντας η ίδια ενεργή «καταδύτρια» σε κάδους σκουπιδιών προς αναζήτηση τροφής, σκηνοθέτησε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Anna με τίτλο For Tomorrow Paradise Arrives (2021) το οποίο ξεκίνησε δημόσιο διάλογο και ανάπτυξη κινημάτων που επεκτάθηκαν, εκ του μηδενός, κατά της σπατάλης φαγητού στην Εσθονία.


 Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ είναι πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Anna Ηints και έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ του Sundance Film Festival τον Ιανουαρίου του 2023, με την Anna να κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας έλαβε χώρα στο CPH:DOX Διεθνές Φεστιβάλ της Κοπεγχάγης, όπου διαγωνίστηκε για το Βραβείο NEXT:WAVE. Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ έχει έκτοτε προβληθεί σε σειρά φεστιβάλ και έχει αποκτήσει κινηματογραφική διανομή σε περισσότερες από 35 χώρες !


 Η Anna Hints είναι επίσης τραγουδίστρια στο electronic-folk τρίο EETER που ήταν υποψήφιο στην κατηγορία Καλύτερης Μουσικής Ταινίας στα Εσθονικά βραβεία τηλεόρασης και κινηματογράφου το 2018. Για τη μουσική επένδυση της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ οι EETER συνεργάστηκαν με τον Ισλανδό συνθέτη Edvard Egilsson. Αυτή την περίοδο η Anna ολοκληρώνει ένα Master’s Degree στο τμήμα υποκριτικής της Εσθονικής Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου.


O Διευθυντής Φωτογραφίας ΑΝΤS TAMMIK 
O Ants Tammik (γεν. 1990) είναι Εσθονός διευθυντής φωτογραφίας και φωτογράφος. Με σχεδόν 17 χρόνια εμπειρίας, επικεντρώνεται σε απαιτητικά από αισθητική άποψη ντοκιμαντέρ. Εξαιρετικά ευαίσθητος καλλιτέχνης που λατρεύει τη φύση, ο Ant νιώθει περηφάνια όταν δουλεύει σε πρότζεκτ για τα οποία νοιάζεται, και εκφράζει αυτή την περηφάνια μέσα από τον τρόπο αφήγησης του με εικόνες, που δεν είναι μόνο πλούσιος σε επίπεδα αλλά και γεμάτος με κοινωνική κριτική. Ο Ant αποφοίτησε με BA από το Baltic Film and Media School το 2013 και έχει επίσης φοιτήσει στο FAMU – Academy of Performing Arts στην Πράγα


O Συνθέτης EDVARD EGILSSON
O Eðvarð Egilsson είναι συνθέτης με καταγωγή από το Reykjavík στην Ισλανδία. Ο Eðvarð σπούδασε πιάνο και κρουστά, εξασκώντας τις δεξιότητες και την αγάπη του για τη μουσική από μικρή ηλικία. Κινητήριος δύναμη του Eðvarð είναι το πάθος του για τη μουσική παραγωγή και την κλασική σύνθεση. Με τις ηλεκτρονικές επιρροές του να έχουν βαθιά τις ρίζες τους στα synthesizers και το sound manipulation, ο Eðvarð δημιουργεί περίπλοκες μουσικές, γεμάτες συναίσθημα, αφηγήσεις χάρη στη χρήση διάφορων μουσικών ρυθμών, από ήπια μουσικά κύματα μέχρι άγριους ρυθμούς.
Ο Eðvarð είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Steed Lord, στο οποίο ήταν και ο μουσικός παραγωγός. Μαζί από το 2006, ο Eðvarð και οι Steed Lord έχουν παίξει και συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Αφού έζησε στο Los Angeles για 8 χρόνια δημιουργώντας εκεί, ο Eðvarð γύρισε πίσω στην πατρίδα του, την Ισλανδία, και πήρε πτυχίο στην κλασική σύνθεση από το Ισλανδικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών. Οι ρίζες μου, από την μεριά του πατέρα μου, είναι από τη Νότια Εσθονία. Ετσι, ένιωσα τη σύνδεση με το πρότζεκτ ντοκιμαντέρ της Anna, ήδη από το 2016, όταν η Anna που ανέπτυσσε τότε το πρότζεκτ με τον αρχικό παραγωγό του Eero Talvistu, το παρουσίασε στο IDFA Forum με τον τίτλο Smoke Sauna Symphony. Τρία χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2019, αφού ο Eero -τον οποίο είχα επίσης γνωρίσει- είχε δυστυχώς πεθάνει, η Anna μου πρόσφερε να αναλάβω το πρότζεκτ πάνω στο οποίο είχαν ήδη δουλέψει με τον Eero για τρία χρόνια. 
Γαλλίδα συμπαραγωγός ήταν Juliette Cazanave από την Kepler22 Productions και η υποστήριξη της παραγωγής από το CNN και το SACEM είχε εγκριθεί. Εμπνευσμένη από το βασικό θέμα της ταινίας- την σάουνα καπνού - και την προσέγγιση της Anna πάνω στο θέμα «γυναίκες που μοιράζονται ιστορίες» σε αυτό το σκοτεινό και ασφαλές μέρος- η απάντηση μου στην πρόταση συνεργασίας ήταν ένα φωναχτό -Ναι! Ενώσαμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας με την Anna και το ισχυρό όραμα της αδελφότητας που αποκαλύφθηκε μπροστά από την κάμερα, κατέκλυσε και τις ζωές μας. Με αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε ο νέος και τελικός τίτλος της ταινίας SMOKE SAUNA SISTERHOOD!


Τα γυρίσματα της ταινίας Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ είχαν διάρκεια περίπου 70 μέρες. Η προετοιμασία της φωτογραφίας είχε ξεκινήσει από το 2018, και το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Γυρίσαμε την ταινία σε ένα απομονωμένο μέρος και με μικρή ομάδα και έτσι μπορέσαμε να συνεχίσουμε τα γυρίσματα μέχρι και δύο μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Η Anna Hints, η σκηνοθέτης της ταινίας, η οποία κανονικά μένει στην πόλη Tartu, την πρωτεύουσα της Νότιας Εσθονίας, μετακόμισε για το καλοκαίρι, σε μία φάρμα στην ερημιά της νότιας Εσθονίας με μία σάουνα καπνού και αυτή έγινε η βάση μας.
Ενώ η Anna έμενε στη Νότια Εσθονία, τα υπόλοιπα μέλη της παραγωγής ερχόντουσαν με αυτοκίνητο για διαστήματα 4-5 ημερών. Συνήθως, 5-6 μέλη της παραγωγής ήταν εκεί: η Anna, ο διευθυντής φωτογραφίας Ants Tammik, ο ηχολήπτης Tanel Kadalipp ή ο Patrick McGinley, ένας βοηθός σκηνοθέτη, ένας βοηθός παραγωγής και εγώ. Αυτά τα ταξίδια για τα γυρίσματα ήταν μαγικά: ζούσαμε σε μια φάρμα μέσα στην ερημιά της Νότιας Εσθονίας, παίρναμε νερό από το πηγάδι, πηγαίναμε για κολύμπι όλοι μαζί. Εγώ και ο βοηθός παραγωγής μαγειρεύαμε εναλλάξ για τα μέλη της παραγωγής και τις πρωταγωνίστριες συχνά πάνω σε φωτιά.


Σκέψεις της παραγωγού MARIANNE OSTRAT για την ταινία


Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο ρόλος μου ως παραγωγός ήταν να παρέχω υποστήριξη για τα μέλη της παραγωγής και κυρίως για την Anna, η οποία, με τη σειρά της, παρείχε υποστήριξη για τις γυναίκες της σάουνας. Μετά από κάθε γύρισμα μέσα στη σάουνα, τα μέλη της παραγωγής και όσοι ήταν στη σάουνα, έτρωγαν όλοι μαζί ένα μεγάλο γεύμα και τότε τα υπόλοιπα μέλη της παραγωγής που δούλευαν εκτός της σάουνας, είχαν την ευκαιρία να μπουν εκείνοι στη σάουνα. Κανείς από όσους συμμετείχαν δεν έμεινε ανέγγιχτος από το πνεύμα της σάουνας καπνού. Εκτός αυτού, κάναμε γυρίσματα σε 3-4 άλλες σάουνες που ανήκαν σε φίλες της Anna. Κατά τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού στην φάρμα στη Νότια Εσθονία, η Anna επεξεργάστηκε μια εικοσάλεπτη σκηνή με τον μοντέρ Martin Mannik, με βάση την οποία το πρόγραμμα ντοκιμαντέρ του Sundance Institute αποφάσισε να υποστηρίξει την ταινία.
Η περίοδος γυρισμάτων της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ ήταν ένα όμορφο, βαθύ, και αισιόδοξο ταξίδι που άλλαξε τις ζωές όλων μας. Παράλληλα η ταινία είναι και μια εξερεύνηση της Νότιας Εσθονίας και της κουλτούρας της σάουνας.
Η ταινία γυρίστηκε με κάμερα ARRI Amira. Οι θερμοκρασίες μέσα στη σάουνα έφταναν μέχρι 90 βαθμούς κελσίου και κατά τη διάρκεια της παραγωγής χάσαμε δύο φακούς και ένα monitor, λόγω της ζέστης και της υγρασίας Νιώθοντας μια δυνατή σύνδεση και τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στην Εσθονική και την Ισλανδική ιδιοσυγκρασία, τόσο εγώ όσο και η Anna, θέλαμε να συνεργαστούμε με Ισλανδικό ταλέντο. Το φθινόπωρο του 2021, ο συμπαραγωγός μας ο Hlín Jóhannesdóttir εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ισλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου και έφερε στο πρότζεκτ τον συνθέτη Eðvarð Egilsson για να συνεργαστεί με το Εσθονικό experimental folk τρίο EETER (στο οποίο η Anna είναι μέλος), καθώς και τον καταξιωμένο Ισλανδό sound designer Huldar Freyr Arnarson. Ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2022 το ταξίδι για να ολοκληρώσουμε την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ μας πήγε στην Ισλανδία δύο φορές -ώστε η Αnna να δουλέψει με τον Eðvarð Egilsson πάνω στην μουσική και αργότερα μαζί με τον μοντέρ Hendrik Mägar για να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του ήχου.
H ταινία τελειώνει με ένα ποίημα με τίτλο “Thank You Song for Smoke Sauna” το οποίο εκτελέστηκε από τη σκηνοθέτη Anna Hints (ρεφρέν από την παραγωγό Marianne Ostrat), για να ευχαριστήσουμε το πνεύμα της σάουνας, τις γυναίκες που μοιράζονται τις ιστορίες τους στην ταινία, τα μέλη της παραγωγής, τους χρηματοδότες, και όλους -μπροστά και πίσω από την κάμερα- που βοήθησαν την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ να γίνει πραγματικότητα.

Έγραψαν για την ταινία:

 «αριστούργημα» Cinema Femme
«Η Hints καταφέρνει να δημιουργήσει έναν αιθέριο, μαγικό χώρο...» Cineuropa
«...μια ταινία που απαιτεί να ζήσεις την εμπειρία της στην μεγάλη οθόνη της αίθουσας με άλλους θεατές» Cineuropa
«μια αξέχαστη εμπειρία» POV Magazine
«...μια διαπεραστική κραυγή για την δύναμη των γυναικών» POV Magazine
«ενδυναμωτικό» Roger Ebert
«...μια βαθιά ταινία, βγαλμένη από τα σπλάχνα» Reel News Daily
«Η τρυφερότητα της ταινίας, σε συνδυασμό με καθολικά σπαρακτικά θέματα που διαχειρίζεται, κάνουν την «Αδελφότητα της καπνιστής σάουνας», μια σπάνια και τόσο αναγκαία κινηματογραφική απόδραση» Cinemacy


DIRECTOR & SCREENWRITER            ANNA HINTS 
FEATURING                     KADI KIVILO
CINEMATOGRAPHER                 ANTS TAMMIK
ORIGINAL SCORE BY                 EDVARD EGILSSON & EETER
EDITORS     HENDRIK MÄGAR, TUSHAR PRAKASH, 
QUTAIBA BARHAMJI, 
MARTIN MÄNNIK, ANNA HINTS
SOUND DESIGNER                 HULDAR FREYR ARNARSON 
SOUND RECORDISTS                 TANEL KADALIPP, PATRICK MCGINLEY
POST-PRODUCTION COORDINATOR         PRIIT PÄÄSUKE 
CO-PRODUCERS                     JULIETTE CAZANAVE, 
HLÍN JÓHANNESDÓTTIR, EERO TALVISTU †
PRODUCER                     MARIANNE OSTRAT
©ALEXANDRA FILM, KEPLER22 PRODUCTIONS, URSUS PARVUS 2023

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07/11/2023 - 20:26