Θέατρο Ντοκουμέντο για το έγκλημα των Τεμπών με τίτλο «Εικοστή Ογδόη» στο Θέατρο «Αμαλία»

Πρόκειται για ένα έργο που σχηματίστηκε μέσα από καταθέσεις ψυχής συγγενών των θυμάτων και επιζώντων στην σκηνοθέτιδα. Το θέατρο Ντοκουμέντο της Γενοβέφας Κτενίδου ανεβαίνει για έξι παραστάσεις στο θέατρο «Αμαλία», στην Θεσσαλονίκη. Η πρεμιέρα έγινε στις 15 Μάϊου και το έργο θα παρουσιάζεται μέχρι και τις 30 του μήνα.

«Τον Αύγουστο του 2023 είχα την αίσθηση πως η κοινωνία έχει ξεχάσει τα Τέμπη κι αυτή η ιδέα με τρέλαινε, δεν μπορούσα να το δεχθώ. ‘Ηθελα να κάνω κάτι για αυτό και σε μία συζήτηση ένας συνάδελφός μου μου είπε πως αυτό πρέπει να γίνει θέατρο – ντοκουμέντο. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, ένα μέγα κοινωνικό ζήτημα. Προσέγγισα λοιπόν τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου “Τέμπη 2023” και ήταν θετική στην πρότασή μου. Το συζήτησε με το ΔΣ του Συλλόγου και ήρθαμε σε επαφή. Κάποιοι συμφώνησαν να δώσουν συνεντεύξεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην θεατρική παράσταση, ενώ μας δώσανε συνέντευξη και άτομα που δεν είναι μέλη του Συλλόγου», δηλώνει η κ. Κτενίδου στο News 24/7.

Μαρτυρίες συνανθρώπων παρουσιάζονται στην σκηνή, ανοίγοντας διάλογο με τον θεατή για την ατομική ευθύνη. Πρόκειται για μία παράσταση «γροθιά στο στομάχι» όπως αναφέρουν οι συντελεστές που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της κοινωνίας για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών. Στην θεατρική σκηνή αναπαρίστανται τόσο τα γεγονότα από την ημέρα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, όσο και η συγκάλυψη που ακολούθησε από τον κρατικό μηχανισμό και την δικαιοσύνη.

Πληροφορίες παράστασης εδώ.