Επική πρόκριση της Ελλάδας στους "16" του Μουντιάλ (video & photos)

Ιστορία έγραψε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην Βραζιλία, όπου στον τελευταίο αγώνα για την φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στην ατυχία που την «χτύπησε» από νωρίς επικράτησε στο 90+3΄ με 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού με εκτέλεση πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά και πέρασε για πρώτη φορά στους «16» του θεσμού. Η Ελλάδα με τη νίκη αυτή κατέλαβε την δεύτερη θέση στον τρίτο όμιλο και θα αντιμετωπίσει την Κυριακή το βράδυ την Κόστα Ρίκα με στόχο την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης. Συγκλονιστικό παιχνίδι από τους διεθνείς που έδωσαν τα πάντα για τη νίκη, κόντρα στις αντιξοότητες και τους τραυματισμούς. Το σκορ άνοιξε ο Σάμαρης στο 42΄ και ισοφάρισε προσωρινά ο Μπονί στο 74΄. Τρία δοκάρια και χαμένες ευκαιρίες για την ομάδα του Σάντος που νίκησε δίκαια την Ακτή Ελεφαντοστού απέναντι στην ομάδα του Λαμουσί που απείλησε ελάχιστα την εθνική μας.


Ο Σάντος έκανε μια σημαντική αλλαγή στο σχήμα της εθνικής μας ομάδας βάζοντας στην αριστερή πλευρά τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και στην κορυφή της επίθεσης τον Γιώργο Σαμαρά. Παρόλα αυτά το παιχνίδι στο πρώτο μισάωρο ήταν υποτονικό, χωρίς τελικές προσπάθειες με την εθνική μας ομάδα να προσπαθεί κυρίως να φυλάξει τα νώτα της από τους έμπειρους άσσους της Ακτής Ελεφαντοστού.

Μόλις στο 11΄ ο Μανωλάς πρόλαβε στο σπριντ τον Ζερβινιό, μια σωτήρια επέμβαση του Έλληνα αμυντικού την ώρα που ο αντίπαλος έμπαινε μόνος στην περιοχή του Καρνέζη.

Η ελληνική ομάδα είχε την ατυχία να χάσει λόγω τραυματισμού τον διακριθέντα της εθνικής μας στα προηγούμενα ματς Κονέ μόλις στο 12΄ που αντικαταστάθηκε από τον Ανδρέα Σάμαρη. Στην επόμενη φάση ο Γιάγια Τουρέ με ατομική ενέργεια από δεξιά ξεμαρκαρίστηκε και έβγαλε πολύ επικίνδυνη σέντρα που μπλόκαρε σωτήρια ο Καρνέζης.

Η απάντηση της εθνικής μας δεν άργησε όταν στο 13ο λεπτό ο Μπαρί με έγκαιρη έξοδο πήρε την μπουκιά από το στόμα του Σαλπιγγίδη από το ύψος της μικρής περιοχής, μια πολύ καλή στιγμή για τα ελληνικά χρώματα.

Η ατυχία χτύπησε για δεύτερη φορά την πόρτα της εθνικής μας στο 24΄όταν υποχρεώθηκε σε 2η αναγκαστική αλλαγή, καθώς ο τερματοφύλακας Ορέστης Καρνέζης που είχε τραυμαστισθεί λίγα λεπτά νωρίτερα, παραχώρησε την θέση του στον Παναγιώτη Γλύκο.

Ένα λεπτό νωρίτερα η Ακτή Ελεφαντοστού έφτασε μια ανάσα από το γκολ, όταν ο Γιάγια Τουρέ πήρε τις κόντρες έξω από την περιοχή, έστρωσε την μπάλα για τον Ντρογκμπά που που όμως δεν μπόρεσε να την κοντρολάρει από πολύ επικίνδυνη θέση στα καρέ της εθνικής μας ομάδας.

Στο 33΄από ιδανική αντεπίθεση η ομάδα του Σάντος έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία μέχρι τότε του αγώνα, όταν από συνδυασμό Σαμαρά, Χριστοδουλόπουλου η μπάλα έφτασε στον Χολέμπας που από δεξιά (!) σούταρε πάνω στην γραμμή της περιοχής και η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Μπαρί! Στην εξέλιξη της φάσης στο φάουλ που κέρδισε η Ελλάδα σε πολύ καλή θέση ο Καραγκούνης σούταρε δυνατά η μπάλα πέρασε μεν το τείχος, όχι όμως και από τον πολύ καλό Μπαρί που αποσόβησε τον κίνδυνο για την Ακτή Ελεφαντοστού.

Στο 42΄ ο Σάμαρης έκλεψε έξυπνα την μπάλα από λάθος των αμυντικών, μπήκε μόνος μέσα στην περιοχή και την κατάλληλη στιγμή πλάσαρε έξοχα τον Μπαρί ανοίγοντας το σκορ μέσα σε ξέφρενα πανηγύρια από τους Έλληνες φιλάθλους στην εξέδρα (1-0).

samaris.jpg


Η Ακτή Ελεφαντοστού στο 44΄ απείλησε με τον Γιάγια Τουρέ που με σόλο μπήκε στην περιοχή, με αλλεπάλληλες ντρίμπλες απέφυγε τους αντιπάλους του, σούταρε και η μπάλα ευτυχώς σταμάτησε στην πλάτη του Μανωλά.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εθνική μας ομάδα ήταν αυτή που απειλούσε περισσότερο και έχασε σωρεία ευκαιριών στο 58΄ με τον Σαλπιγγίδη που με σουτ υποχρέωσε τον Μπαρί σε εντυπωσιακή εκτίναξη, στο 68΄ με σουτ βολίδα του Καραγκούνη από πολύ μακριά που σταμάτησε στο δοκάρι του Μπαρί αλλά και στο 71΄ με έξοχη ατομική ενέργεια του διακριθέντα Χριστοδουλόπουλου που σούταρε από μακρινή απόσταση, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του Μπαρί.

Στο 74΄ κόντρα στη ροή του αγώνα η Ακτή Ελεφαντοστού ισοφάρισε: Πολύ καλός συνδυασμός μεταξύ Τουρέ και Ζερβινιό, ο τελευταίος έστρωσε ωραία την μπάλα στον νεοεισελθόντα Μπονί που πλάσαρε εύστοχα (1-1).

Το κακό….τρίτωσε για την εθνική στο 80΄ όταν από σέντρα του Τοροσίδη από δεξιά η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Μπαρί !!!

Τελικά στο 91΄ ήρθε η λύτρωση για την Ελλάδα όταν ο Σαμαράς κέρδισε έξυπνα το πέναλτι από τον Σιό, το εκτέλεσε ο ίδιος κάνοντας το 2-1, που έστειλε την ομάδα μας στους επτά ουρανούς!



sam2.jpg

penalty_samara.jpg
sam.jpg

greece_mundial2.jpg

greece_mundial3.jpg

greece_mundial4.jpg

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάρλος Βέρα (Εκουαδόρ)

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης (24' Γλύκος), Τοροσίδης, Χολέμπας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Μανιάτης, Καραγκούνης (78' Γκέκας), Κονέ (12' Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπαρί, Οριέ, Μποκά, Μπαμπά, Κόλο Τουρέ, Ντιέ, Τιοτέ (61' Μπονί), Γιάγια Τουρέ, Καλού, Ζερβινιό (83' Σιό), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ).

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29/06/2014 - 14:46