Μουντιάλ 2014: Πρωταθλήτρια κόσμου η Γερμανία - Νίκησε 1-0 την Αργεντινή (vid)

Με γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 113΄ η Γερμανία επικράτησε 1-0 της Αργεντινής στο «Μαρακανά» και πανηγύρισε την κατάκτηση του τέταρτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της. Την ασίστ στον "χρυσό" σκόρερ έδωσε ο Αντρέ Σούρλε. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος για τη "νασιοναλμανσάφτ", έπειτα από την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1990, ενώ έγινε η 1η ευρωπαϊκή ομάδα που στέφθηκε πρωταθλητρια κόσμου μακριά από τη "γηραιά ήπειρο". Δεν τα κατάφερε ο Λιονέλ Μέσι, που έχασε ευκαιρίες να σκοράρει και να... ξορκίσει το φάντασμα του τεράστιου Ντιέγκο Μαραντόνα...

germany_mundial8.jpg

Οι Γερμανοί επικράτησαν της Αργεντινής λίγο πριν το τέλος της παράτασης αφού η φλυαρία τους στην επίθεση δεν τους επέτρεψε να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ στην κανονική διάρκεια του τελικού, κατά την οποία είχαν πολύ λίγες ευκαιρίες για γκολ σε σύγκριση με την Αργεντινή. Το δοκάρι του Χεβέντες (45΄+1΄) αποτέλεσε την μεγαλύτερη στιγμή των κεντροευρωπαίων στο 90λεπτο. Κορυφαίος για την ομάδα του Λεβ, πριν την παράταση, ήταν ο Αντρέ Σούρλε, που πέρασε στο ματς νωρίς αντί του Κριστόφ Κράμερ. Ο νεαρός χαφ της Γκλάντμπαχ τραυματίστηκε έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με τον ώμο του Εζέκιελ Γκαράι. Αντίθετοι οι Λατινοαμερικάνοι έπαιξαν έξυπνα και με αμυντικογενή προσανατολισμό, όμως δεν αξιοιποίησαν τις μεγάλες ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν, με τους Ιγκουαΐν (4΄, 21΄) Μέσι (36΄, 40΄, 47΄) και Παλάσιο (97΄) να αστοχούν από πλεονεκτικές θέσεις.

Στις σπουδαιότερες στιγμές του τελικού περιλαμβάνεται το standing ovation των θεατών στον 36χρονο Μίροσλαβ Κλόζε, όταν αντικαταστάθηκε από τον Μάριο Γκέτσε. Αυτή ήταν άλλωστε η τελευταία μουντιαλική «παράσταση» του ανθρώπου που έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα (16) στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Μεγάλοι απόντες της ιστορικής αναμέτρησης αποτέλεσαν οι Σάμι Κεντίρα (αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον αστράγαλο κατά την προθέρμανση) και Άνχελ Ντι Μαρία (τραυματίας και ανέτοιμος), αμφότεροι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης και πρωταθλητές Ευρώπης φέτος με τη φανέλα της «βασίλισσας». Αντίθετα "παρών"... βροντοφώναξε ο Ρώσος φαρσέρ Βιτάλι Ζντοροβέτσκι, που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο (83΄) και ασπάστηκε τον Χέβεντες!

hevedes.jpg

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1-0 (0-0)

ΣΚΟΡΕΡ: 113΄ Μάριο Γκέτσε

ΓΗΠΕΔΟ: "Μαρακανά", Ρίο Ντε Τζανέιρο

ΘΕΑΤΕΣ: 74.738

MVP: Μάριο Γκέτσε

Το πλάνο των δύο φιναλίστ ήταν ξεκάθαρο από το πρώτο σφύριγμα του Νίκολα Ριτσόλι. Η Γερμανία, σε ρόλο κυνηγού, προσπάθησε να «στραγγαλίσει» με ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και passing game τους Λατινοαμερικάνους, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να απειλήσει ουσιαστικά τους Αργεντινούς, για πρώτη φορά, στο 45΄+1΄ όταν , έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, η κεφαλιά-δυναμίτης του Ματ Χούμελς τράνταξε το αριστερό δοκάρι του Σέρχιο Ρομέρο. Στον αντίποδα, οι παίκτες της «αλμπισελέστε» έδειχναν απόλυτα προσηλωμένοι στη διαφύλαξη των μετόπισθεν, έδωσαν χώρο στη «νασιοναλμανσάφτ» και με αντεπιθέσεις-φωτιά προσπάθησαν να νικήσουν τον Μάνουελ Νόιερ.

Οι ποδοσφαιριστές του Γιόακιμ Λεβ αποδείχθηκαν... φλύαροι στην επίθεση, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες για γκολ και έφτασαν ουκ ολίγες φορές πολύ κοντά στο να δεχθούν τέρμα. Αν μάλιστα ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν ήταν πιο προσεχτικός στην τελική προσπάθεια (4΄, 21΄) και ο Λιονέλ Μέσι πιο... ομαδικός (40΄), το συγκρότημα του Αλεχάντρο Σαμπέγια θα είχε μπει από νωρίς μπροστά στο σκορ. Μπορεί ο στράικερ της Νάπολι να διεκδικούσε με... αξιώσεις τον τίτλο του μοιραίου, όμως ο Εζέκιελ Λαβέτσι ήταν ο κορυφαίος του γηπέδο στο πρώτο 45λεπτο. Ο «δαιμόνιος» άσος της Παρί Σεν Ζερμέν εναλλάσονταν άριστα στις πτέρυγες με τον Έντσο Πέρες, δεν έχασε ούτε μια μονομαχία από τους υψηλόσωμους Γερμανούς και αποτέλεσε μόνιμη πηγή κινδύνου για τους Ευρωπαίους. Αποτέλεσε μάλιστα τον βασικό μοχλό πίεσης των τυπικά φιλοξενούμενων και ήταν όλα τα λεφτά για το συγκρότημα του Αλεχάντρο Σαμπέγια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 4-4-1-1 του 59χρονου τεχνικού από το Μπουένος Άιρες μπλόκαρε τη "νασιοναλμανσάφτ", που παρατάχθηκε σε σχηματισμό 4-3-2-1. Οι Γερμανοί έβλεπαν με την πάροδο του χρόνου ότι το ματς δεν τους "έβγαινε" και μετά την ολοκλήρωση 30 λεπτών αγώνα άρχισαν να χάνουν την ηρεμία, που χαρακτηρίζει το στυλ παιχνιδιού τους. Ο μοναδικός επιθετικογενής παίκτης που «αισθάνθηκε» στα μετόπισθέν της η Αργεντινή ήταν ο Αντρέ Σούρλε, που πήρε τη θέση του τραυματία Κριστόφ Κράμερ στο 31΄. Ο ακραίος χαφ της Τσέλσι έφτασε δύο φορές κοντά στο γκολ (38΄, 43΄), χωρίς όμως να καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Σαμπέγια άλλαξε αίφνης τα πλάνα του και επέλεξε να ρίξει στη «μάχη» τον Κουν Αγκουέρο αντί του Εζέκιελ Λαβέτσι! Ο φορ της Μάντσεστερ Σίτι πήρε τη θέση του καλύτερου, μέχρι εκείνη την ώρα, στο τερέν και η «αλμπισελέστε» έπαιζε πλέον με δύο κυνηγούς, τον αρχηγό της ως "10άρι" και 4-4-2 με ρόμβο. Αντίθετα οι Γερμανοί δεν διαφοροποίησαν το σχήμα τους και συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο. Η μοναδική αξιόλογη φάση στην επανάληψη σημειώθηκε στο 47΄ όταν ο Μέσι έχασε απίστευτη ευκαιρία να κάνει το 0-1, έπειτα από πάσα του Μπίγκλια. Η κούραση και η καταπόνηση των ποδοσφαιριστών, σε συνδυασμό με την αφόρητη ζέστη και την υγρασία έριξαν τον ρυθμό της αναμέτρησης και όλα έδειχναν ότι οι δύο φιναλίστ θα έλυναν τις... διαφορές τους στην παράταση...

Στον έξτρα χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 113΄... μίλησαν η εκτελεστική δεινότητα του Μάριο Γκέτσε και το μαγικό αριστερό του Αντρέ Σούρλε. Ο άσος της Τσέλσι έβγαλε από τα πλάγια πάσα πάρε-βάλε στον μεσοεπιθετικό της Μπάγερν και εκείνος από κοντά, με πλασέ στην κίνηση άνοιξε το σκορ.




Λίγο νωρίτερα (97΄) ο Ροντρίγκο Παλάσιο έχασε τεράστια ευκαιρία για την Αργεντινή... Το τελευταίο σφύριγμα του Ριτσόλι βρήκε τους παίκτες του Γιόακιμ Λεβ να πανηγυρίζουν έξαλλα την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

germany_mundial2.jpg

ΓΕΡΜΑΝΙΑ(Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Χεβέντες, Σβαϊνστάιγκερ, Κράμερ (31΄ Σούρλε), Μίλερ, Οζίλ (120΄Μερτεσάκερ), Κρόος, Κλόζε (88΄ Γκέτσε)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ(Αλεχάντρο Σαμπέγια): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Γκαράι, Ρόχο, Μασεράνο, Μπίγκλια, Λαβέτσι (46΄Αγκουέρο), Πέρες (86΄ Γκάγκο), Μέσι, Ιγκουαΐν (79΄ Παλάσιο)

ΔΙΑΙΗΤΗΣ: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)

ΒΟΗΘΟΙ: Ρενάτο Φαβεράνι (Ιταλία), Αντρέα Στεφάνι (Ιταλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 29΄ Σβαϊνστάιγκερ, 33΄ Χεβέντες/ 64΄ Μασεράνο, 65΄ Αγκουέρο

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -/-

germany_mundial5.jpg

germany_mundial7.jpg

germany_mundial6.jpg


germany_mundial9.jpg


germany_mundial1.jpg


germany_mundial4.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14/07/2014 - 02:38