Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Στο 7,27% η αδήλωτη εργασία στην Πελοπόννησο

Στο 7,27% ανέρχεται το ποσοστό της καταγεγραμμένης αδήλωτης εργασίας στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εργασίας, ελεγκτές Εργασίας, στο διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014, διενήργησαν ελέγχους σε 811 επιχειρήσεις, με σύνολο εργαζομένων 4.412. Σε 59 από αυτές βρέθηκαν συνολικά 78 εργαζόμενοι (ποσοστό 7,27%) για τους οποίους δεν είχε γίνει αναγγελία πρόσληψης. Το συνολικό πρόστιμο που επέβαλαν οι ελεγκτές στις επιχειρήσεις ανέρχεται στις 790.359 ευρώ.

Οι «αδήλωτοι» εργαζόμενοι που εντοπίστηκαν ήταν 6 στη Μεσσηνία, 28 στην Αρκαδία, 15 στην Αργολίδα, 11 στην Κορινθία και 18 στη Λακωνία.



Αγανάκτηση των αγροτών για τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στις επιδοτήσεις, διαπιστώνει ο Γ. Λαμπρόπουλος

Σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που επέλεξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών στις κοινοτικές επιδοτήσεις, διατυπώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος. Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι οι 42.000 Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται «σε πλήρη αναστάτωση και αγανάκτηση» επειδή υποχρεώνονται, προκειμένου να εισπράξουν τις επιδοτήσεις τους, να υποστούν την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και το κόστος υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας, αν και για το 95% από αυτούς δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα ελαιοκτήματα που καλλιεργούν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και όλα τα στοιχεία υπάρχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κ. Λαμπρόπουλος επικρίνει επίσης και την επιλογή των ιδιωτικών φορέων στους οποίους οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η επιλογή των φορέων αυτών είναι της αποκλειστικής ευθύνης σας με αιφνίδιες εγκυκλίους και πολυετή νομοθετική κάλυψη μέχρι το 2020(!!!) , λες και η μονοετής ή διετής επιλογή των θα δημιουργούσε ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο και στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής ερωτά:

1. Αν θα απαλλαγούν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων αγρότες, που δεν έχουν καμιά μεταβολή στα περιουσιακά τους στοιχεία , από την υποχρέωση της κατ’ έτος υποβολής αιτήσεως ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους .

2. Αν θα υπάρξει παρέμβαση τόσο για την μείωση της δαπάνης υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2014 όσο και για την εξομοίωση αυτής , δεδομένου ότι οι διάφοροι φορείς στους οποίους έχει ανατεθεί η διαδικασία αυτή, εισπράττουν διαφορετικά ποσά για τις ίδιας κλίμακας επιδοτήσεις.

3. Αν θα υπάρξει απλοποίηση όλων των διαδικασιών που αφορούν την είσπραξη των επιδοτήσεων των αγροτών μέσω των συνεταιρισμών τους , των γεωργικών και οικονομικών τους συμβούλων, που έχουν έγκριση λειτουργίας από το Ελληνικό Δημόσιο.



Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα αγροτικά δικαιώματα

στις κοινοτικές επιδοτήσεις

Λήγει σήμερα η «άτυπη» παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί για την υποβολή δηλώσεων, από τους δικαιούχους κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων, για την περίοδο 2013 – 2014. Όσοι το έχουν «ξεχάσει» θα πρέπει να μεταβούν στα γραφεία του αγροτικού συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» η στα γραφεία της ιδιωτικής εταιρίας, με την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υπογράψει σχετική σύμβαση για καταθέσουν τις δηλώσεις τους.



Γονείς και κηδεμόνες των Γαργαλιάνων

κατά της συρρίκνωσης εκπαιδευτικών μονάδων

Την έντονη αντίθεσή στις σχεδιαζόμενες συρρικνώσεις σχολικών μονάδων της περιοχής τους εκφράζουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής Γαργαλιάνων Μεσσηνίας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή αποφάσεων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας με τις οποίες προαναγγέλθηκε η συρρίκνωση σχολικών μονάδων και η μετακίνηση μαθητών σε άλλες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σημειώνουν επίσης ότι αν και οι αποφάσεις αυτές – μετά τη γενική κατακραυγή – αποσύρθηκαν, δεν εφησυχάζουν και είναι έτοιμοι να αγωνιστούν και να μην επιτρέψουν την υλοποίηση σχεδίων «που είναι ενταγμένα στη λογική των περικοπών και του περιορισμού του κοινωνικού κράτους».



ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για χάρη της DIGEA έκλεισε η ΕΡΤ
"Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μετά τη νίκη του στις εθνικές εκλογές, να καταργήσει επονείδιστες συμβάσεις όπως αυτή της DIGEA για τις ψηφιακές συχνότητες" , τόνισε μιλώντας χθες στην Ε.ΡΑ. Καλαμάτας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κα Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για έναν σκανδαλώδη, φωτογραφικό διαγωνισμό με μοναδικό στόχο - μετά το κυβερνητικό λουκέτο στην ΕΡΤ- την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων στην κοινοπραξία των ιδιωτών καναλαρχών, της DIGEA. Σύμφωνα με την κα Κωνσταντοπούλου, το "μαύρο" στην ΕΡΤ, "έπεσε" εν μέσω διαβούλευσης για τον διαγωνισμό που αφορούσε στις ψηφιακές συχνότητες, η οποία και έληγε στις 19 Ιουνίου 2013, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η DIGEA και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που την συναπαρτίζουν, να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο των ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών. Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο, αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η "ανακοίνωση κατακύρωσης χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρωεκπομπής" σύμφωνα με την οποία γνωστοποιείται η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης στον ψηφιακό πάροχο DIGEA, του συνόλου των ραδιοσυχνοτήτων για 15 χρόνια. Η κα Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε μάλιστα προ ημερών - για δεύτερη μάλιστα φορά - σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα, κάνοντας λόγο για τις συγκεκριμένες κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε σχέση με την ΕΡΤ, το χαμηλό τίμημα και τη μη εξασφάλιση ευρύτερης συμμετοχής. Η κα Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο σταθμό μας, έθεσε επίσης το ερώτημα "πώς διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου κατά την εκχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου, όπως είναι το ψηφιακό φάσμα" και καταλόγισε στην κυβέρνηση, συγκεκριμένη μεθόδευση το περασμένο καλοκαίρι, ρίχνοντας το σήμα της ΕΡΤ, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Η Καλαμάτα τιμά τον Νικόλαο Πολίτη

Το όνομα του πατέρα της Ελληνικής Λαογραφίας Νικολάου Πολίτη, φέρει από χθες το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Η τελετή της ονοματοδοσίας ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης στήλης με το όνομα του Νικολάου Πολίτη, ο οποίος καταγόταν από το Ελαιοχώρι του Δήμου Καλαμάτας. Ακολουθήσει εκδήλωση – αφιέρωμα στο μεγάλο λαογράφο, με γενικό θέμα «Μακαρία Γη», στην οποία συμμετείχαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και η εγγονή του Νικολάου Πολίτη Βασιλική Μεϊτάνη.



Τιμητική εκδήλωση για την καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου

Η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο σε ειδική εκδήλωση, που θα γίνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με γενικό θέμα «Κοινωνικές αξίες στην Ελληνική Γραμματεία, από την Αρχαϊκή ως τη Βυζαντινή περίοδο», που οργάνωσε το τμήμα Φιλολογίας της Σχολής. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Τρίτη, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών και ολοκληρώνονται αύριο.



«Οβιδιάνα» του Αντώνη Μακρυδημήτρη

Εκδήλωση για την παρουσίαση της συλλογής «Οβιδιάνα», με κείμενα του Αντώνη Μακρυδημήτρη και εικόνες του Θόδωρου Παπαγιάννη, οργανώνουν σήμερα στις 8:30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» και το περιοδικό «Flash». Ομιλητές θα είναι ο Λαοκράτης Βάσσης, ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, ο Σταύρος Μπένος και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Ροδόλφος Μαρώνης. Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Φλώρος.



Ανοίγει αύριο η αυλαία της Ανθοκομικής Έκθεσης Καλαμάτας

Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, ανοίγει αύριο η αυλαία της 3ης Ανθοκομικής Έκθεσης, που οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας. Η Έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 8 Ιουνίου και όσοι την επισκεφθούν θα έχουν της ευκαιρία να θαυμάσουν και να αγοράσουν λουλούδια και φυτά, να πάρουν πληροφορίες από ειδικούς επιστήμονες για την καλλιέργεια και φροντίδα ανθέων και φυτών και να μετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων πολλές ειδικά για παιδιά.



«Μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο»

Έργα κλασικών και νεότερων ξένων και Ελλήνων συνθετών περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδήλωσης με γενικό θέμα «Μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο», που οργανώνει την Κυριακή στις 9:15 το βράδυ, στην Κορώνη, το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης. Θα συμμετέχει ο τενόρος Γιώργος Ζωγράφος και θα τον συνοδεύει στο πιάνο ο Μάριος Καζάς. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα «Καγκελάριος».



Ημερίδα στο ΤΕΙ

«Τοπικοί θεσμοί, ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα» είναι το θέμα ημερίδας, που οργανώνουν το ΤΕΙ Καλαμάτας και το Μεταπτυχιακό του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η ημερίδα θα αρχίζει σήμερα στις 11:30 το πρωί στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ.



Ημερίδα για την ενδοσχολική βία

Η ενδοσχολική βία είναι το αντικείμενο επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9:30 το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Την ημερίδα συνδιοργανώνουν το Δίκτυο Υποστήριξης του Παιδιού και της Οικογένειας Μεσσηνίας και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.



Ενημέρωση για τον ιό ΗPV

Εκδήλωση με θέμα «Η λοίμωξη από το ιό HPV μας αφορά όλους», θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 95). Ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των πασχόντων από τον ιό HPV καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ομιλητές θα είναι ο γυναικολόγος Παναγιώτης Παπαλάμπρος, η ψυχολόγος Άννα Μαρία Κυριακοπούλου και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευστράτιος Παπάνης.



ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αύριο τα «Παπαφλέσσεια»

Μεγάλα ονόματα του διεθνούς και του Ελληνικού Στίβου θα συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση Στίβου «Παπαφλέσσεια», που πραγματοποιείται αύριο στην Καλαμάτα. Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 6 το απόγευμα στο δημοτικό στάδιο της Ανατολικής Παραλίας.



Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με πιθανές τοπικές βροχές

Nεφώσεις, τοπικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών, αλλά και περιόδους ηλιοφάνειας, προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54