Αλλαγή ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής

Μια ώρα πίσω θα βάλουμε τους δείκτες των ρολογιών μας σε λίγες ώρες δηλαδή στις 04:00 το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, με το χειμερινό ωράριο να μας "χαρίζει μια ώρα παραπάνω".

Συγκεκριμένα στις 04:00 π.μ. τα ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή το ρολόι θα δείξει και πάλι 03:00 π.μ.

Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2017, οπότε και θα αλλάξει σε θερινή, την Κυριακή στις 26 Μαρτίου.

Η κανονικη ώρα είναι η χειμερινή και η εφαρμογή της θερινής ώρας είναι ένα εφεύρημα των κρατών για να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός
Παρότι η ιδέα για την αλλαγή της ώρας προτάθηκε από τον Βενιαμίν Φρανκλίνο το 1784, εφαρμόστηκε πρώτη φορά κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πρώτος έλεγχος για το αν εξοικονομείται πράγματι ενέργεια με τη θερινή ώρα έγινε το 1970 από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξοικονομείται γύρω στο 1% σε σχέση με τη χρήση της χειμερινής ώρας.
Το μέτρο καταργήθηκε αλλά επανήλθε από την ενεργειακή κρίση του 1973.
Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν, σε σύγκριση, μικρή.

Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη). Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή Ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η Τουρκία ακολουθεί τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην ώρα αλλαγής, ωστόσο τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο, ενώ το 2015 είχε παραταθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2015, λόγω εκλογών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54