Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Pierre Deleplanque

Οι εργαζόμενοι του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας για το βρόμικο ρόλο του «μικρού Ναπολέοντα» της LAFARGE στην απορρύθμιση της εργασίας

Αναδημοσίευση από ergasianet:
Με αφορμή δημοσίευμα του Οκτβω που αποκάλυψε σχετικό εμπιστευτικό e-mail της «Lafarge» προς το ΔΝΤ που αποδεικνύει ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής Πιερ Ντελαπλάν (Pierre Deleplanque) είχε απευθείας συνομιλίες με τον Μπομπ Τράα και την ομάδα του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να «περάσουν» στο μνημόνιο οι θέσεις της γαλλικής πολυεθνικής για τις επιδιωκόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα (σχετικό θέμα:Με email και τη συνδρομή του ΔΝΤ, «τσιμέντωσαν» και απορρύθμισαν τα εργασιακά), η Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο από τη δική της «γνωριμία» με τον Ντελαπλάν προς επιβεβαίωση όλων όσα αποκαλύπτονται στο δημοσίευμα.

Στις 25 Ιανουαρίου του 2012,και αφού πρώτα είχε σπεύσει να υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις με τα υπόλοιπα σωματεία του Ομίλου, η Ένωση έλαβε επιστολή με την υπογραφή του. Μέσω αυτής, καλούσε τους εργαζομένους να υπογράψουν ΣΣΕ με μια σειρά δικά του «αιτήματα» που περιελάμβαναν περικοπές μισθών, κατάργηση επιδομάτων και μια σειρά συλλογικών ρυθμίσεων με τις οποίες επεδίωκε ουσιαστικά την κατάργηση όλων των μέχρι τότε κεκτημένων.

«Λίγες μέρες αργότερα», σημειώνει η Ένωση, και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, «η τότε κυβέρνηση Παπαδήμου υπερψηφίζει το 2ο μνημόνιο στις ρυθμίσεις του οποίου, κατά… σατανική σύμπτωση, περιλαμβάνονται σχεδόν αυτολεξεί και τα “αιτήματα” του αξιότιμου κυρίου Ντελαπλάν…!!! Το “deal” είχε επιτευχθεί».

Αποκάλυπτε τότε, σε δελτίο Τύπου η Ένωση (17-02-2012):

Στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. του σωματείου μας και εκπροσώπων της ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ , στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ για το 2012.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας γνωστοποίησε στους εκπροσώπους της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ τα εξής, σύμφωνα και με την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης της 14ης Φεβρουαρίου 2012:

1. Δεν αποδέχεται την υπογραφή ΣΣΕ που θα ικανοποιεί τα «αιτήματά» της, τα οποία σημειωτέον  έχει κοινοποιήσει στο σωματείο μας από τις 25 Ιανουαρίου 2012, διότι αυτά έχουν ήδη ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου στις 12 Φεβρουαρίου2012 με την υπερψήφιση του 2ου Μνημονίου.

2. Το νέο μνημόνιο, μαζί και όσοι το ψήφισαν, θα καταργηθούν στην πράξη με τους αγώνες των εργαζομένων και του Ελληνικού Λαού.

3. Αν θέλει μπορεί να εφαρμόσει μονομερώς ότι της επιτρέπει το νέο αντισυνταγματικό τερατούργημα. Στην περίπτωση αυτή θα θεωρηθεί ότι επιζητά «πόλεμο» και θα τον έχει.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας ζήτησε να αποσύρει η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ από τις διαπραγματεύσεις τα μνημονιακά της αιτήματα και να προσέλθει σε νέα συνάντηση, σεβόμενη τις συμβάσεις του σωματείου μας όπως ακριβώς σεβάστηκε και τις συμβάσεις των υπολοίπων σωματείων του Ομίλου της.

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε 10 ημέρες.

Και βέβαια ο «μικρός Ναπολέων» της γαλλικής πολυεθνικής, συνεπαρμένος από τη δοτή εξουσία επί της μνημονιακής ελληνικής κυβέρνησης, παρέμεινε άκαμπτος στις διαπραγματεύσεις και προχώρησε σε μονομερή υλοποίηση του δικού του μνημονίου, πετσοκόβοντας τους μισθούς (μόνο) των εργαζομένων του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας.

«Ο “θρίαμβός” του όμως δεν άργησε να εξελιχθεί στο δικό του Βατερλώ. Τα ελληνικά δικαστήρια με αλλεπάλληλες αποφάσεις έχουν κρίνει όλες τις περικοπές παράνομες και μάλιστα τελεσίδικα », σημειώνει η Ένωση και προσθέτει:«Σήμερα το σωματείο μας δίνει έναν ακόμη πιο δύσκολο αλλά δίκαιο αγώνα για να ακυρώσει τις απολύσεις που πραγματοποίησε η “Lafarge”. Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί, με αποφάσεις του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, οι απολύσεις που έγιναν από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014. Η “Lafarge” έχει ασκήσει έφεση κατ’ αυτών των αποφάσεων η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 5 Απριλίου του 2017».

Στο μεταξύ, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2016 συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας και οι αγωγές για την ακυρότητα των υπολοίπων απολύσεων που έγιναν από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Ιούλιο του 2015. Αναμένεται η έκδοση αποφάσεων…

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54