Στις 21 Δεκέμβρη πιθανά η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας»

Στις 21 Δεκέμβρη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) να εκδώσει την απόφαση για την προσφυγή του ομίλου «LAFARGE» προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του είχε απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα προς το ΔΕΕ, ως προς τη «συμβατότητα του ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (Ν.1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/ΕΚ)» και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Σημειώνεται ότι με την προσφυγή του ο μονοπωλιακός όμιλος ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των «Τσιμέντων Χαλκίδας». Υπενθυμίζεται πως η σχετική υπόθεση εκδικάστηκε στις 25/4/2016 και ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην ευρωενωσιακή νομοθεσία. Στις 21 Δεκέμβρη θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση.

Επισημαίνεται ότι παρά τις «κόκκινες γραμμές» που εμφανίζει δήθεν στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για τα Εργασιακά, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά πως θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΕ. Με δεδομένη και την εισήγηση του εισαγγελέα, γίνεται αντιληπτό ότι ανοίγει ο δρόμος, καθώς τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων επί της ουσίας λύνονται στο να προβαίνουν χωρίς τη διοικητική έγκριση σε ομαδικές απολύσεις πάνω από τα θεσμοθετημένα κάθε φορά όρια.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, προωθείται και η αύξηση του ανώτατου ορίου απολύσεων από το 5%, που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων, στο 10%. Με αυτό τον τρόπο, το χτύπημα θα είναι διπλό και θα οδηγήσει σε ένα πραγματικό κυκεώνα απολύσεων, ειδικότερα στις περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, για τις οποίες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.



πηγή 902
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54