ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ: Απεργίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 30 και 31 Μάρτη

Σε 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση κατέρχεται την Πέμπτη 30 Μάρτη ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) καλώντας όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας απέναντι στην παγιωμένη τακτική των υπεκφυγών και απραγίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και στη διεκδίκηση της επίλυσης των δίκαιων και χρόνιων αιτημάτων του. Παράλληλα ο ΣΕΚΑ προκηρύσσει και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 31 Μάρτη για τους εργαζόμενους στο έργο της ψηφιοποίησης της ΔΔΕΑΜ στο πλαίσιο στήριξης των δίκαιων αιτημάτων τους, με παράσταση διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις της χώρας για τη διεκδίκηση της αναστολής των απολύσεων και την απρόσκοπτη συνέχιση του τεράστιου και σημαντικού έργου της.

Ο ΣΕΚΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:

«Διαμαρτυρόμαστε για την προαναγγελία απολύσεων στο έργο της ψηφιοποίησης που εκτελείται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας από τη ΔΔΕΑΜ για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού με πρόσχημα την έλλειψη αντικειμένου, η οποία, όμως, τεχνηέντως δημιουργήθηκε, καθώς το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πίσω από αυτήν την ανυπόστατη δικαιολογία της έλλειψης φυσικού αντικειμένου, κρύβεται η απόλυτη παραδοχή και παράδοση του επιστημονικού αρχαιολογικού έργου και κάλυψης των αναγκών του υπουργείου σε ανάδοχες εταιρείες, οι οποίες μάλιστα προσλαμβάνουν επιστημονικό προσωπικό με κριτήρια υποδεέστερα των προσόντων τους, κινήσεις που απώτερο στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού.

Διαμαρτυρόμαστε για την άνιση μεταχείριση των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε έργα με αυτεπιστασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, με τους συναδέλφους να αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους, ενώ καλούνται να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους διανύοντας συχνά μεγάλες αποστάσεις από την έδρα της υπηρεσίας τους. Επίσης, δεν κατατάσσονται μισθολογικά στο κλιμάκιο που αντιστοιχεί στα προσόντα τους (προϋπηρεσία, μεταπτυχιακοί τίτλοι, κ.ά.) ούτε τους χορηγείται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, παρόλο που παρέχουν υπηρεσίες με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα.

Διαμαρτυρόμαστε για τις "λύσεις" που χρησιμοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού για την κάλυψη των κενών του υποστελεχωμένου υπουργείου, μέσω ανάδοχων εταιρειών και ΜΚΟ. Προσωπικό που υπόκειται σε άδικη και ανισομερή μισθολογική μεταχείριση με βασικό γνώμονα τη σχέση εργασίας και όχι την ειδικότητα και αντικείμενο εργασίας του. Προσωπικό που με τη σειρά του καλύπτει κι αυτό πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενισχύοντας το παιχνίδι ομηρίας που εδώ και δεκαετίες το ΥΠΠΟΑ έχει ξεκινήσει χωρίς προοπτική να σταματήσει.

Αιτούμαστε:

- Άμεση στελέχωση του υπουργείου Πολιτισμού με μόνιμο προσωπικό, μαζικές προσλήψεις.

- Προσμέτρηση του συνόλου προϋπηρεσίας και όλων των προσόντων στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και σταθερή πληρωμή των μηνιαίων αποδοχών στα έργα αυτεπιστασίας (ΕΣΠΑ).

- Τήρηση του αρχαιολογικού νόμου και επιλογή του προσωπικού από την αρχαιολογική υπηρεσία στα ιδιωτικά έργα για την προστασία των εργαζομένων και των αρχαιοτήτων.

- Άμεση υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

- Καμία απόλυση συναδέλφου στη ΔΔΕΑΜ».




πηγή  902.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30/03/2017 - 08:28