4ο μνημόνιο: 153 ΝΑΙ, με προβοκάτσια και χημικά έξω από τη Βουλή



Χωρίς εκπλήξεις, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα και «αντίμετρα» που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – 4ο μνημόνιο, το οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές.

4O-mnimonio-psifisi-apotelesmata

Σύμφωνα με την ψηφοφορία, ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές. Επί της Αρχής 153 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ και 128 ψήφισαν ΟΧΙ. «Παρών» στο άρθρο 56 δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.



Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι με απόφαση της Ολομέλειας αποβλήθηκαν από τη διαδικασία λόγω του βίαιου περιστατικού με τον Ηλία Κασιδιάρη να σπρώχνει το Νίκο Δένδια, απέστειλαν σφραγισμένους φακέλους με κείμενο στο οποίο σημειώνεται πως καταψηφίζουν το πολυνομοσχέδιο. Στη διαδικασία όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θεωρήθηκαν απόντες.



Εκτός από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, από τη διαδικασία έλλειπαν οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σ.σ. με επιστολή ενημέρωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο εκτός από τα άρθρα 70 και 71). Επί των άρθρων το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και την εξομοίωση της φορολογίας της βουλευτικής αποζημίωσης με τα εισοδήματα των υπόλοιπων φυσικών προσώπων.

Επεισόδια και χημικά


Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή, εκτυλισσόταν ένα γνώριμο σκηνικό, με τους γνωστούς – αγνώστους να αμαυρώνουν την ειρηνική συγκέντρωση και συναυλία που πραγματοποιούσαν ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα, επιστημονικοί φορείς, ο Μίκης Θεοδωράκης και άνθρωποι του πνευματικού κόσμου κατά του 4ου μνημονίου. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περί τα 15.000 άτομα βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος εκείνη τη στιγμή.



Άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, προσπάθησαν να εισβάλουν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που βρίσκονται δίπλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν «βροχή» από πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Άλλοι νεαροί εκσφενδόνισαν μολότοφ στη σκεπή του κουβουκλίου της προεδρικής φρουράς, με αποτέλεσμα αυτό να τυλιχτεί στις φλόγες. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, τον οποίο χτύπησαν την ώρα που έπαιρνε δηλώσεις από διαδηλωτή. Να σημειωθεί πως ανάλογο «event», με πρωταγωνιστές τους… γνωστούς – αγνώστους, σημειώθηκε και κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας, στο Σύνταγμα, στη γενική πανεργατική απεργία, στις 17 Μάη.

Σύλληψη Νεολαίων ΛΑΕ


Μέσα στη Βουλή, πάντως, παρά το ότι οι… γνωστοί – άγνωστοι χτύπησαν μια ειρηνική διαδήλωση και συναυλία με την αστυνομία να είναι παρατηρητής, μέλη από τη νεολαία της ΛΑΕ συνελήφθησαν διότι πέταξαν έντυπα διαμαρτυρίας πέταξαν από τα θεωρεία, στην αίθουσα της Ολομέλειας, την ώρα που μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι νεολαίοι της ΛΑΕ, τελικά, έπειτα από την πίεση του κόσμου απελευθερώθηκαν, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο να λέει ότι το Κοινοβούλιο δεν επιθυμεί τη δίωξή τους.



Φωτογραφίες: left.gr, zougla.gr, newsbeast.gr

πηγή ergasianet
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54