Συνεχίζεται σήμερα η απεργία των ναυτεργατών - Σκηνικό «κοινωνικού αυτοματισμού» στην Κρήτη

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς οι ναυτεργάτες έχουν προκηρύξει απεργία που λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα. Με τις ταξικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή οι ναυτεργάτες από το πρωί είχαν ριχτεί στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, ενώ σήμερα Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ οπότε και θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της. Την Πέμπτη, σειρά στις εργοδοτικές παρεμβάσεις ενάντια στην απεργία πήρε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), που έκανε λόγο για «εκβιαστικές διεκδικήσεις» που καθιστούν «αιχμάλωτους» τους τουριστικούς πράκτορες.

Την ίδια ώρα, κινήσεις που δείχνουν ότι προετοιμάζεται το γνωστό σκηνικό «κοινωνικού αυτοματισμού», με κινητοποιήσεις αγροτών ενάντια στους απεργούς ναυτεργάτες, βρίσκονταν την Πέμπτη σε εξέλιξη στην Κρήτη. Αγρότες του νησιού κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών, ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση, λόγω αναρμοδιότητας, και οι αγρότες, μέσω του δικηγόρου τους, προτίθενται να καταθέσουν την αίτηση στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Ουσιαστικά για μια ακόμα φορά, βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια να στραφεί η μικρομεσαία αγροτιά ενάντια στους ναυτεργάτες, αθωώνοντας τον πραγματικό ένοχο και συσκοτίζοντας ποιος είναι ο κοινός αντίπαλος.

Στο δρόμο της κοινής πάλης αγροτών και εργαζομένων καλεί η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου. «Ο μικρομεσαίος αγρότης του Τυμπακίου πρέπει να δει καθαρά τον εχθρό του, τις κυβερνήσεις που με διάφορα μέτρα τον βγάζουν από την παραγωγή, τους μεγαλοαγρότες, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, που αβαντάρονται από την ίδια αυτή πολιτική. Να γυρίσει την πλάτη στους εκπρόσωπους μεγαλοαγροτών και εφοπλιστών, που λένε ότι μας φταίνε οι ναυτεργάτες, και δε βγάζουν τσιμουδιά για το 4ο μνημόνιο που ψηφίζεται και τσακίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και αβαντάρει τις μεγάλες επιχειρήσεις, τσιμουδιά για το παιχνίδι των μεγαλεμπόρων στις τιμές και τις εισαγωγές κηπευτικών από τα Βαλκάνια που αφήνει τον ιδρώτα μας στα αζήτητα!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. «Αν γίνουν ζημιές στα προϊόντα λόγω διακοπής θαλάσσιων συγκοινωνιών, ο μόνος φταίχτης θα είναι η κυβέρνηση που δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, και από αυτήν πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, όχι από τους ναυτεργάτες που παλεύουν κι αυτοί να επιβιώσουν!», καταλήγει.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ιεράπετρας.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτη, αγρότες με νταλίκες με πρώιμα κηπευτικά μετέβαιναν στο λιμάνι του Ηρακλείου, με σκοπό να φορτώσουν, καθώς έλαβαν δέσμευση από ναυτιλιακή εταιρεία ότι θα δρομολογήσει πλοίο για τη μεταφορά των προϊόντων τους, παρά την απεργία. Μέχρι αργά το βράδυ περίπου 50 νταλίκες παρέμεναν στο λιμάνι και ασκούσαν πιέσεις να μπουν στο «Φαιστός Παλλάς» των Μινωικών Γραμμών, παίζοντας ρόλο απεργοσπαστικού μηχανισμού, με τις πλάτες και των εφοπλιστών.



πηγή 902
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54