ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ Το Μαύρο στον ΕΔΟΕΑΠ συμπίπτει με την επέτειο για το Μαύρο στην ΕΡΤ

της  Μαρίας  Γκίκα 

Oι εκλογές για την ΕΣΗΕΑ είναι οι πιο κρίσιμες από κάθε άλλη φορά, για τον ΕΔΟΕΑΠ της ζωής μας, τον δημοσιογραφικό κλάδο, για την ενημέρωση και για την ΕΡΤ. 

  Η ύπαρξη και η λειτουργία του Ταμείου μας,  εκτός από την περίθαλψη και την ασφαλιστική κάλυψη  συνδέεται και με την δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

  Η αυτονομία το οργανισμού το αυτοδιοίκητο  αλλά και η ευελιξία, ως μετοχικού φορέα  ΝΠΙΔ,  παρέχει την δυνατότητα γα την αντιμετώπιση των αυξημένων  προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κόσμος. 

  Η κατάργηση του αγγελιοσήμου που χρόνια αποτελούσε οιονεί εργοδοτική εισφορά έχει ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να μένουν στην ουσία ανασφάλιστοι από  τον Σεπτέμβριο  του 2016.

  Η εναλλαγή,  μετά τις τελευταίες εκλογές, στον οργανισμό  των ίδιων προσώπων σε άλλους ρόλους στο προεδρείο του Ταμείου, απλώς συντηρεί ένα πρόβλημα που παρατείνεται . Tην κρίση όμως στον ΕΔΟΕΑΠ   επιδιώκουν από χρόνια  εργοδότες και Κυβέρνηση.   Είναι όμως εξοργιστικό το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί ο ΕΔΟΕΑΠ από συγκεκριμένες πολιτικές ,και τεράστιες ευθύνες  συγκριμένων προσώπων στη διοίκηση και τη διαχείριση του,  να χρησιμοποιείται τώρα και  για προεκλογικά παιχνίδια υπέρ συγγενών υποψηφίων του Προεδρείου του, στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ.

  Η στάση πληρωμών που αποφάσισε ο  ΕΔΟΕΑΠ με αποτέλεσμα να κοπούν φάρμακα,  παροχές  και συντάξεις από τους ανθρώπους  της ενημέρωσης θυμίζει μέρες από το Μαύρο στην ΕΡΤ και όσα έφερε, πριν το ανατρέψουμε.

  Η υπόθεση της ΕΡΤ είναι αποκαλυπτική για την ενημέρωση και για την χειραγώγηση που επιδιώκει κάθε φορά η εξουσία  να επιβάλει στη δημοσιογραφική λειτουργία. Με όσα συνέβησαν την περίοδο 2013-2015 η ασφαλιστική κάλυψη των  εργαζομένων στην ΕΡΤ  εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο.

Με αυτά που βιώνουν τις τελευταίες μέρες  όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ, άνεργοι , απλήρωτοι,  συνταξιούχοι αλλά και όσοι ακόμη εργάζονται, ( σε εφημερίδες, ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ), νοιώθουν όλο και λιγότερο ασφαλείς.

  Όταν οι δημοσιογράφοι δεν πατάνε καλά στα πόδια τους  και δεν μπορούν να  υψώσουν το δικαίωμα της άρνησης, απέναντι στους εργοδότες, τα κόμματα  και τις πολιτικές,  τότε κάτι συμβαίνει στη Δημοκρατία μας. 

  Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα  στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ 7-8 Ιουνίου.

Συνάδελφοι ψηφίζουμε για την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ  και σώζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ. 

    Η  ΕΡΤ που δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ  του Μαύρου, αναζητεί  ακόμη  την ταυτότητα που απαιτεί η κοινωνία των πολιτών.

Φωνές όμως που αποσκοπούν στη χειραγώγηση  των δημοσιογράφων και επαναφέρουν με γκρίζες δηλώσεις   απειλή ενός νέου μαύρου ή μιας συρρικνωμένης ΕΡΤ, θεωρώ ότι  πρέπει να μας βρίσκουν όλους μαζί  απέναντι σε τέτοιες νοσηρές επιδιώξεις Το ίδιο ισχύει και για την συγκέντρωση Μέσων κάτω από συγκεκριμένους πυλώνες  επιχειρηματικότητας που είναι σε εξέλιξη.  

  Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπουμε σε κανένα να καθορίζει την ατζέντα της ενημέρωσης, ούτε να γίνουμε σάκος του μποξ. 

Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση που  σε λίγες μέρες συμπληρώνει δύο χρόνια επαναλειτουργίας  οφείλει να ανταποκριθεί πλήρως στο όραμα μας για «μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία». Οι χειροπέδες που μπήκαν στην ενημέρωση  το Ιούνιο 2013 με την πολιτική του Μαύρου δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν.

Πουθενά και για κανένα λόγο.  

---

Η Μαρία Γκίκα είναι υποψήφια για το ΔΣ ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ με την  Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54