Η Πότα Κακαβά στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Σαϊδόνα

Στο χωριό Σαϊδόνα, της Μεσσηνιακής Μάνης, έλαβε χώρα αυτή την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 11 το πρωί η τελετή τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (Ε.Α.Μ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Δ.Σ.Ε), μετά από πρόσκληση του Συλλόγου των Απανταχού Σαϊδονιτών και μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) Μεσσηνίας.

Παρόντες εκεί οι απόγονοι των θυμάτων των κατακτητών καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας.

Μια γυναίκα, η Πότα Κακαβά  ξεχώριζε ανάμεσα στους παρευρισκομένους, τουλάχιστον στα δικά μας μάτια, όπως ξεχώρισε με την παρουσία της στη φετινή τελετή μνήμης στη Μακρόνησο και στην επίσκεψη στο Τρίκερι, στον τόπο εξορίας των φυλακισμένων γυναικών της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου.

Αυτή η σοφή κυρία, η αγωνίστρια, η εξόριστη φυλακισμένη,  η γλυκειά γυναίκα με την ισχυρή προσωπικότητα είναι πλέον ζωντανή ιστορία. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και ανάβει την σπίθα της μνήμης και της τιμής στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, για  να μην ξεχαστούν οι άνθρωποι και οι πράξεις τους,  που οι νικητές και η μητριά ιστορία φρόντισαν να κρύψουν επιμελώς από τις επόμενες γενιές.

Όπως χαρακτηριστικά λέει η Πότα Κακαβά:

"Όλα ξεχάστηκαν πριν ειπωθούν 
Και η σιωπή δεν είναι καταφύγιο για να σκεπάσετε αυτά που θέλετε".


Σ'ευχαριστούμε Πότα Κακαβά!



Χρύσα Αριάδνη Κουσελά
φωτογραφία: Χρύσα Αριάδνη Κουσελά



Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15/08/2017 - 21:51