«Στη δουλειά & στον αγώνα» με τον Γιώργη Χρήστου η Όλγα Τσιμιδάκη, ο Μανώλης Μαστοράκης και ο Μανώλης Χαρατσής για ΕΥΔΑΠ - Απολύσεις υδρονομέων (ΗΧ)

Η Όλγα Τσιμιδάκη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, ο Μανώλης Μαστοράκης, από το ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ, και ο Μανώλης Χαρατσής, τρεις εργαζόμενοι της εταιρείας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, μιλούν στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το αυτοδιαχειριζόμενο ελεύθερο ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, για τις επαπειλούμενες απολύσεις 23 υδρονομέων, το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ, και βέβαια για τα παίγνια– απόφαση της διοίκησης Μπενίση της ΕΥΔΑΠ να αξιοποιήσει δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων…σε βάρος τους!

Και οι τρεις τους, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ξεκαθαρίζουν ένα πράγμα: πως δε θα περάσουν οι απολύσεις στην ΕΥΔΑΠ, θα αγωνιστούν για τη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα αλλά και για τα συμφέροντα των πολιτών – καταναλωτών, κι όχι για τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, καθώς επίσης και πως θα αγωνιστούν για να μην ξεπουληθεί η εταιρεία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω ΣΔΙΤ.

ΤΣΙΜΙΔΑΚΗ
Στην ΕΥΔΑΠ εφαρμόζονται μνημονιακές πολιτικές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτών των ατομικών συμβάσεων (στις καθαρίστριες), κάτι που δεν υπήρχε ποτέ στα χρονικά της εταιρείας, σημειώνει μεταξύ άλλων η Όλγα Τσιμιδάκη. «Οι αγώνες όλοι που κάναμε ήταν να μην υπάρχουν ατομικές συμβάσεις και εργολαβοποίηση στην εταιρεία. Και πολλοί εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ ψήφισαν τη συγκεβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακριβώς γιατί οι ίδιοι ερχόντουσταν μέσα στην ΕΥΔΑΠ να μας πουν ότι θα διαφυλάξουν τις συλλογικές συμβάσεις, τα εργασιακά μας δικαιώματα κτλ».
Ήταν μεγάλο… σοκ και δέος, συμπληρώνει, έπειτα από αυτό, «να βλέπουμε μια διοίκηση που έχει τοποθετηθεί με πολιτική απόφαση να εφαρμόζει τέτοιου είδους πολιτικές με… περηφάνεια» !

Τι σημαίνει, όμως, η απόλυση των υδρονομέων;
Σημαίνει, τονίζει, άμεσα και η δικαιολόγηση των ανοιχτών εργολαβιών που έχουμε στο δίκτυο ύδρευσης, εργολαβίες των 4,5 εκατ. ανά τομέα που τις πληρώνει ο καταναλωτής, ο λαός…

Αναφερόμενη στον αγώνα που κάνουν, μαζί με τους υδρονομείς, για τη μη απόλυσή τους, υπογραμμίζει ότι έχουν εξασθενίσει οικονομικά από τις συνεχείς -επί 8 συναπτά έτη- δικαστικές μάχες εξαιτίας όλων των διοικήσεων και των κυβερνήσεων που δεν τους μονιμοποιούν. «Μιλάμε τώρα για διάφορα νομικίστικα, για έγγραφα που έχουν στείλει, πώς θα είναι καλυμμένο το διοικητικό συμβούλιοκαι δε θα έχει ποινικές ευθύνες… Και έρχομαι και ρωτώ: με βάση τα μνημόνια που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις μας, απαλλάσσονται οι διοικήσεις όλων των ΔΕΚΟ, άρα και της ΕΥΔΑΠ, από κάθε ποινική ευθύνη για σοβαρά θέματα εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών. Π.χ., δώσε 20 εκατ. ευρώ “επένδυση” στην Τράπεζα Αττικής, ρίξε την εταιρεία σου έξω, αλλά προς θεού μη μονιμοποιήσεις εργαζομένους που έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια».

Η Ο. Τσιμιδάκη στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, σημειώνοντας πως δε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μνημονιακές πολιτικές στην εταιρεία, δηλαδή μειώσεις μισθών, απολύσεις υδρονομένων, ιδιωτικοποίηση κτλ. «εάν απέναντί της είχε ένα δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα. Δυστυχώς, στην ΕΥΔΑΠ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, η οποία με ανακοίνωση γραπτή βγαίνει και ευχαριστεί τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για τους υδρονομείς, τους οποίους η διοίκηση Μπενίση τους έχει στον αέρα»! Είναι πασιφανές, πλέον, συμπληρώνει, πως «η άριστη συνεργασία της κορυφής του ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ».

ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μαστοράκης σημειώνει πως η λύση για το ζήτημα των 23 υδρονομέων, που εμπαίζονται και βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, «θα είναι πολιτική», διότι κανείς από τους υψηλά εμπλεκομένους, διοίκηση ή κυβέρνηση, «δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την ασφαλή υδροδότηση της πρωτεύουσας, στην περίπτωση που αυτοί απολυθούν». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, έχουν ονοματεπώνυμο, και είναι οι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η δοτή – διορισμένη διοίκηση Μπενίση».

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, σημειώνει και από την πλευρά του ο Μ. Μαστοράκης, συνδέεται άμεσα με την απόλυση των 23 υδρονομέων.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της εταιρείας έχει δοθεί σε εργολαβίες,χάνουμε τεχνογνωσία, διότι πολύ συνάδελφοισυνταξιοδοτούνται, δεν αντικαθίστανται, δε μεταλαμπαδεύεται η τεχνογνωσία κτλ. Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει επιπλέον αύξηση της τιμής του νερού, υποβάθμιση της ποιότητάς του, απώλεια νερού… Κι όλα αυτά, την ώρα που ακόμα και η Τζακάρτα, χώρα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, πετάξει τους ιδιώτες και επανακρατικοποιεί το Νερό, κι όλα αυτά που δήμοι του Δυτικού Κόσμου, όπως το Βερολίνο, το Παρίσι κτλ., κάνουν ακριβώς το ίδιο: επανακρατικοποιούν το Νερό.

ΧΑΡΑΤΣΗΣ
Η όλη κατάσταση στην ΕΥΔΑΠ, δηλαδή οι απολύσεις, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η ιδιωτικοποίηση «έχουν ορίζοντα μια δεκαετία πίσω», τονίζει ο Μανώλης Χαρατσής. Η απόλυση των υδρονομέων εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που έχει να κάνει με το πως θέλουν ο ΣΕΒ, το κεφάλαιο «αλλά και τα τσιράκια τους, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές», να είναι οι σχέσεις εργασίας, έχει να κάνει με την «ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου» (το οποίο επικαλείται – δείχνει ως «υπεύθυνους» για την κρίση τούς… μισθούς και την κοινωνική ασφάλιση), τονίζει.

Σε σχέση με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, υπενθυμίζει πως έχει λειτουργήσει όλο αυτό μέσα στην ίδια την ΕΥΔΑΠ, σε σχέση με το προσωπικό: «Η εταιρεία τη δεκαετία του 1990 αριθμούσε 5.240 εργαζομένους με 40% λιγότερο έργο, και σήμερα αριθμεί γύρω στους 2.200 μόνιμους, και περίπου 800-1.000 εργαζομένους με άλλες ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Όλα αυτά δείχνουν πως κυβέρνηση και διοίκηση έχουν στόχο αυτές τις σχέσεις, προκειμένου να δώσουν στο κεφάλαιο μια εταιρεία που είναι “φυσικό” μονοπώλιο, βγάζει απίστευτα κέρδη, με άλλες σχέσεις εργασίας».

Σε αυτό το πλαίσο, συμπληρώνει και στηλιτεύοντας και αυτός τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, «προσπαθούν να απολύσουν και τους 23 υδρονομείς. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση,καθώς μέσα στο καλοκαίρι μας κοινοποίησαν έγγραφο -χωρίς να υπάρξει ουδεμία αντίδραση από τη συνδικαλιστική ηγεσία- που μιλά για ομαδικές απολύσεις, για απολύσεις συνδικαλιστών, για περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών κτλ.».

Ακούστε στο οπτικοποιημένο απόσπασμα που ακολουθεί αναλυτικότερα τι λένε οι τρεις εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ για τις απολύσεις στην ΕΥΔΑΠ, το ξεπούλημά τους, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για τη νέα μείωση μισθού που επικραμάται και πάλι πάνω από την εταιρεία, τις «επενδύσεις» στην ΕΥΔΑΠ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι καταναλωτές (κοστολόγηση νερού), αλλά και τι λένε για τα ασφαλιστικά τους. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 04-11-17.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54