Εγκαίνια των έργων ανασύστασης της λίμνης Κάρλα

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, η τελετή εγκαινίων του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια, της αναδημιουργημένης Λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία, η οποία αναμένεται να αποκαταστήσει σταδιακά την ισορροπία ενός, μέχρι πρότινος, κατεστραμμένου και υποβαθμισμένου οικοσυστήματος.


Μισό αιώνα μετά, η λίμνη Κάρλα αναστήθηκε
Αναδημιουργήθηκε ένα τμήμα του δεύτερου μεγαλύτερου υδροβιότοπου στην Ευρώπη

Άποψη της αναγεννημένης λίμνης Κάρλας

Εκτός από τον οικοδεσπότη της τελετής, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κο Κώστα Αγοραστό, το «παρών» έδωσαν επίσης η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Κορίνα Κρέτσου και ο Υπουργός Εσωτερικών, κος Αλέξης Χαρίτσης.

Η χθεσινή ημέρα χαράς για τη Θεσσαλία ξεκίνησε από το Στεφανοβίκειο, όπου λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Κάρλας, προς ενημέρωση του κοινού για τη χρησιμότητα του  έργου, ενώ αργότερα όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στο χώρο της τελετής των εγκαινίων όπου ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί και η καθιερωμένη κοπή της κορδέλας.



Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο έγινε πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι πλέον να βρεθεί ένα μοντέλο για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, ώστε να διασφαλιστεί το οικοσύστημα της λίμνης από τις συνέπειες της υπεράντλησης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο, παρουσία της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου. «Σήμερα η λίμνη έχει περισσότερα από 80 εκατ. κ.μ. νερό, έχοντας ξεπεράσει το οικολογικό όριο πλήρωσής της», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Εχει 13 είδη ψαριών, 181 είδη πουλιών και μία αποικία πελεκάνων. Είναι η απόδειξη ότι το οικοσύστημα της περιοχής έχει ξαναγεννηθεί».

 «Η Κάρλα αποξηράνθηκε το 1959-1962. Ηταν μια λανθασμένη επιλογή, κάτι που αποδείχθηκε τις επόμενες δεκαετίες. Η αγροτική παραγωγή δεν είχε την προσδοκώμενη αύξηση, το μικροκλίμα της περιοχής άλλαξε, ένα ολόκληρο οικοσύστημα εξαφανίστηκε», εξηγεί η Ιφιγένεια Καγκάλου, πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού.

Το ζητούμενο

Πλέον το ζητούμενο είναι να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των υδάτων, ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή που με τόσο κόπο έχει επανέλθει. «Η στάθμη της λίμνης παρακολουθείται πλέον ηλεκτρονικά», λέει ο κ. Αγοραστός. «Το αρδευτικό δίκτυο που έχει κατασκευαστεί θα χρησιμοποιηθεί εφόσον η στάθμη της λίμνης το επιτρέψει. Αν αυτό συμβεί, τότε θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις των αγροτών και θα λειτουργήσουν δικές μας γεωτρήσεις για την ύδρευση του Βόλου». «Η πρόκληση είναι στο μέλλον, από εδώ και μπρος», λέει η κ. Καγκάλου. «Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η οικολογική ισορροπία του ταμιευτήρα, να μην παρασυρθούμε σε υπερκατανάλωση για αρδευτικούς σκοπούς. Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται να έχει τον έλεγχο ένα νέο σχήμα, στο οποίο εκτός από εμάς και την Περιφέρεια θα συμμετέχουν και οι ενδιαφερόμενοι. Και πολύ αυστηρός έλεγχος των γεωτρήσεων».





πηγές Υποδομές , καθημερινή.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54