Ο ελληνισμός αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη/ Τριήμερο Εθνικό πένθος

Ο παγκόσμιος Έλληνας, ο άνθρωπος ο οποίος επί έναν αιώνα περίπου έκανε γνωστή την Ελλάδα, την ποίησή της και τον πολιτισμό της έως τα πέρατα του κόσμου θα ταφεί σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του στον Γαλατά Χανίων. Ένα χωριουδάκι γνωστό στους συντοπίτες του για τις αριστερές καταβολές των κατοίκων του. Μια ολόκληρη γενιά κομμουνιστών γεννήθηκε και έζησε στον Γαλατά. Είναι το χωριό από το οποίο κατάγεται ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος, αν και γεννήθηκε στη Χίο, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών το 1925, δεν ξέχασε την καταγωγή του. Βλέποντας το τέλος να πλησιάζει, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φροντίσει να διακανονιστούν όλες οι λεπτομέρειες της ταφής του. Για το δε ιδεολογικό περιεχόμενο της υστεροφημίας του είχε φροντίσει να στείλει επίσημη επιστολή στον γ.γ. του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον οποίον επισήμαινε εμφατικά: «Θέλω να πεθάνω ως κομμουνιστής».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφότου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, επανέλαβε τη γνωστή φράση που είχε ειπωθεί όταν πέθανε ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς: «Πιστέψαμε πως δεν ήταν θνητός». Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε μήνυμά της, αφού προσδιορίζει το τεράστιο διαμέτρημα του Μίκη Θεοδωράκη τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, καταλήγει πως η Ελλάδα τώρα πενθεί. Οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες εφημερίδες του κόσμου, καθώς και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναμεταδίδουν στις πρωτοσέλιδες εκδόσεις τους την είδηση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Απαξάπαντες επισημαίνουν πως το όνομα του Έλληνα δημιουργού συμβολίζει -τόσο στη χώρα, όσο και παγκοσμίως- την αντίσταση κατά του Γερμανού κατακτητή, την αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών, αλλά και την αριστερή πολιτική ταυτότητα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης επιχείρησε να εκφράσει στις δεκαετίες της ενήλικης ζωής του.

Έφερε την ελληνική ποίηση στα χείλια όλων των Ελλήνων που σιγοτραγούδησαν και σιγοτραγουδούν δεκαετίες τώρα τους στίχους των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών που πέρασαν στην αθανασία, όχι μόνο μέσα από τα βραβεία Νόμπελ και τις άλλες διεθνείς και εθνικές βραβεύσεις, αλλά και μέσα από τις νότες του πενταγράμμου με την υπογραφή του μεγάλου δημιουργού. Ο Μίκης Θεοδωράκης, περνώντας στην αθανασία, αφήνει πίσω του ένα μεγάλο και πυκνό έργο. Από όπερες, ορατόρια και συμφωνίες έως βυζαντινούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική και λαϊκά τραγούδια. 

Κατάφερε -ή με τον τρόπο του έπεισε- μεγάλους καλλιτέχνες τους διεθνούς πενταγράμμου, αλλά και του κινηματογράφου και του θεάτρου, να συνεργαστούν μαζί του και ήταν εντυπωσιακό το πώς η μεγάλη Εντίθ Πιάφ, που βρισκόταν στην τελευταία περίοδο της ζωής της, παραμορφωμένη από την αρθρίτιδα, τραγούδησε στα γαλλικά την «Όμορφη πόλη», με τη μοναδική ποιότητα της φωνής της.

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που κηρύχθηκε από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, αναβάλλονται από σήμερα έως και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».