Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Aντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 6:30 μ.μ. στο Πασαλιμάνι, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με βασικό σύνθημα «Όχι στον πόλεμο». Καταδικάζει την «ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία» και στέκεται «αλληλέγγυο στους λαούς που έχουν βρεθεί στο μάτι του πολέμου για πάνω από τρεις βδομάδες, στους εκατομμύρια πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους». Καταγγέλλει παράλληλα την άφιξη τις επόμενες μέρες στον Πειραιά του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ», μαζί με το αμερικάνικο «Χάρρυ Τρούμαν» και δεκάδες υποστηρικτικά πλοία. «Ο Πειραιάς είναι λιμάνι των λαών και όχι του πολέμου και των ιμπεριαλιστών. Η συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ μόνο δεινά μπορούν να φέρουν στο λαό μας μιας και γινόμαστε μαγνήτης επιθέσεων στους ανταγωνισμούς που δεν αφορούν τα συμφέροντα των εργαζομένων» τονίζει.


Η Ένωση Μονίμων & Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ δηλώνει τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο λέγοντας ότι «άλλος ένας παράλογος πόλεμος ξέσπασε στην Ευρώπη, μετά από αυτόν στην Κύπρο και στη Γιουγκοσλαβία, και ήδη εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια άλλοι άφησαν τα σπίτια τους και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς». Οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ αναφέρουν ότι «οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του πολέμου όμως δεν περιορίζονται στη Ουκρανία και τη Ρωσία αλλά δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για ακόμη μια φορά, οι ηγέτες της Ευρώπης φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων χωρίς να καταφέρουν να αποτρέψουν τον πόλεμο και τη δυστυχία που φέρνει. Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας για να απαιτήσουμε τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων και της βίας στην Ουκρανία. Να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων. Να πούμε βροντερό όχι στη νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών και να οργανώσουμε μαζικό αντιπολεμικό κίνημα» και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί στον πόλεμο και να συνδράμει τις πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της ειρήνης.

Η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ καλεί όλο τον ναυτεργατικό κόσμο να πάρει μέρος στην συγκέντρωση, τονίζοντας ότι «το ξέσπασμα του πολέμου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση των επικίνδυνων ανταγωνισμών μεταξύ του ιμπεριαλιστικού μπλοκ της δύσης με την Ρωσία και στο επίκεντρο έχει τις αντιθέσεις των δυνάμεων αυτών οι οποίες εστιάζονται σε διαφορετικά γεωστρατηγικά – οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και επιδιώξεις». Καταδικάζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να «συστοιχηθεί πίσω από το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της δύσης, να συμβάλει και με πολεμικό υλικό στην πολεμική αναμέτρηση διαμορφώνοντας για την χώρα και τον λαό θανάσιμους κινδύνους από τις ρωσικές απειλές περί αντιποίνων εκείνων των χωρών που χρησιμοποιείται το έδαφός τους ως ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε». Τέλος προσθέτει ότι «τασσόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό όλων των προσφύγων χωρίς διαχωρισμούς και αστερίσκους και εκφράζουμε σε αυτούς την αμέριστη αλληλεγγύη μας».