Στους δρόμους για τις υποκλοπές

Κοινό κάλεσμα για αύριο στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ενάντια στην «κυβέρνηση των υποκλοπών». Παρέμβαση από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών που ζητεί να υπάρξει σοβαρή διερεύνηση, να αποδοθούν πολιτικές, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι

Σε συγκέντρωση με σκοπό να εκφραστεί η λαϊκή οργή ενάντια στην απόπειρα της κυβέρνησης να συγκαλύψει το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, βαφτίζοντάς το «νόμιμες επισυνδέσεις», καλούν για τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οπως επισημαίνουν στο κοινό κείμενό τους, το συγκεκριμένο σκάνδαλο δείχνει ότι ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Ν.Δ. δεν έχει τέλος και μόνη διέξοδος είναι η μαζική λαϊκή κινητοποίηση και οι αγώνες των εργαζομένων, του κινήματος και της νεολαίας για τις λαϊκές ελευθερίες. Σε βαρυσήμαντη παρέμβαση, όμως, προχώρησε και η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών.

Σύμφωνα με το κάλεσμα των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει ένα τεράστιο σκάνδαλο παρακολουθήσεων χιλιάδων πολιτών, δημοσιογράφων, αγωνιστών, πολιτικών προσώπων, για το οποίο έχει βγει στην επιφάνεια μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Δεν υπάρχει καμία ελευθερία και δικαίωμα που να μην έχει καταπατήσει η κυβέρνηση επιστρατεύοντας τον σκοτεινό μηχανισμό της ΕΥΠ, παράλληλα με την αστυνομοκρατία και την επίθεση σε θεμελιώδεις ελευθερίες, τη διαδήλωση και την απεργία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κινητικότητα όμως για το θέμα των υποκλοπών υπάρχει και στον νομικό κόσμο. Ετσι, εκτός από τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών ζητά την ενεργοποίηση των δικηγορικών συλλόγων, αναφέροντας ότι πρέπει να διαλευκανθεί το συντομότερο η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, να διερευνηθεί η ύπαρξη συστήματος παρακολουθήσεων και άλλων πολιτικών προσώπων, όπως και η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών δικηγόρων, δημοσιογράφων και δικαστών. Σε τόνο άκρως επικριτικό για τον πρωθυπουργό, η Πρωτοβουλία θεωρεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εμπαίζει τους πολίτες με το εφεύρημα των παραιτήσεων, ότι η ευθύνη του δεν είναι μόνο αντικειμενική αλλά και υποκειμενική, καθώς είχαν προηγηθεί δημόσιες καταγγελίες για παρακολουθήσεις από το φθινόπωρο του ’21 και ο ίδιος αυτονόητα γνώριζε...

Η Πρωτοβουλία ζητά ακόμη να αποδοθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που επέτρεψε τη συστηματική αυθαιρεσία και να αναλάβει ο πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη ως αρμόδιος προϊστάμενος της ΕΥΠ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, «η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να αξιώνει τον τίτλο του κράτους δικαίου», λέει η Πρωτοβουλία.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι από την πλευρά τους θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στην ανάδειξη του σκανδάλου, να ενισχύσουν με κάθε τρόπο το έργο των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής τα οποία έχουν στόχο την αποκάλυψη του σκανδάλου, αλλά και να καλέσουν τις ενώσεις δημοσιογράφων και δικαστών, με επιστολή προς τους/τις προέδρους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους, με σκοπό την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για τη διερεύνηση της καταπάτησης του επαγγελματικού απορρήτου των μελών τους και τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία του. Αιχμή διατυπώνει η Πρωτοβουλία για την προκαταρκτική του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «που παραδόξως διερευνά, αντί για το σκάνδαλο, την αποκάλυψή του!». Τέλος, καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις νομοθετικών τροποποιήσεων που θα θωρακίσουν το απόρρητο των επικοινωνιών όλων των πολιτών, τις οποίες και θα θέσουν υπόψη των κομμάτων.