Σκάνδαλο υποκλοπών / Η καθυστέρηση στη διασταύρωση των θυμάτων Predator και ΕΥΠ και τα κρίσιμα ερωτήματα για τη διερεύνηση των «ρυπαρών δικτύων»

Στην τελική ευθεία έχει μπει η έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με την βασική εκκρεμότητα πάντως να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Κι αυτό γιατί έχει να κάνει με διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τα 92 θύματα του λογισμικού παρακολούθησης, με τα πρόσωπα για τα οποία η πρώην Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου είχε υπογράψει διατάξεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου μεταξύ 2020 και 2022.

Η δε κρισιμότητα της εν των λόγω εκκρεμότητας αφορά το γεγονός ότι εφόσον αποδειχθεί ότι περισσότερα από 20-30 θύματα του Predator ήταν την ίδια στιγμή υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, τότε θα μπορεί να στοιχειοθετηθεί το «ενιαίο κέντρο» παρακολούθησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους στόχους του Predator βρίσκεται εδώ και οκτώ μήνες στο γραφείο του αρμόδιου Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

Για να προχωρήσει η διασταύρωση θα πρέπει να σταλεί πίσω στην ΑΔΑΕ για να εφαρμοστεί η εισαγγελική παραγγελία που είχε δοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Υπενθυμίζεται πως στη λίστα με τα θύματα του Predator περιλαμβάνονται κορυφαία στελέχη της εγχώριας πολιτικής σκηνής, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Κωστής Χατζηδάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, κ.α..

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στη λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τα θύματα του Predator, περιλαμβάνονται δύο εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης: η πρώην Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο νυν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρήστος Μπαρδάκης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως η μεγάλη καθυστέρηση στην διασταύρωση της λίστας δημιουργεί προσχώματα σχετικά με την διερεύνηση της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των λεγόμενων «ρυπαρών δικτύων» εντός της ΕΥΠ.

Επιπλέον, η εν λόγω καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα να αποδειχθεί ατελέσφορος ο πειθαρχικός έλεγχος που πραγματοποίησαν η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευδοκία Πούλου και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ελένη Φραγκάκη, στην πρώην Εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.