Χειροτέχνες υπό διωγμό στο Ηράκλειο

ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Τον διωγμό που υφίστανται από τη Δημοτική Αστυνομία του Ηρακλείου ύστερα από διαμαρτυρίες καταστηματαρχών του κέντρου της πόλης καταγγέλλουν οι πλανόδιοι χειροτέχνες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Το θέμα επανέρχεται ουσιαστικά στην έναρξη κάθε τουριστικής σεζόν και έχει να κάνει με το μοίρασμα της πίτας στο κέντρο της πόλης. Οι χειροτέχνες είναι περίπου 10-15 άνθρωποι που στήνουν αυτοσχέδιους πάγκους πουλώντας τις δικές τους δημιουργίες, κυρίως κοσμήματα από δέρμα, μέταλλο ή άλλες φτηνές πρώτες ύλες στις οποίες βάζουν τη δική τους καλλιτεχνική δημιουργία.

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες έγιναν και πάλι οχλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία με τη δικαιολογία πως «υπάρχουν καταγγελίες» εναντίον τους. Σε ανακοίνωσή του ο «Εικαστικός Καλλιτεχνικός Σύλλογος ΦΑΙΔΡΑ», που έχουν συστήσει οι χειροτέχνες, δείχνει να ξέρει από πού έρχονται οι καταγγελίες αυτές: «[…] κάθε αρχή της τουριστικής σεζόν δεχόμαστε καταγγελίες και απειλές, με αποτέλεσμα πιέσεις και διωγμούς από τη Δημοτική Αστυνομία, και βιώνουμε καθημερινή αγωνία για το μεροκάματό μας. Ενα μεγάλο μέρος των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης, βγαίνοντας από μια νεκρή εμπορική περίοδο, επιστρατεύουν κάθε μέσο για να έχουν “το μεγάλο κομμάτι της πίτας”. Η αβάσταχτη φορολογία, τα υψηλά τέλη και η γενική ακρίβεια σε καθεστώς ανταγωνισμού οδηγούν τους καταστηματάρχες σε κανιβαλιστικές συμπεριφορές απέναντί μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

«Θέλουμε να δουλέψουμε»

Η Κατερίνα Μιχαλάκη, πρόεδρος του συλλόγου, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τονίζει πως έχουν ήδη ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, ενώ εντοπίζει το πρόβλημα στις νομιμοποιητικές διαδικασίες που τους ζητούν να ακολουθήσουν: «Μας ζητούν να βγάλουμε άδεια πλανόδιου, χωρίς ωστόσο να ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε. Πέρα από τη χρονοβόρα διαδικασία, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, για να μπορέσει κάποιος να δουλέψει θα πρέπει να ξέρει πού ακριβώς θα μπορεί να σταθεί για να βγάλει το μεροκάματό του. Και αυτό δεν έχει οριστεί ακόμα καθώς παρεμβαίνουν πολλοί φορείς, όχι μόνο η Δημοτική Αστυνομία αλλά και η Αρχαιολογία που ορίζει ελάχιστη απόσταση 50 μέτρων από μνημεία (π.χ. Λιοντάρια), ενώ φυσικά θα πρέπει να είναι και σε χώρο που δεν θα προκαλεί αντιδράσεις από ομοειδείς επιχειρήσεις», λέει η ίδια.

Η Κατερίνα Μιχαλάκη,πρόεδρος του Συλλόγου «Φαίδρα»

Οπως αναφέρουν οι χειροτέχνες, και πέρυσι τον Ιούνιο (πάλι αρχή της σεζόν) για έναν ολόκληρο μήνα οι πάγκοι έμειναν κλειστοί, ύστερα από απειλές για πρόστιμα και κατασχέσεις, ενώ η Δημοτική Αστυνομία έφτασε μέχρι και στην επιβολή προστίμων σε πλανόδιους μουσικούς και γενικότερο διωγμό των καλλιτεχνών από τον δημόσιο χώρο.

Μπροστά σε αυτή τη μάχη για τα κομμάτια της τουριστικής πίτας ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να βρει άμεση λύση. Πηγές της δημοτικής αρχής ανέφεραν πως είναι δική τους πρόταση η εξεύρεση ενός χώρου όπου θα μπορούν να συγκεντρωθούν οι πλανόδιοι χειροτέχνες και ήδη γίνονται συζητήσεις για την εξεύρεση του καλύτερου σημείου της πόλης, ενώ η σύσταση υπαίθριας αγοράς καλλιτεχνών στο κέντρο του Ηρακλείου αποτελεί και αίτημα των χειροτεχνών. Εξετάζονται τα πάρκα Θεοτοκόπουλου και Γεωργιάδη, πιθανώς κάποια σημεία του πεζόδρομου της λεωφόρου Δικαιοσύνης κ.λπ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο συνήθης χώρος των χειροτεχνών είναι η καρδιά της πόλης, η κρήνη Μοροζίνι (Λιοντάρια), και η βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πλατεία Καλλεργών. Εκεί, όμως, είναι που εμφανίζονται και οι εντονότερες αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την πλευρά του δήμου τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η νομιμοποίηση από την πλευρά των χειροτεχνών, με την έκδοση αδειών πλανοδίου, κάτι που προσώρας δημιουργεί κώλυμα στην όλη διαπραγμάτευση.

Μέχρι στιγμής οι πάγκοι παραμένουν και αυτόν τον Ιούνιο κλειστοί και οι χειροτέχνες χωρίς εισόδημα, κάτι που τους ωθεί σε νέα κινητοποίηση εφόσον το αμέσως επόμενο διάστημα δεν πραγματοποιηθεί το ραντεβού που έχουν ζητήσει από τον δήμαρχο και δεν βρεθεί έστω μια προσωρινή λύση ώστε να μη συνεχιστεί ο διωγμός που υφίστανται.

Πηγή: efsyn.gr