ΕΣΥ / Κύμα φυγής γιατρών στην Κρήτη

Εργασιακό μεσαίωνα και επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας καταγγέλλουν τρεις διευθυντές από Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά.

«Εξαναγκάστηκα σε παραίτηση λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας και της απόλυτης έλλειψης προοπτικής στελέχωσης του νοσοκομείου μας» δήλωσε στο Κόκκινο 105,5, μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη, η διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου κα Ελένη Ιωαννίδου.

Δυο μέρες μετά την μεγάλη κινητοποίηση υπεράσπισης του ΕΣΥ που οργάνωσαν 50 φορείς της πόλης, η κ. Ιωαννίδου που τάραξε τα νερά με την επιστολή παραίτησής της, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης καθώς το Δημόσιο νοσοκομείο είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στην πόλη.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απολύτως για να το ενισχύσει και είναι ήδη έτοιμη μια ιδιωτική κλινική, είπε χαρακτηριστικά. «Είμασταν τρεις επιμελητές, χωρίς ειδικευόμενους και τώρα που έφυγα έμειναν δύο. Αναρωτιέμαι πώς θα δουλέψουν. Όλες οι ειδικότητες πρώτης γραμμής υποστελεχωμένες, μπαλώματα με μεταφερόμενους ειδικευόμενους που δεν γνωρίζουν τους ασθενείς, εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούσαμε να κάνουμε, εφημερεύαμε συνέχεια με εντέλλεσθε, δεν βλέπαμε το σπίτι μας. Ξεπεράσαμε τα όριά μας με την πανδημία για να βάλουμε πλάτη, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εγώ φεύγω με 190 μέρες κανονικής άδειας χρωστούμενες».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ηρακλείου Ανέστης Κιούλπαλης, τόνισε ότι οι παραιτήσεις είναι συνεχείς σε όλα τα νοσοκομεία, απλώς δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος και δεν αντέχεται, είπε αναφέροντας δύο παραδείγματα:

«Στην ΜΕΘ του Βενιζέλειου προ πανδημίας υπήρχαν 9 κλίνες, με 8 εντατικολόγους γιατρούς και 4 ειδικευμένους νοσηλευτές. Μετά την πανδημία έχουμε 15 κλίνες με 7 γιατρούς και 1 ειδικευμένο νοσηλευτή. Το υπερεξειδικευμένο τμήμα Πήξης, μοναδικό σε όλη την Κρήτη, έκλεισε πρόσφατα διότι παραιτήθηκε η διευθύντρια».

«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα με την απαξίωση του ΕΣΥ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου τόνισε ο κ. Κιούλπαλης. Η εγκατάλειψη του ΕΣΥ ήταν αποφασισμένη από την αρχή της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Τους καθυστέρησε λίγο η πανδημία και τώρα προχωράνε στο ξήλωμά του, χωρίς αναστολές όπως φάνηκε και από το νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα».

Η Κατερίνα Μανιμανάκη, ορθοπεδικός, μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου Χανίων και της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Χανίων, περιέγραψε παρόμοια κατάσταση εγκατάλειψης. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων που ως νεότεροι και με ακμαίες δυνάμεις κρατούν τις εφημερίες. Είμαι 50 χρόνων και δουλεύω τριπλάσιο χρόνο απ΄όσο δούλευα πριν 15 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στην κλινική μου, από τις 9 θέσεις μονίμων που προβλέπεται υπάρχουν μόνο 4. Και μόνο ένας ειδικευόμενος».

Πηγή: stokokkino 105.5