Δυναμική διαμαρτυρία στον Άρειο Πάγο για τους πλειστηριασμούς από servicers

Δυναμική συγκέντρωση από το πρωί, παρά την κακοκαιρία, έξω από τον Άρειο Πάγο, που αποφασίζει αν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων servicers μπορούν να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και δεν έχουν ρυθμιστεί.

«Όχι στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις», «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «πρώτα οι πολίτες, όχι οι τραπεζίτες», «η στέγη είναι δικαίωμα» γράφουν μεταξύ άλλων τα πανό των διαδηλωτών και των διαδηλωτριών, που ζητούν από τους δικαστές να «φρενάρουν» τα κοράκια των funds και τις αρπαγές των λαϊκών κατοικιών.

Ειδικότερα, ζητούν να θεσμοθετηθεί νομοθετικά η προστασία της πρώτης κατοικίας, διαγραφή χρεών ευάλωτων νοικοκυριών, των τοκογλυφικών χρεώσεων, κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως επίσης πολιτική λύση και για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, που έχουν πέσει θύματα της παραπλανητικής πρακτικής των τραπεζών.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί εφετειακές αποφάσεις εις βάρος των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και αντίθετες αποφάσεις που αναγνωρίζουν την ικανότητα των servicers σε πλειστηριασμούς με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Οι servicers επενδύουν στην προοπτική μιας ευνοϊκής απόφασης που θα «απελευθερώνει» τους πλειστηριασμούς, αλλά ο χρόνος έκδοσης της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου είναι πιθανό να «αγκαλιάσει» το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη αρχίσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έστω κι αν δεν είναι σαφές αν θα φτάσει μέχρι και τον Μάιο (Βλ. Αντίστροφη μέτρηση για τους πλειστηριασμούς).

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Δεν ανεχόμαστε να μας τρομοκρατούν με τον μπαμπούλα των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών, να μην ξέρουμε αν εμείς και οι οικογένειές μας θα έχουμε σπίτι. Καταδικάζουμε όλο εκείνο το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που δίνει τη δυνατότητα στα fund να λυμαίνονται την περιουσία του λαού και στοχοποιεί όποιον αγωνίζεται» δήλωσε ο Β. Διονυσόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων Αττικής.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν πολίτες που κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο και αλληλέγγυοι, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά την πλειστηριασμών, αγωνιστικές κινήσεις από πολλές περιοχές της Αθήνας,  μέλη του ΠΑΜΕ και του ΕΠΑΜ, ενώ το παρών δίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Tι σημειώνει η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά την πλειστηριασμών στο κάλεσμά της

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών δίνει τη μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το κούρεμα των χρεών και την υποστήριξη των νοικοκυριών που υπερχρεώθηκαν μέσα από τη συνεχή κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που έπληξαν τα λαϊκά στρώματα.

Αντιμέτωποι /ες με χιλιάδες πλειστηριασμούς, βιώσαμε ήττες αλλά και σπουδαίες νίκες αποτρέποντας πλειστηριασμούς αλλά και εξώσεις που ακολουθούν. Μέσα σε αυτά τα χρόνια είδαμε να αναπτύσσονται από όλες τις κυβερνήσεις πολιτικές ανάλγητες απέναντι στους πληττόμενους και δουλικές απέναντι στις τράπεζες και τα αρπακτικά funds. Είδαμε τη νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας συνεχώς να συρρικνώνεται , τα δάνεια να παραδίνονται στα αρπακτικά, τους πλειστηριασμούς να γίνονται ηλεκτρονικοί για να μένουν ανεπηρέαστοι από την κινηματική δράση και τους αγωνιστές να υφίστανται διώξεις απειλούμενοι με όλο και αυστηρότερες ποινές.

Οι πρόσφατες αποφάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου (που αναστάτωσαν το υφιστάμενο status) έδειξαν ότι αυτές οι πολιτικές εκτός από κοινωνικά άθλιες είναι και παράνομες . Τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν με κάθε τόνο ότι αυτή η « δυσλειτουργία» πρέπει να επιλυθεί , παρεμβαίνοντας για μια ακόμα φορά ωμα στην άσκηση της δικαιοσύνης.