Ημέρα αγώνα και διεκδίκησης για τους καλλιτέχνες

Στις επάλξεις οι καλλιτέχνες με νέα 24ωρη απεργία και πορεία προς την πλατεία Συντάγματος ενώ κατέθεσαν και προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου τα πτυχία τους.

Την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας διοργανώθηκε καλλιτεχνικό δρώμενο «κηδείας» του Πολιτισμού. Μαυροφορεμένοι καλλιτέχνες «θρηνούσαν» ενώ κάποιοι συνάδελφοί τους κρατούσαν στους ώμους τους ένα φέρετρο.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι καλλιτέχνες διέσχισαν ένα τμήμα του κέντρου των Αθηνών με πολλούς περαστικούς να αντιδρούν στη θέα τους με χειροκροτήματα. 

Αγώνας διαρκείας

Τα σωματεία των καλλιτεχνών κρατούν μικρό καλάθι παρά τις «μισές» δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου ο οποίος εκτός από έωλες δεσμεύσεις, προχώρησε σε μια απίστευτη λαθροχειρία μιλώντας ανοικτά για την κατάργηση του άρθρου 16 για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο υπό κατάληψη θεάτρο Ρεξ, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους: Γ. Νταλάρας, Μ. Πασχαλίδης, Ν. Μποφίλιου, Τ. Τσανακλίδου, Ρ. Αντωνοπούλου, Μ. Φάμμελος, Π. Θαλασσινός, Φ. Βελεσιώτου, Γ. Μεράντζας, Ελ. Ζουγανέλη, Στ. Δρογώσης, Kollectiva, Magic de spell, Υπεραστικοί, Δ. Τσακνής κ.ά. 

Ο πολύμορφος αγώνας τους μπαίνει στον δεύτερο μήνα με διαδηλώσεις εκκλήσεις σε ουσιαστικό διάλογο, καταλήψεις δραματικών σχολών από σπουδαστές, ενημερώσεις των θεατών μετά το τέλος των περισσότερων θεατρικών παραστάσεων.

Προς ώρας, και μέχρι να δουν καλλιτέχνες, σπουδαστές και Σωματεία την γραπτή, νομοθετική νέα ρύθμιση που είπε πως θα φέρει η κυβέρνηση συνεχίζουν τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις κρατώντας ακμαία τη διάθεση τους για επίλυση του ζητήματος.

Γιατρομανωλάκης: Σήμερα η ανακοίνωση της ρύθμισης

Στο μεταξύ, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, «σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα», ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης επανέλαβε το γνωστό: ότι σήμερα ανακοινώνεται η μισθολογική ρύθμιση για τους καλλιτέχνες, «που θα θεραπεύει αδικίες και στρεβλώσεις δεκαετιών».

Όπως είπε, με αυτήν μπαίνουν και οι βάσεις και για το ακαδημαϊκό κομμάτι, σημειώνοντας ότι, το αν θα είναι ένα ξεχωριστό πανεπιστήμιο, αν θα είναι τμήματα μέσα σε υφιστάμενα πανεπιστήμια, ή το πως θα δομηθούν οι ανώτατες σπουδές στις παραστατικές τέχνες, είναι πεδίο των διυπουργικών ομάδων εργασίας που έχουν συγκροτηθεί, και το πόρισμα των οποίων θα ανακοινωθεί στις 31 Μαρτίου. 

Υποστήριξε ότι «θα μιλάμε για μία μορφή σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, θα είναι δωρεάν και κρατικές» και πως στη διαβούλευση «θα συμμετέχουν και οι φορείς που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Δελής τόνισε ότι ο δίκαιος και επίπονος αγώνας των καλλιτεχνών είναι αυτός που υποχρεώνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των καλλιτεχνών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17/02/2023 - 18:47