Άγνωστοι επιτέθηκαν στον Γ. Βαρουφάκη στα Εξάρχεια-Του έσπασαν τη μύτη

Ομάδα ατόμων επιτέθηκε στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 και τον χτύπησαν στο πρόσωπο. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, άγνωστοι πλησίασαν τον Γιάνη Βαρουφάκη στο εστιατόριο «Γιάντες» (σ.σ. βρισκόταν με συνοδοιπόρους του Diem25 από όλη την Ευρώπη) με βίαιες διαθέσεις, φωνάζοντας «έλα έξω κάθαρμα που υπέγραψες Μνημόνια». 

Ο ίδιος σηκώθηκε για να τους μιλήσει όμως αυτοί έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους απαντώντας με βία και ξυλοκοπώντας άγρια το Γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Τραυματισμένος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Διαγνώστηκε με κάταγμα ρινικής χώρας και του τοποθετήθηκε νάρθηκας.

Ανακοινώσεις

«Θρασύδειλη φασιστική επίθεση από προβοκάτορες τραμπούκους» χαρακτηρίζει το περιστατικό το ΜέΡΑ25 και ζητά να «προβληματιστούν από το επεισόδιο αυτοί που διακινούν επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα που χρησιμοποίησαν οι σημερινοί τραμπούκοι».

Δηλώνει την αποφασιστικότητα του καθώς «εμείς δεν φοβόμαστε, δεν πτοούμαστε, δεν υποχωρούμε» και καταλήγει: «Στο σκοτάδι, απαντάμε με μία λέξη: ΜέΡΑ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δήλωσή του καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση στον γραμματέα του ΜΕΡΑ 25 κ. Γ. Βαρουφάκη.

«Στην δημοκρατία μας δεν χωρούν τραμπουκισμοί και δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας. Η ελληνική αστυνομία θα κάνει ότι απαιτείται προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» υπογραμμίζει.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι αυτού του είδους οι πρακτικές στρέφονται κατά κάθε είδους Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Καταδικάζουμε απερίφραστα την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε απόψε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτού του είδους οι πρακτικές στρέφονται κατά κάθε είδους Δημοκρατίας. 

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ορίζει με τον νόμο της βίας πού θα κυκλοφορεί οποιοσδήποτε πολίτης. 

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αρχές θα ερευνήσουν και θα εξιχνιάσουν άμεσα αυτή την άθλια ενέργεια.

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον Γιάννη Βαρουφάκη.

Δήλωση για την επίθεση κατά Βαρουφάκη έκανε κι ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν θα περάσει» ο εκφασισμός της δημόσιας ζωής.

«Η απόλυτα καταδικαστέα, παρακρατική επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη επιβεβαιώνει δυστυχώς τις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για τις ‘’κουκούλες που κουκουλώνουν τη δημοκρατία’’» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας πως «η ΝΔ υποσχέθηκε νόμο και τάξη αλλά έφερε ανασφάλεια και ασυδοσία, για να συνεχίσει την "άνομη" διακυβέρνηση της».


Ο Γ. Βαρουφάκης, είχε πέσει θύμα προπηλακισμού, πριν από οκτώ χρόνια το 2015 στο ίδιο εστιατόριο, συνοδευόμενος τότε από τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου. 

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε για την επίθεση που δέχθηκε στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο και να εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου του τοποθετήθηκε νάρθηκας στη μύτη. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτοί που τον χτύπησαν, «Δεν ήταν αναρχικοί, αριστεριστές, κομμουνιστές ή νέοι μέλη κανενός κινήματος. Μπράβοι της Νύχτας ήταν (και φαινόντουσαν) οι οποίοι επικαλέστηκαν άτσαλα το ψέμα ότι ψήφισα Μνημόνιο».

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει δύο άτομα τα οποία αναζητούνται, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, που πήρε εξιτήριο αργά το βράδυ της Παρασκευής, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε όλους για τις ευχές για ταχεία ανάρρωση και τόνισε ότι «Δεν θα αφήσουμε το παρακράτος και τον υπόκοσμο να μας διχάσει».

Έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης:

«Ευχαριστώ το συγκινητικό προσωπικό του Ευαγγελισμού. Ευχαριστώ και για τις ευχές (σχεδόν) όλων σας. Τώρα προέχει να μην αποπροσανατολιστεί κανείς: Θρηνούμε τους 57 των Τεμπών. Προστατεύουμε το αυθόρμητο κίνημα των νέων, την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αλλάξει. Ραντεβού στους δρόμους.

»Παρεμπιπτόντως: Δεν ήταν αναρχικοί, αριστεριστές, κομμουνιστές ή νέοι μέλη κανενός κινήματος. Μπράβοι της Νύχτας ήταν (και φαινόντουσαν) οι οποίοι επικαλέστηκαν άτσαλα το ψέμα ότι ψήφισα Μνημόνιο. Δεν θα αφήσουμε το παρακράτος και τον υπόκοσμο να μας διχάσει. Συνεχίζουμε!».

Καταδίκη και ευχές για ταχεία ανάρρωση

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις καταδίκης της επίθεσης. Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που τονίζει ότι «η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας» και επισημαίνει ότι αποτελεί «ευθύνη όλων μας η περιφρούρηση του πολιτικού μας πολιτισμού».

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας. Προσβάλλει τους θεσμούς και τις αξίες μας, υπονομεύει τη συνύπαρξή μας. Είναι απόλυτη και καθολική η καταδίκη της επίθεσης στον @yanisvaroufakis, στον οποίον εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Ευθύνη όλων η περιφρούρηση του πολιτικού μας πολιτισμού».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δική του ανάρτηση, σημειώνει ότι «η επίθεση στον κ. Βαρουφάκη είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη Δημοκρατία μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση και είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Υποσχέσεις για ταχεία έρευνα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Από την πλευρά του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποποιείται των όποιων ευθυνών της, με δεδομένο ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στα αστυνομοκρατούμενα Εξάρχεια, και υποστηρίζει ότι «το επίμαχο χρονικό διάστημα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 με δική του πρωτοβουλία δεν συνοδευόταν από την προσωπική του αστυνομική φρουρά». 

Και προσθέτει ότι «από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας μετέβησαν άμεσα στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταβεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 για την παροχή πρώτων βοηθειών".

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προσθέτει ότι «η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Όπως έγινε γνωστό, η έρευνα των αστυνομικών αρχών στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση, ειδικά μετά την καταγγελία του Γιάνη Βαρουφάκη για επίθεση από ανθρώπους της νύχτας.

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11/03/2023 - 15:02