Η Γερμανία απαγορεύει στον Γ. Βαρουφάκη είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Σε μια άνευ προηγουμένου «αυταρχική απόφαση», όπως καταγγέλλει το ΜέΡΑ25, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε για τον γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη «Betätigungsverbot», δηλαδή απαγόρευση δραστηριότητας. Προφανής αφορμή, η συμμετοχή του στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη, που σταμάτησε με παρέμβαση της αστυνομίας.

Η απαγόρευση εισόδου και πολιτικής δραστηριότητας περιλαμβάνει επίσης δύο ακαδημαϊκούς, οι οποίοι επίσης θα παρίσταντο στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη, η διεξαγωγή του οποίου απαγορεύτηκε από τις γερμανικές αρχές με το επιχείρημα «διοργανώνεται από «μέλη του εχθρικού προς το Ισραήλ κινήματος μποϊκοτάζ BDS, μέλη ακροαριστερών ομάδων και σεκτών». 

Μάλιστα, για να διακοπεί το συνέδριο στο Βερολίνο, δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο κτίριο όπου θα γινόταν η εκδήλωση.

Η «Betätigungsverbot» για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και για τον ακαδημαϊκό Σαλμάν Αμπού Σίτα, και τον χειρουργό, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Γασάν Αμπού Σίτα, τον οποίο μάλιστα συνέλαβαν και υπέβαλαν σε τρίωρη ανάκριση στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, συνεπάγεται εκτός από την απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, και απαγόρευση ακόμα και διαδικτυακής συμμετοχής και δραστηριότητας σε πολιτικές εκδηλώσεις στη χώρα.

• Διαβάστε εδώ την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι Παλαιστίνιοι Σαλμάν Αμπού Σίτα και Γασάν Αμπού Σίτα επρόκειτο να συμμετάσχουν στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη που διοργάνωναν η «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» και το ΜεΡΑ25 Γερμανίας, με κεντρικό αίτημα την κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει η γενοκτονίας στη Γάζα.

Στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι «το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η Γερμανία πρώτη απ’ όλoυς γνωρίζει καλύτερα τι κινδύνους κρύβει αυτή της η στάση. Είναι η ώρα οι δημοκράτες πολίτες να πάρουν θέση απέναντι σε μια Ευρώπη που βυθίζεται ξανά στο σκοτάδι».

Από την πλευρά του ο Γασάν Αμπού Σίτα κατήγγειλε τη Γερμανία ότι «προσπαθεί να σιωπήσει τους μάρτυρες».

Μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera ο Παλαιστίνιος γιατρός, ειδικευμένος στη χειρουργική σε περιπτώσεις πολέμου, επισήμανε ότι κατά την προσαγωγή του στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, ανακρίθηκε από Γερμανούς αξιωματούχους για το χρόνο που εργαζόταν στη Γάζα, αλλά και για την κατάθεσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως μέρος της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ με την κατηφορία της γενοκτονίας εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Ο Παλαιστίνιος χειρουργός Γασάν Αμπού Σίτα | AP Photo/Hussein Malla, File

«Μου είπαν ότι ακόμα κι αν συμμετείχα» στο συνέδριο ακόμη και από το Ηνωμένο Βασίλειο «μέσω του Zoom ή στέλνοντας ένα ηχογραφημένο βίντεο, αυτό θα ήταν παραβίαση της γερμανικής νομοθεσίας», είπε ο Γασάν Αμπού Σίτα. Και πρόσθεσε: «Η γελοία δικαιολογία ήταν ότι δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων σε εκείνο το συνέδριο».

«Είναι σαν να θέλει η Γερμανία να αποδείξει την υπόθεση της Νικαράγουας ότι είναι συνεργός στη γενοκτονία στη Γάζα. Η Γερμανία προσπαθεί να φιμώσει τους μάρτυρες και αυτό κάνουν οι συνεργοί, θάβουν τα στοιχεία», πρόσθεσε.