Live: «Ένας πόλεμος ανάμεσα σε Ιράν, Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα» – Στις 33.797 οι νεκροί στη Γάζα

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, αναρωτώμενος αν το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να λάβει απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν εκ νέου τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να συζητήσει τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Δείτε live

Δείτε live εικόνα από τη Μέση Ανατολή

Live όλες οι εξελίξεις στο in

15:27 Η Γερμανία καλεί τον πρεσβευτή του Ιράν για συνομιλίες

«Μπορώ να σας ενημερώσω ότι ο Ιρανός πρεσβευτής κλήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών και ότι οι συνομιλίες διεξάγονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

15:15 Ισραηλινός υπουργός καλεί τον Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir κάλεσε τον πρωθυπουργό να απολύσει τον επικεφαλής Άμυνας Yoav Gallant, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να διαλύουν το φυλάκιο Gal Yosef στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η απόφαση του υπουργού Άμυνας Gallant να εκκενώσει και να καταστρέψει κτίρια στο αγρόκτημα Gal Yosef όπου δολοφονήθηκε ο 14χρονος Benjamin Achimeir – ακόμη και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του shiva [πένθους] – αντιπροσωπεύει τρομερή χαλαρότητα, ηθική σύγχυση, ανοησία σε θέματα ασφάλειας και παραβίαση της αξιοπρέπειας των νεκρών», δήλωσε ο Ben-Gvir.

«Αντί να δημιουργήσουμε και να εγκρίνουμε περισσότερα αγροκτήματα και να επεκτείνουμε τον εβραϊκό εποικισμό, παραδινόμαστε στον εχθρό», είπε, προσθέτοντας: «Ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του υπουργού Γκάλαντ».

Ο Achimeir εξαφανίστηκε την Παρασκευή από ένα αγρόκτημα κοντά στο παράνομο φυλάκιο Malachi Shalom. Αργότερα βρέθηκε νεκρός σε αυτό που ο στρατός και η υπηρεσία Shin Bet αποκάλεσαν «τρομοκρατική επίθεση». Ο θάνατός του είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της βίας των εποίκων στα παλαιστινιακά χωριά.

15:01 Μυστικές ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν νεαρό Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Ναμπλούς, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι ο άνδρας πέθανε μετά από πυροβολισμό στο στήθος, ενώ ένας άλλος σοβαρά τραυματισμένος άνδρας χτυπήθηκε στην κοιλιά και στο στήθος. Ο τρίτος άνδρας τραυματίστηκε στο πόδι.

Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη διείσδυση μυστικών ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στη συνοικία αλ-Μραΐτζ της Ναμπλούς και την έφοδο σε κτίριο που ανήκει στην οικογένεια Τζουντ Αλλάχ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

 

14:52 Η Ινδία θα λάβει απόφαση για την εμπορική της πολιτική λόγω των επιπτώσεων από τη σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ

Η ινδική κυβέρνηση θα αποφασίσει για την εμπορική της πολιτική έτσι ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις στο εμπόριό της εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, αφού τις κατανοήσει πλήρως, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Σουνίλ Μπαρθγουάλ.

«Οι πολιτικές παρεμβάσεις θα γίνουν μόνο αφού κατανοήσουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι. Με βάση αυτή την εξέταση, ό,τι χρειάζεται σίγουρα η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Μπαρθγουάλ στους δημοσιογράφους.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισάγει μεγάλο μέρος των πετρελαϊκών αγορών της από τη Μέση Ανατολή.

14:43 «Μια από τις πιο αιματηρές ημέρες»: Χάος στη Νουσεϊράτ μετά τη νέα ισραηλινή επίθεση

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera μετά από την ισραηλινή επίθεση στη Νουσεϊράτ:

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί χάος, καθώς ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τους στρατιωτικούς βομβαρδισμούς και την εκστρατεία του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να επιστρέψουν πίσω στον βορρά μέσω του παράκτιου δρόμου Ρασίντ. Αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με ισραηλινά τανκς, τα οποία απέκλεισαν τους δρόμους, άνοιξαν πυρ και ανάγκασαν την πλειοψηφία των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα άθλια καταφύγιά τους εδώ στον νότο. Έχουν καταγραφεί αρκετοί τραυματισμοί.

Η κατάσταση είναι τραγική σε κάθε σημείο της Γάζας, αλλά το κύριο επίκεντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ.

Έχουμε κάνει ρεπορτάζ γι’ αυτό εδώ και δύο ημέρες, αλλά η σημερινή ήταν μια από τις πιο αιματηρές ημέρες. Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί νεκροί και περισσότεροι από 32 τραυματίες από ισραηλινές επιθέσεις».

14:34 Οι αφρικανικές κυβερνήσεις πιέζουν το Ισραήλ και το Ιράν να αποφύγουν τον πόλεμο

Αφρικανικές κυβερνήσεις κάλεσαν το Ισραήλ και το Ιράν να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ενώ η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «αποτελεί πραγματική και παρούσα απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», το Ισραήλ θα πρέπει να «επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» στην απάντησή του, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο.

Τα αντιμαχόμενα μέρη «πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε πράξη που θα κλιμακώσει τις εντάσεις σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή», δήλωσε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νιγηρίας κάλεσε το Ισραήλ και το Ιράν να «αναλογιστούν την παγκόσμια δέσμευση για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων».

14:24 Εννιά Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη την περασμένη ημέρα – Δύο σοβαρά

Εννιά στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας – τέσσερις στη Γάζα – σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός.

Δύο στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με τις IDF, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

14:19 Η Qatar Airways ξεκινά ξανά τις πτήσεις προς το Ιράν

Η Qatar Airways επανεκκινεί τις προγραμματισμένες πτήσεις προς το Ιράν αφού η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ ανάγκασε πολλές αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν ή να αναδρομολογήσουν πτήσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ιορδανία και το Ιράκ έκλεισε προσωρινά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς η Τεχεράνη εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ.

Τα δεδομένα παρακολούθησης έδειξαν επίσης ότι τα αεροπλάνα απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό τον ιρανικό εναέριο χώρο καθώς εξελισσόταν η επίθεση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

 

14:10 Iron Dome: Τι είναι και πώς λειτουργεί το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ

Ρεπορτάζ του MEGA εξηγεί πώς λειτουργεί το Iron Dome, το αντιπυραυλικό τείχος του Ισραήλ.

14:02 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για έκρηξη που προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη που τραυμάτισε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Μπλε Γραμμή του ΟΗΕ που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο.

13:53 «Φλέγεται» η αγορά ενέργειας και μετάλλων από τους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή με την απειλή πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ προκαλεί νέες αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, μετάλλων, πρώτων υλών κι εμπορευμάτων, συντηρώντας το εκρηκτικό κοκτέιλ τιμών στην αγορά σε συνδυασμό με τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:45 Λαπίντ: Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του «έχουν εξελιχθεί σε υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του «έχουν εξελιχθεί σε υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατηγορώντας τους ότι καταστρέφουν την αποτρεπτική ικανότητα του Ισραήλ.

«Βρισκόμουν στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα για συναντήσεις με ολόκληρη την κυβέρνηση. Είναι σοκαρισμένοι από την κυβέρνηση αυτή: από την έλλειψη υπευθυνότητας, από την έλλειψη επαγγελματισμού, από την κακή διαχείριση», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, του Yesh Atid , που πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι η Κνεσέτ βρίσκεται σε διακοπές.

«Τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί του Ισραήλ οσμίζονται αδυναμία από την παρούσα κυβέρνηση», είπε.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ασφάλεια του Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεν έκανε το ίδιο, δήλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ.

«Ό,τι μένει από τον κ. Ασφάλεια είναι ερείπια από το Μπέ’ερι* μέχρι την Κιριάτ Σμόνα**, η βία των Εβραίων τρομοκρατών που έχουν βγει εκτός ελέγχου και η πλήρης απώλεια της ισραηλινής αποτρεπτικής ικανότητας».

* Το κιμπούτς Μπέ’ερι στο νότιο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με την Γάζα ήταν γνωστό για τα φιλειρηνικά αισθήματα των κατοίκων του και για τις καλές σχέσεις τους με τους Παλαιστίνιους από την Γάζα πήγαιναν να δουλέψουν εκεί και για τις πράξεις βοήθειας για τον παλαιστινιακό θύλακα. Στις 7 Οκτωβρίου, ένοπλοι υποστηρικτές της Χαμάς εισέβαλαν στο κιμπούτς, σκότωσαν 100 ανθρώπους και συνέλαβαν άγνωστο αριθμό ομήρων.

** Η Κιριάτ Σμόνα είναι πόλη του βορείου Ισραήλ και από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα γίνεται συχνά και συστηματικά στόχος επιθέσεων της Χεζμπολάχ και παλαιστινιακών οργανώσεων από τον νότιο Λίβανο.

13:40 Το Ιράν για την κατάληψη του πλοίου MSC Aries

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, Νασέρ Καναανί είπε ακόμη πως το υπό σημαία Πορτογαλίας πλοίο MSC Aries κατελήφθη στις 13 Απριλίου από το Ιράν λόγω «παραβιάσεων των ναυτικών νόμων» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πλοίο είχε σχέση με το Ισραήλ.

Οι ιρανικές αρχές δεν είχαν δώσει πληροφορίες από το Σάββατο για την κατάληψη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τις ειδικές ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Στενό του Ορμούζ.

Θυμηθείτε σχετικό βίντεο:

 

«Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές μεταφορικό περιβάλλον στο Στενό του Ορμούζ και στον Κόλπο. Το πλοίο οδηγήθηκε στα χωρικά ύδατα του Ιράν ως αποτέλεσμα του ότι παραβίασε τους ναυτικούς νόμους και δεν απάντησε στις κλήσεις που έκαναν οι ιρανικές αρχές», «προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες έρευνες».

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα 25 μέλη του πληρώματος του πλοίου, μεταξύ των οποίων Ινδοί και ένας Ρώσος.

«Είναι σίγουρο πως το πλοίο ανήκει στο σιωνιστικό καθεστώς», είπε ο Καναανί.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna είχε αναφέρει το Σάββατο πως το MSC Aries κατελήφθη επειδή «το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, που ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ».

Η κατάληψη του πλοίου έγινε μερικές ώρες πριν από την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Η κατάληψη αυτή καταγγέλθηκε ως «πράξη πειρατείας» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που κάλεσαν «το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο που φέρει πορτογαλική σημαία και είναι βρετανικής ιδιοκτησίας και το πλήρωμά του, που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς».

13:36 Η Τεχεράνη καλεί τη Δύση να «εκτιμήσει την αυτοσυγκράτησή της» απέναντι στο Ισραήλ

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν» απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους σε αντίποινα για ένα φονικό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», «αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί σε συνέντευξη Τύπου στη Τεχεράνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έθεσε στο στόχαστρο το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, την οποία η Τεχεράνη παρουσιάζει ως επιχείρηση «αυτοάμυνας» μετά το πλήγμα της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό το οποίο φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) καταδίκασαν «ομόφωνα» χθες, Κυριακή, τη στρατιωτική επίθεση του Ιράν, το οποίο «με τις ενέργειές του», «κινδυνεύει να προκαλέσει ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση».

«Η συμβουλή μας προς όλους τους υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος είναι να εκτιμήσουν την υπεύθυνη ενέργεια του Ιράν και, αντί να επιλέγουν δυσανάλογα λόγια εναντίον του Ιράν, να προειδοποιήσουν το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον άλλων δεινών που θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Είπε πως η Τεχεράνη είχε αποφασίσει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ αφού «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιτέλεσε τις ευθύνες του», να καταδικάσει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, «λόγω ενεργειών της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αμερικής», που αντιτέθηκαν.

Το πλήγμα της 1ης Απριλίου κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο και προκάλεσε 16 θανάτους, μεταξύ των οποίων επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μία μκο.

«Πράσινο φως από τις ΗΠΑ»

«Είμαστε σθεναρά πεπεισμένοι πως χωρίς το πράσινο φως των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ δεν θα είχε τολμήσει να επιτεθεί στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν», επανέλαβε σήμερα ο Καναανί, ενώ η Ουάσινγκτον έχει πει κατ’ επανάληψη πως δεν αναμίχθηκε στην επιχείρηση αυτή.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα πριν από την ανταποδοτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσαν πως η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις γειτονικές χώρες μέρες πριν από την επίθεσή του.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως δεν υπήρξε προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα σχετικά με το πώς η Τεχεράνη θα προσέγγιζε τη στρατιωτική απόκρισή της στο Ισραήλ.

13:31 Η Ρωσία δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία δηλώνει ότι ανησυχεί «εξαιρετικά» για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ως εκ τούτου, φυσικά, υποστηρίζουμε ότι όλες οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, το Ιράν δήλωσε ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο του δικαιώματος της αυτοάμυνας μετά το φονικό χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, το οποίο καταδίκασε η Μόσχα.

13:25 Το σέκελ κερδίζει έναντι του δολαρίου λόγω του ότι το Ισραήλ δεν ανταπέδωσε τα χτυπήματα στο Ιράν

Το σέκελ του Ισραήλ σημείωσε άνοδο 1,2% έναντι του δολαρίου, καθώς κατέστη σαφές ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται μέχρι στιγμής με τα αιτήματα των συμμάχων του να μην ανταποδώσει τα χτυπήματα στο Ιράν μετά την επίθεση του Σαββάτου, σημειώνει το Al Jazeera.

Αναλυτές της αγοράς λένε ότι έλαβε χώρα ένα «ράλι ανακούφισης» με το σέκελ να βρίσκεται στα 3,725 ανά δολάριο από το κλείσιμο της Παρασκευής στα 3,771.

Ήταν η πρώτη αντίδραση της αγοράς στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν.

Το σέκελ αποδυναμώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εν αναμονή της επίθεσης αντιποίνων από την Τεχεράνη.

13:20 Οι Βεδουίνοι στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ δεν έχουν καμία προστασία απέναντι στους πυραύλους

Στο σπίτι του στην έρημο Νεγκέβ, ο Μοχάμεντ Χασούνα δείχνει το σημείο όπου η 7χρονη κόρη του, η Αμίνα, τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι από τα συντρίμμια πυραύλου κατά την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:11 Ο Γερμανός καγκελάριος καλεί και αυτός το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση

«Όλοι συμφωνούν ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ κατάφερε να αποκρούσει με επιτυχία αυτή την επίθεση είναι πραγματικά εντυπωσιακός», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Αυτή είναι μια επιτυχία που δεν πρέπει να χαριστεί και, ως εκ τούτου, η συμβουλή μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση», τόνισε ο Σολτς.

13:05 «Για πρώτη φορά υπήρχε έντονος φόβος στην Ιερουσαλήμ» – Μουδιασμένοι οι Ισραηλινοί μετά το ιρανικό χτύπημα

«Μουδιασμένοι» είναι οι πολίτες στην Ιερουσαλήμ, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η συγκεκριμένη πόλη – αποτέλεσε στόχο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:55 Ισραηλινός στρατός: Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν στα σύνορα του Λιβάνου

«Κατά τη διάρκεια μιας επιχειρησιακής δραστηριότητας στη συνοριακή περιοχή στα βόρεια της χώρας απόψε, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά, δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν μέτρια και ένας άλλος τραυματίστηκε ελαφρά από έκρηξη άγνωστης προέλευσης», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Το περιστατικό διερευνάται. Οι μαχητές απομακρύνθηκαν για να λάβουν ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο, οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν», προστίθεται.

 

12:50 «Γενναίους ηγέτες» αναζητά το Ισραήλ: Πώς σκοπεύουν να απαντήσουν στο Ιράν και τι προσδοκούν

Την ανάγκη να αλλάξει άρδην ο χάρτης της Μέσης Ανατολής, εκφράζει το Ισραήλ, με τους δημοσιογράφους της χώρας να μιλούν ακόμη και για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν χρειαστεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:43 Νέες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ενόψει της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν – «Όχι» Ευρωπαίων σε κλιμάκωση

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:36 Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στη Γάζα – Τουλάχιστον 33.797

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ πριν από έξι μήνες έφτασε τους 33.797, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Άλλοι 76.465 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τον Οκτώβριο. Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί 68 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 94, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τα αδιάκοπα ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιχειρούν να επιστρέψουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

12:27 Κουτσούμπας: «Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ»

Σε νέα δήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προχώρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Σε αυτή επισημαίνει ότι: «Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκουν τους λαούς μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, με την απροκάλυπτη ευθυγράμμιση μαζί της του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκουν τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά σε δύο ταυτόχρονους πολέμους, με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό μας.

Είναι προφανές ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η μάχη των ευρωεκλογών αποκτά ακόμα πιο κρίσιμο χαρακτήρα. Πρέπει να αποδοκιμαστεί απ’ τον λαό το μπλοκ εκείνο των κομμάτων που σέρνουν την Ελλάδα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η Φρεγάτα ‘Ύδρα’ από την Ερυθρά Θάλασσα».

12:17 «Στο χείλος του γκρεμού»: Ο Μπορέλ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και δήλωσε ότι ελπίζει η όποια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν να μην οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Το Σαββατοκύριακο η Τεχεράνη εξαπέλυσε καταιγισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, στην πρώτη της άμεση επίθεση από κράτος σε κράτος, μετά από χρόνια που κατηγορείται ότι διεξάγει πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Το Ιράν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν αντίποινα για το φονικό χτύπημα στις αρχές Απριλίου, το οποίο κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό, για το οποίο κατηγόρησε το Ισραήλ.

Το Reuters μεταδίδει ότι μιλώντας στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο Μπορέλ είπε: «Είμαστε στην άκρη του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν. Πρέπει να πατήσουμε τα φρένα και να κάνουμε όπισθεν».

 

Επισημαίνοντας αυτό που είπε ότι είναι μια «βαθιά διαίρεση» εντός του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ, είπε ότι υπάρχει μια «πιο μετριοπαθής και λογική» παράταξη που ευνοεί τα αντίποινα με «έναν τρόπο που αποφεύγει την απάντηση στην απάντηση».

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ιράν, παρά το γεγονός ότι του έχει επιβάλει κυρώσεις.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να μη γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη και να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή», είπε. Ο ίδιος μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν την Κυριακή.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 14:00 η ώρα το μεσημέρι, όπως προαναφέραμε.

12:07 Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η κλιμάκωση πρέπει να αποτραπεί

Η «αμυντική νίκη» απέναντι στο Ιράν πρέπει να διασφαλιστεί με διπλωματικά μέσα και όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προκειμένου να αποτρέψουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Το Ισραήλ κέρδισε αμυντικά χάρη στην ισχυρή αεροπορική άμυνά του και στις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και αραβικών χωρών», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Τώρα πρέπει να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση στην περιοχή», είπε η Μπέρμποκ, η οποία πρόσθεσε πως μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν χθες, Κυριακή, και τον προειδοποίησε σαφώς εναντίον περαιτέρω κλιμάκωσης.

12:01 Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καίρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα

Με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:56 Ισραηλινοί εκπαιδευτικοί αιφνιδιάστηκαν από την απροσδόκητη επαναλειτουργία των σχολείων

Το εκπαιδευτικό σύστημα του Ισραήλ αιφνιδιάστηκε μετά την αλλαγή πορείας της κυβέρνησης και την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα.

«Η απότομη απόφαση αργά το βράδυ αιφνιδίασε το εκπαιδευτικό σύστημα με πολλές δημοτικές αρχές να λένε ότι δεν θα είναι έτοιμες να εκτελέσουν δραστηριότητες τη Δευτέρα», αναφέρουν οι Times of Israel.

Η απόφαση να επαναλειτουργήσει το σχολικό σύστημα δείχνει ότι τα αντίποινα κατά του Ιράν μάλλον δεν είναι επικείμενα, σχολιάζει το Al Jazeera.

11:50 «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού», στο τέλος θα μείνουμε όλοι τυφλοί

Η φράση του τίτλου, που πολλοί αποδίδουν στον Γκάντι, είναι ένα σύνθημα του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος. Είχε ακουστεί πολύ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τότε που οι ΗΠΑ ξεκινούσαν τις μεγάλες εκστρατείες τους στο Αφγανιστάν και μετά στο Ιράκ, που είναι πλέον γνωστόν τοις πάσι πόσο καταστροφικά κατέληξαν.

Διαβάστε τη συνέχεια από το editorial του in εδώ

11:45 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συνομίλησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του μετά την επίθεση στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Αμιραμπντολαχιάν υπογράμμισε τις διπλωματικές προσπάθειες για την αναζήτηση δικαιοσύνης μετά τα «επιθετικά και εγκληματικά μέτρα» που έλαβε το Ισραήλ κατά την επίθεσή του την 1η Απριλίου στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας.

Σημείωσε ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την καταδίκη του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα μετά τα φονικά πλήγματα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας περιέγραψε περαιτέρω τη δράση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας ως απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στην πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

11:40 Η EasyJet αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ μέχρι τις 21 Απριλίου

Η EasyJet αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ μέχρι τις 21 Απριλίου μετά την ιρανική επίθεση.

«Οι πελάτες των οποίων οι πτήσεις επηρεάζονται από το γεγονός αυτό έχουν λάβει ειδοποιήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη στιγμή της κράτησης. Η ασφάλεια και η προστασία των επιβατών και του πληρώματος είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας», αναφέρεται.

11:34 Ένας πόλεμος ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ «θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα», σημειώνει αναλυτής

Αναλυτής του Ιράν λέει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ότι η κρίση Ιράν – Ισραήλ έχει τελειώσει και ότι η απειλή μιας περιφερειακής πυρκαγιάς παραμένει παρά την απουσία απάντησης στα ιρανικά πλήγματα.

«Είναι πολύ νωρίς, ωστόσο, για ανακούφιση: και τα δύο κράτη εξακολουθούν να κραδαίνουν τα σπαθιά τους και το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει στις επιθέσεις του Ιράν με περισσότερα πλήγματα. Τα δύο κράτη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν κλιμακούμενα χτυπήματα που θα οδηγούσαν σε έναν επεκτεινόμενο πόλεμο που θα συμπαρέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα περιέκλειε ολόκληρη την περιοχή», γράφει στο Foreign Affairs, ο Αλί Βαέζ, διευθυντής του Iran Project στο International Crisis Group.

«Εάν το Ισραήλ απαντήσει με πλήγματα σε ιρανικό έδαφος, η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να εκτραχυνθεί. Τα δύο κράτη μπορεί να βρεθούν σε διαρκείς, άμεσες εχθροπραξίες που θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες και θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ήδη επικίνδυνη περιοχή. Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα», τονίζει.

11:25 Νέα συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου

Το Reuters αναφέρει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί ξανά το πολεμικό συμβούλιο στις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

11:16 Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ότι ο βορράς είναι «μια πολύ επικίνδυνη ζώνη μαχών»

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράεε προειδοποίησε τους κατοίκους της Γάζας ότι ο βορράς της Λωρίδας είναι «μια πολύ επικίνδυνη ζώνη μαχών» με ανάρτησή του στο X.

Ο ίδιος ζήτησε από τους αμάχους «να παραμείνουν στις ανθρωπιστικές περιοχές και τα καταφύγια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και να αποφύγουν να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας» για να «διασφαλίσετε την ασφάλειά σας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

11:07 Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Ναμπλούς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά στη Ναμπλούς, ο ένας σοβαρά και ο άλλος ελαφρά έως μέτρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις των IDF που έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή ενός κτιρίου.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι ένας σοβαρά τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ραφίντια της πόλης.

10:57 Ο ισραηλινός στρατός «εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή και να αξιολογεί την κατάσταση»

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι δεν θα αποσπαστεί από τον πόλεμο στη Γάζα μετά τα πρωτοφανή χτυπήματα του Ιράν.

«Ακόμα και ενώ δεχόμαστε επίθεση από το Ιράν, δεν έχουμε χάσει από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, την κρίσιμη αποστολή μας στη Γάζα να σώσουμε τους ομήρους μας από τα χέρια της πληρεξούσιας του Ιράν Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Περίπου 130 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των σορών 34 πιθανών νεκρών, παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα, πρόσθεσε.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «ακόμη σε υψηλό συναγερμό και αξιολογεί την κατάσταση» μετά την επίθεση του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε το Ισραήλ κατά των «απερίσκεπτων» αντιποίνων, σημειώνοντας ότι θα επισύρουν «αποφασιστική και πολύ ισχυρότερη απάντηση».

10:48 Καμία πτήση της KLM από ή προς το Ισραήλ μέχρι την Τρίτη

Εκπρόσωπος του ολλανδικού βραχίονα του ομίλου αεροπορικών εταιρειών Air France KLM δήλωσε ότι ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι την Τρίτη.

Η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται σε αναταραχή στη Μέση Ανατολή από τότε που το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας μόνο μέτριες ζημιές ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου.

10:38 Αναφορές για τραυματίες μετά από νέο ισραηλινό χτύπημα στον νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον εννιά άτομα τραυματίστηκαν στον νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινό χτύπημα.

Σύμφωνα με το Quds News Network, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν σπίτι σε χωριό.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

10:29 Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία καλούν το Ισραήλ να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Ανησυχούμε όλοι για μια πιθανή κλιμάκωση», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση BFM και το ραδιόφωνο RMC.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα μετά την επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, λέγοντας ότι η κίνηση της Τεχεράνης ήταν μια σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία και ότι η εστίαση θα πρέπει να παραμείνει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Αν βρίσκεστε στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, σκέφτεστε πολύ σωστά, ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε σε αυτό και αυτοί το κάνουν. Αλλά τους προτρέπουμε να μην κλιμακώσουν», δήλωσε ο Κάμερον στο Sky News τη Δευτέρα.

«Διπλή ήττα του Ιράν»

«Από πολλές απόψεις, αυτή ήταν μια διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν μια σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία και αποκάλυψαν στον κόσμο ότι είναι η κακόβουλη επιρροή στην περιοχή που είναι έτοιμη να το κάνει αυτό. Έτσι, η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα».

Ο Κάμερον θα φτάσει στο Ισραήλ την Τετάρτη, για την τρίτη επίσκεψή του από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

10:20 Το MEGA στη Μέση Ανατολή: Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν, το Ισραήλ ετοιμάζεται να μπει στη Ράφα

Το MEGA και ο απεσταλμένος του στο Ισραήλ, Μαρίνος Αλειφέρης καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ το Ιράν.

Η προαναγγελθείσα επίθεση της Τεχεράνης ξεκίνησε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου από το έδαφος του Ιράν, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Υεμένης.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 300 drones και βαλλιστικοί πύραυλοι απογειώθηκαν από τα ιρανικά εδάφη με κατεύθυνση στρατηγικές τοποθεσίες του Ισραήλ.

Οι κάτοικοι του Ισραήλ παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα χθες, Κυριακή, το πολεμικό συμβούλιο, το οποίο συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί ο τρόπος και η χρονική στιγμή.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης, παρουσιάζεται μεγάλη κινητικότητα στα νότια του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, από το Ισραήλ ζητήθηκε να δημιουργηθούν δύο ακόμα ταξιαρχίες και ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται να επιχειρήσει στην πόλη της Ράφα, στη νότια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

10:15 Ο Κάμερον φάνηκε να παραδέχεται ότι το Ιράν είχε δικαίωμα να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού, αλλά αμφισβήτησε την κλίμακα των χτυπημάτων

Μιλώντας στο Sky News, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον ρωτήθηκε αν το ΗΒ θα είχε προβεί σε αντίποινα αν ένα από τα διπλωματικά του κτίρια είχε πληγεί σε άλλη χώρα, όπως το ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Ο ίδιος φάνηκε να παραδέχθηκε ότι το Ιράν είχε «κάποιο δικαίωμα» να απαντήσει στην καταστροφή του διπλωματικού του κτιρίου στη Δαμασκό, η οποία θεωρείται ευρέως ότι έγινε από το Ισραήλ, αλλά αμφισβήτησε την κλίμακα της απάντησης της Τεχεράνης λόγω της πιθανότητας να προκαλούσε θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ επέδειξε «ορθή κρίση» επιτιθέμενο στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Συρία και σκοτώνοντας ανώτερους Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε:

«Μπορώ να καταλάβω απόλυτα την απογοήτευση που νιώθουν οι Ισραηλινοί όταν κοιτάζουν τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης και βλέπουν τα τρομερά πράγματα που έχουν κάνει σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που παρέχουν στη Χαμάς, και φυσικά η Χαμάς ήταν υπεύθυνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και από εκεί ξεκινούν όλα αυτά. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε πλήρως την απογοήτευση».

10:05 Η αεροπορική υπηρεσία της ΕΕ παρακολουθεί στενά τον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή «για να αξιολογήσουν τυχόν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των φορέων εκμετάλλευσης αεροσκαφών της ΕΕ και να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση κατά περίπτωση».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

 

10:00 Το Ισραήλ απελευθέρωσε δύο γιατρούς ασθενοφόρου της Ερυθράς Ημισελήνου που κρατούνταν για 50 ημέρες

Οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν δύο γιατρούς ασθενοφόρου της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) μετά την κράτησή τους για 50 ημέρες, όπως ανέφερε η PRCS σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Οι γιατροί συνελήφθησαν σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια αποστολής για την απομάκρυνση ασθενών από το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ, σημείωσε η PRCS.

Η τύχη άλλων έξι μελών του προσωπικού της PRCS που συνελήφθησαν από το Ισραήλ είναι ακόμη άγνωστη, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

09:45 Νεαρό κορίτσι πυροβολήθηκε στο πρόσωπο καθώς η οικογένειά της προσπαθούσε να επιστρέψει στη βόρεια Γάζα

Παλαιστίνια μητέρα αποχαιρετά τη μικρή της κόρη αφού μια σφαίρα που έριξαν οι ισραηλινές δυνάμεις την βρήκε στο πρόσωπό της, σύμφωνα με πλάνα που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Παλαιστίνια φωτογράφος Ατία Νταργουίς.

Η μητέρα του κοριτσιού φαίνεται να κλαίει και να αγκαλιάζει το νεκρό παιδί της.

Η δολοφονία του κοριτσιού συνέβη καθώς η οικογένειά της ήταν ανάμεσα σε εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν επιχειρούν να φτάσουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα.

09:37 «Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν μπορούν να υποστηρίξουν ότι πέτυχαν νίκη» και να μην υπάρξει κλιμάκωση

Οι αναλυτές σε παγκόσμιο επίπεδο συζητούν αν η επίθεση του Ιράν ήταν διαβαθμισμένη για να προκαλέσει πραγματική καταστροφή στο Ισραήλ ή για να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό μετά τις υποσχέσεις για εκδίκηση, αποφεύγοντας παράλληλα έναν νέο μεγάλο πόλεμο.

«Νομίζω ότι οι Ιρανοί έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα πολύ, πολύ ισχυρό, πολυεπίπεδο αντιπυραυλικό σύστημα, και πιθανώς έλαβαν υπόψη τους ότι δεν θα υπάρξουν πολλές απώλειες», δήλωσε η Σίμα Σινέ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Μοσάντ στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ.

Το Ιράν κατάφερε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ του να ανταποδώσει δημοσίως το χτύπημα στη Δαμασκό και να αποφύγει να προκαλέσει περαιτέρω ισραηλινή στρατιωτική δράση, τουλάχιστον αρχικά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση, δήλωσε η Μόνα Γιακουμπιάν, αντιπρόεδρος του Κέντρου Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ.

«Και οι δύο (σ.σ. το Ιράν και το Ισραήλ) είναι σε θέση σε αυτό το σημείο να διεκδικήσουν τη νίκη και να κατέβουν από τον γκρεμό, ιδίως από τη στιγμή που δεν σκοτώθηκαν Ισραηλινοί πολίτες», δήλωσε η Γιακουμπιάν.

Γράφημα του Al Jazeera για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ:

Πηγή: Al Jazeera

09:28 Το Ιράν ξανανοίγει αεροδρόμια στην Τεχεράνη

Το Ιράν επανεκκίνησε τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Ιμάμ Χομεϊνί και του αεροδρομίου Μεχραμπάντ στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Οι αρχές είχαν κλείσει τα αεροδρόμια την Κυριακή πριν εξαπολύσουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ.

09:18 Έτοιμο για χερσαία επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ – Το Ιράν δεν δείχνει να επιθυμεί κλιμάκωση εκτός αν προκληθεί

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική επίθεση άνευ προηγουμένου το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν θα τον εκτρέψει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:09 Η Ολλανδία παίρνει μέτρα για τους διπλωμάτες της σε Ιράν και βόρειο Ιράκ

Η ολλανδική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, θα παραμείνει κλειστή για το κοινό, με τους αξιωματούχους να επικαλούνται προληπτικά μέτρα λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Το ολλανδικό γενικό προξενείο στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, θα παραμείνει επίσης κλειστό.

«Οι διπλωματικές αποστολές στην Τεχεράνη και το Ερμπίλ θα συνεχίσουν να εκτελούν τα υπόλοιπα καθήκοντά τους στο μέτρο του δυνατού, με την ασφάλεια του προσωπικού να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο ανακοίνωσε το κλείσιμο των διπλωματικών κτιρίων λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

08:59 Νεκρό βρέφος στη βόρεια Γάζα παρά τις συγκλονιστικές προσπάθειες των γιατρών

Γιατροί και νοσηλευτές επιχείρησαν να σώσουν τη ζωή βρέφους, η μητέρα του οποίου σκοτώθηκε μετά από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στη βόρεια Γάζα.

Αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι δυστυχώς το μωρό δεν τα κατάφερε.

 

08:49 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν τέμενος στη Νουσεϊράτ

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν και τέμενος στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, ισοπεδώνοντάς το, ενώ βομβάρδισαν και πύργο με κατοικίες στην ίδια περιοχή.

08:44 Επικοινωνία Ρωσίας – Ιράν μετά την επίθεση στο Ισραήλ

Η Ρωσία μίλησε με το Ιράν μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν την Κυριακή, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή και οι επικίνδυνες νέες προκλητικές ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, η πρέσβειρα του Τελ Αβίβ στη Ρωσία, Σιμόνα Χαλπερίν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, δήλωσε ότι το Ισραήλ αναμένει από τη Ρωσία να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ιράν.

08:40 Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Ισραήλ παραμένει αναποφάσιστο για το πώς θα απαντήσει στο Ιράν

Η Γιολάντι Νελ μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ για το BBC: «Στο Ισραήλ, τα σχολεία έκλεισαν για τα παιδιά και οι δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίστηκαν σε μέγεθος ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας λίγο πριν από την εκτόξευση από το Ιράν περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η χαλάρωση των περιορισμών αντανακλά την άποψη του στρατού ότι η απειλή ενός νέου κύματος επιθέσεων έχει παρέλθει.

Μετά από τρεις ώρες διαβουλεύσεων, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν κατέληξε χθες σε απόφαση για το πώς θα απαντήσει στις ιρανικές επιθέσεις. Λέγεται ότι τάσσεται υπέρ των αντιποίνων, αλλά είναι διχασμένο ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα που θα πρέπει να λάβει. Ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να επεξεργάζεται επιλογές.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι όλα τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι κρουζ που εκτόξευσε το Ιράν καταρρίφθηκαν εκτός του εναέριου χώρου του με τη βοήθεια των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ιράν επέμεινε ότι ειδοποίησε τις γειτονικές χώρες, και τις ΗΠΑ, 72 ώρες πριν από το σχέδιό του να εξαπολύσει τα πλήγματα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αμφισβητούν τον χρόνο και λένε ότι ο στόχος ήταν να προκληθούν σημαντικές ζημιές, μεταξύ άλλων και σε μια σημαντική ισραηλινή αεροπορική βάση».

08:35 Το μήνυμα της Τεχεράνης μέσω της επίθεσης – Πώς θα ανταποδώσει το Ισραήλ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ το Ιράν, ως απάντηση το ισραηλινό πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:29 Υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ: Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα επανεκκινήσουν σταδιακά τη λειτουργία τους

Το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους στα περισσότερα μέρη της χώρας μετά τις νέες οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF το βράδυ της Κυριακής.

Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά και σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών αρχών και των επικεφαλής των ιδρυμάτων.

Στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας και στις κοινότητες στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα επανεκκινήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

08:25 Αναφορές από τον Λίβανο: Το Ισραήλ επιτέθηκε ξανά στον νότο

Σύμφωνα με αναφορές από τον Λίβανο, το Ισραήλ χτύπησε στόχους στο νότιο τμήμα της χώρας.

08:20 Γιατί δεν έχει μιλήσει ακόμη ο Ερντογάν για την ιρανική επίθεση;

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ προκάλεσε παγκόσμιο ντόμινο αντιδράσεων, αλλά παράλληλα κατέγραψε και μία αξιοσημείωτη «ηχηρή» σιωπή και απουσία θέσης από την Άγκυρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:15 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον δεν θα συμμετάσχει σε μια ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως με θέμα τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και την Κίνα να χαρακτηρίζει την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο που πυροδότησε την ένταση ως «εξαιρετικά φαύλου χαρακτήρα»
  • Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε για να συζητήσει την απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν, αλλά διχάστηκε σχετικά με το πώς και πότε να απαντήσει, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, σκοτώνοντας πέντε Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και τραυματίζοντας πέντε στο Χαν Γιουνίς. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έξι επιθέσεις στον καταυλισμό τις τελευταίες 24 ώρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 200
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συνέλαβαν οκτώ άτομα

08:10 Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στα γραφεία των Boeing, Elbit στη Μελβούρνη

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες σε όλη τη Μελβούρνη, μεταξύ άλλων έξω από ένα εργοστάσιο της Boeing και στα σκαλιά του πολιτειακού κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Διαδηλωτές έξω από το Βικτωριανό κοινοβούλιο στο κέντρο της Μελβούρνης διαδήλωσαν κατά της σύμβασης της πολιτειακής κυβέρνησης με την Elbit Systems.

«Ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Elbit που σκότωσαν την Αυστραλή εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση Ζόμι Φράνκομ και τους συναδέλφους της», δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων Σαμάνθα Ράτναμ.

«Και είναι τα όπλα της Elbit που συνεχίζουν να σκοτώνουν χιλιάδες αθώους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

Μια ξεχωριστή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε επίσης έξω από ένα εργοστάσιο της Boeing κοντά στο λιμάνι της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με κατάλογο εταιρειών που δημοσίευσε η American Friends Service Committee, η Boeing προμηθεύει το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και βόμβες, μεταξύ άλλων όπλων.

Το Νομικό Κέντρο Ακτιβιστών της Μελβούρνης δήλωσε ότι αρκετά άτομα συνελήφθησαν στη διαμαρτυρία στην Boeing και ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε «δυσανάλογη και υπερβολική βία».

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

 

08:00 Το Ισραήλ κατάφερε να αναχαιτίσει τους ιρανικούς πυραύλους, αλλά πόσο του κόστισε αυτό;

Η μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαββάτου (13/4) και Κυριακής (14/4) στο Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τα εξελιγμένα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:53 Η ανάρτηση εκπροσώπου των IDF για την αναχαίτιση κι άλλου drone

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράεε δημοσίευσε στο X ότι οι Ισραηλινοί αναχαίτισαν ένα ακόμη drone.

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Αντράεε, αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ένα drone που πετούσε στο ισραηλινό έδαφος από τα ανατολικά.

Ο εκπρόσωπος των IDF έγραψε ότι δεν αποτελούσε απειλή, αλλά δεν ανέφερε ποιος πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνος για την πτήση του drone.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

07:47 Οι αγορές «ζυγίζουν» τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή – Το στοίχημα των επομένων ημερών

Πτώση στα χρηματιστήρια της Ασίας και άνοδος στην τιμή του χρυσού, είναι δύο από τις αναμενόμενες επιπτώσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά το στρατιωτικό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, και καθώς δεν έχει ακόμα διαφανεί πώς θα απαντήσει το Τελ Αβίβ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:40 Η Ambrey λέει πως το Ισραήλ αναχαίτισε UAV που εξαπολύθηκε «από την Υεμένη»

Η βρετανική εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναχαίτισαν σε μικρή απόσταση από την Εϊλάτ τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που κατ’ αυτήν εξαπολύθηκε από την Υεμένη.

 

Ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε άνευ προηγουμένου επίπεδα παρεμβολών στα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification Systems, AIS) των πλοίων στα ανοικτά της Εϊλάτ και της γειτονικής Άκαμπα (Ιορδανία) χθες, κάτι που απέδωσε στην πολύ αυξημένη χρήση «συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες μέσω X πως κορβέτα κλάσης Saar-6 «αναχαίτισε επιτυχώς UAV το οποίο πλησίαζε την ισραηλινή επικράτεια από νοτιοανατολική κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας το σύστημα άμυνας C-Dome».

Το C-Dome είναι η ναυτική εκδοχή του χερσαίου συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», σε χρήση για πάνω από μια δεκαετία προκειμένου να αναχαιτίζονται ιδίως ρουκέτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του από ισραηλινή κορβέτα έγινε μόλις την περασμένη Τρίτη, για να καταρριφθεί «ύποπτο» αντικείμενο που «παραβίασε» τον ισραηλινό εναέριο χώρο, επίσης κοντά στην Εϊλάτ. Δεν διευκρινίστηκε επίσημα τι ήταν το «ύποπτο» αντικείμενο, πάντως ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ήταν drone.

Η Εϊλάτ γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων των Χούθι, που λένε πως δρουν εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούθι εκτόξευσαν τον Φεβρουάριο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του λιμένα στρατηγικής σημασίας, που πάντως αναχαιτίστηκαν. Συμμετείχαν επίσης στην άνευ προηγουμένου επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

07:34 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν οκτώ Παλαιστίνιους σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν οκτώ άτομα σε πρωινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Έξι άτομα συνελήφθησαν σε επιδρομές κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ, ενώ δύο συνελήφθησαν από την Καφρ Νίμα, δυτικά της Ραμάλας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας από τους άνδρες που συνελήφθησαν στην Καφρ Νίμα ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες, γράφει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων.

Ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Καλκίλια, στην πόλη Γιάτμα, νότια της πόλης Ναμπλούς και στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της πόλης Χεβρώνα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Μπέιτ Ουμάρ, με τις ισραηλινές δυνάμεις να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών, βομβών κρότου και δακρυγόνων.

07:25 Η Γαλλία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους λατρείας και σχολεία της εβραϊκής κοινότητας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε χθες Κυριακή εντολή στους νομάρχες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας, καθώς και στα εβραϊκά σχολεία, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ενόψει του Πέσαχ, του εβραϊκού Πάσχα.

Ο υπουργός ζήτησε οι νομάρχες να φροντίσουν να υπάρξει παρουσία, «στατική και ορατή», δυνάμεων επιβολής της τάξης μπροστά σε χώρους λατρείας της εβραϊκής κοινότητας και στα κτίρια που θεωρούνται πιο «εμβληματικά» ή «νευραλγικά».

Καθώς πλησιάζει το Πέσαχ (22η-30ή Απριλίου), τους κάλεσε ακόμη να δώσουν ιδιαίτερη «προσοχή» στις λειτουργίες και στις συγκεντρώσεις που «παραδοσιακά» συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών απαίτησε να υπάρχουν μπροστά σε εβραϊκά ιεροδιδασκαλεία ήδη από σήμερα «συστηματικά στατικοί φρουροί τις ώρες εισόδου και εξόδου των μαθητών».

Επιπλέον ο Ζεράλντ Νταρμανέν ζήτησε να γίνονται «τακτικά διελεύσεις δυνάμεων της αστυνομίας και της χωροφυλακής» μπροστά σε «εξειδικευμένα καταστήματα» της εβραϊκής κοινότητας.

Έλαβε τις αποφάσεις αυτές εξαιτίας του «πολύ υψηλού επιπέδου τρομοκρατικής απειλής», της «διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των ενεργειών αντισημιτικού χαρακτήρα» στη Γαλλία, καθώς και της συνέχισης «των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο», πάνω απ’ όλα «της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ» το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, εξήγησε στο έγγραφό του.

07:18 Παραμένει ο κίνδυνος για περιφερειακή πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Ιράν, με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή να κινδυνεύει να κατρακυλήσει σε μια περιφερειακή πολεμική σύγκρουση.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Πηγή: in.gr