Live: Οι IDF βομβάρδισαν παιδική χαρά – Υπό πίεση ο Νετανιάχου «ζυγίζει» την απάντηση στο Ιράν

Εύφλεκτη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με την διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε αναμονή της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν , που από την πλευρά του προειδοποιεί ότι «και η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με μια αυστηρή, εκτεταμένη και οδυνηρή απάντηση εναντίον όλων των δραστών».

Έντονες πάντως είναι οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ για το μέγεθος και τη χρονική στιγμή της απάντησης. Οι ΗΠΑ περιμένουν «περιορισμένο» χτύπημα και ανακοινώνουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Αύριο στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα, μαίνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με τις IDF να βομβαρδίζουν μια παιδική χαρά και μια πολυσύχναστη αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Maghazi, ενώ τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε όλη τη Γάζα την προηγούμενη ημέρα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά.

Δείτε live

Δείτε live εικόνα από τη Μέση Ανατολή

Live όλες οι εξελίξεις στο in

18:48 14 στρατιώτες ανάμεσα στους 18 τραυματίες από επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι 14 στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση με drone και πυραύλους της Χεζμπολάχ στην πόλη Arab al-Aramshe νωρίτερα σήμερα.

Έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά, δύο αναφέρονται σε μέτρια κατάσταση και άλλοι έξι είναι ελαφρά τραυματισμένοι, λέει ο στρατός.

Συνολικά, 18 άτομα μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας στη Ναχαρίγια για περίθαλψη.

Οι τραυματισμοί ήταν αποτέλεσμα της συντριβής ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε ένα κοινοτικό κέντρο στο Arab al-Aramshe. Αν και η πόλη έχει σε μεγάλο βαθμό εκκενωθεί, στρατιώτες σταθμεύουν εκεί και ενδέχεται να χρησιμοποίησαν το κτίριο ως χώρο συγκέντρωσης.

18:36 H Χαμάς αισθάνεται «υπερηφάνεια» για τις δηλώσεις Ερντογάν

H Χαμάς εξήρε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την στάση του και για τις δηλώσεις που έκανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του σχετικά με την υπεράσπιση των Παλαιστινίων και της ίδιας της οργάνωσης, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε στο Κατάρ με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, και τους συνεργάτες του.

«Θεωρούμε πολύτιμη τη στάση του αδελφού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία και την απελευθέρωση της γης του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, όπως σημειώνουν τουρκικοί ενημερωτικοί δικτυακοί τόποι, και προσθέτει ότι εκτιμά και αισθάνεται υπερηφάνεια για τη δήλωση του Τούρκου προέδρου πως η Χαμάς είναι ό,τι ήταν οι τουρκικές δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ στη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου, υποστηρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.

Στη γραπτή ανακοίνωση της Χαμάς σημειώνεται ακόμα: «Οι θαρραλέες δηλώσεις και οι έντιμη στάση του Προέδρου Ερντογάν ενσαρκώνουν την ιστορική και μοναδική θέση του αδελφού τουρκικού λαού. Ο λαός μας θα θυμάται από στήθους αυτές τις δηλώσεις ως μια θαρραλέα φωνή για τη στάση απέναντι στο λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας και στον αγώνα του για την υποστήριξη του δικαιώματος του λαού μας να απελευθερώσει τη γη του, και να επιστρέψει σε αυτήν καθώς και να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

18:22 Ερντογάν: «Το Ισραήλ ξεπέρασε τον Χίτλερ» – Παρομοίασε τη Χαμάς με τους Τούρκους εθνικιστές στη Μικρά Ασία

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε για μία ακόμη φορά στήριξη στη Χαμάς  -ίσως την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα- μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του για πρώτη φορά μετά την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος παραλλήλισε τη δράση της Χαμάς «με εκείνη των Τούρκων εθνικιστών του Κεμάλ στη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου», αρνούμενος για μία ακόμη φορά ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.

«Ως Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και αν μείνω μόνος, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον παλαιστινιακό αγώνα και να είμαι η φωνή του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού όσο ο Θεός μου δίνει ζωή. Ας το ακούσει όλος ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά με τους βουλευτές του κυβερνώντας κόμματος ΑΚΡ να επευφημούν και να χειροκροτούν.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:08 Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ καθ’ οδόν προς τη Γάζα αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω πυρκαγιάς

Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που κατευθυνόταν προς την ανατολική Μεσόγειο για να βοηθήσει τον αμερικανικό στρατό να στήσει μια προβλήτα για την αποστολή βοήθειας προς τη Γάζα αναγκάστηκε να επιστρέψει την περασμένη εβδομάδα μετά από πυρκαγιά, δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού στο CNN.

Το πλοίο, το USNS 2nd LT John P. Bobo, ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι παρουσίασε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την ανατολική Μεσόγειο για να παραδώσει εξοπλισμό και προσωπικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Δεν είναι σαφές πώς η καθυστέρηση θα επηρεάσει την κατασκευή της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας, η οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

«Το πλήρωμα εκκένωσε την περιοχή και χρησιμοποίησε φορητούς πυροσβεστήρες για να σβήσει τη φωτιά. Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου και το στρατιωτικό προσωπικό έχουν καταγραφεί και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Το πλοίο επέστρεψε με τη δική του ισχύ χρησιμοποιώντας μία μηχανή στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα για περαιτέρω αξιολόγηση. Η αιτία της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό διερεύνηση».

17:54 Τι θα συμβεί όταν ο ισραηλινός στρατός μπει στη Ράφα; Κραυγή αγωνίας Παλαιστινίων

Το Al Jazeera μίλησε με Παλαιστίνιους στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας με προπολεμικό πληθυσμό 275.000 κατοίκων, που τώρα φιλοξενεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοχεύσει επανειλημμένα την περιοχή, ενώ οι προετοιμασίες για χερσαία εισβολή έχουν αφήσει τους κατοίκους και τους εκτοπισμένους στο φόβο.

Αχμέντ Φούτζου, κάτοικος της Ράφα:
«Θα είναι τεράστιο πρόβλημα αν πραγματοποιηθεί χερσαία εισβολή στη Ράφα. Μπορείτε να δείτε χιλιάδες ανθρώπους, περισσότερους από ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους στη Ράφα. Πού μπορούν να πάνε; Μετά βίας βρίσκουμε χώρο ο ένας για τον άλλον, κάθε σκηνή φιλοξενεί έξι, τέσσερις ή τρεις οικογένειες αντί για μία. Το λιγότερο που μπορείτε να βρείτε είναι δύο οικογένειες μέσα σε μια σκηνή. Τι θα συμβεί όταν [οι ισραηλινές δυνάμεις] μπουν στη Ράφα; Πού μπορούμε να πάμε;».

Μουνίρ Σάμπααν, εκτοπισμένος Παλαιστίνιος:
«Είμαστε σίγουρα τρομοκρατημένοι και όποιος λέει ότι δεν φοβάται λέει ψέματα, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Το Μαουάσι δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους ανθρώπους, ούτε η Ράφα, γεωγραφικά, δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους, ανησυχούμε πραγματικά».

Ταμάμ αλ-Χάντι, εκτοπισμένος Παλαιστίνιος:
«Φοβόμαστε αν γίνει εισβολή στη Ράφα, πού μπορούμε να πάμε; Είμαστε πάνω από 20 άτομα. Πραγματικά ονειρεύομαι να επιστρέψω στο σπίτι μου, εύχομαι να μπορέσω να επιστρέψω στο διαμέρισμά μου ακόμα και αν είναι ερείπια τώρα, θα μείνω σε μια σκηνή εκεί αλλά στο σπίτι μου. Είμαστε συναισθηματικά καταρρακωμένοι».

17:40 Ο Νετανιάχου απορρίπτει τις πιέσεις για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Σε μια φαινομενική απόρριψη όλων των διεθνών πιέσεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο ότι είπε τόσο στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών όσο και στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών ότι το Ισραήλ θα ενεργήσει με τρόπο που να εξυπηρετεί το Ισραήλ σε χρόνο και τόπο της επιλογής τους.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera όλα αυτά γίνονται εν μέσω πολλών συζητήσεων για το τι πρόκειται να ακολουθήσει – αν το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν και πώς, πότε και πού θα επιτεθεί.

Η γενική συναίνεση είναι ότι το Ισραήλ θα απαντήσει. Αυτή είναι η τάση όλων των Ισραηλινών αξιωματούχων που έχουν κάνει δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του ισραηλινού στρατού.

17:26 Η ισραηλινή αστυνομία σκοπεύει να απαγγείλει κατηγορίες κατά της αδελφής του Χανίγια

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος της αδελφής του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, η οποία ανακρίθηκε ως ύποπτη για υποστήριξη της οργάνωσης και υποκίνηση της τρομοκρατίας.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Μπερ Σεβά παρέτεινε τη σύλληψη της 57χρονης, Σαμπάχ Χανίγια από την Τελ Σεβά, μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Η αστυνομία σκοπεύει να υποβάλει το κατηγορητήριο την Κυριακή.

17:12 Αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών από την επίθεση της Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz που επικαλείται πηγές από το Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας, όπου νοσηλεύονται τα θύματα της επίθεσης στο βόρειο Ισραήλ, ο αριθμός των τραυματιών έχει φτάσει πλέον τους 18, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:00 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς στη Ντόχα

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ.

Φιντάν και Χανίγια συζήτηησαν για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, τους ομήρους και τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, θα μεταβεί στην Τουρκία αυτό το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

16:46 Ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποιεί περισσότερες επιδρομές στο νότιο Λίβανο

Εκτός από τα πλήγματα στην πόλη Ayta ash Shab του νότιου Λιβάνου, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στις νότιες πόλεις Yarin και Naquora, αναφέρει το λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης an-Nahar.

Οι επιθέσεις ακολουθούν μια σειρά διασυνοριακών βομβαρδισμών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί, με τον καθένα να ισχυρίζεται ότι έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις αντίθετες πλευρές των συνόρων.

16:34 Ο Νετανιάχου απορρίπτει τους «ισχυρισμούς περί λιμού» στη Γάζα

Ο ηγέτης του Ισραήλ κατήγγειλε τους ισχυρισμούς ότι περιοχές στη Γάζα αντιμετωπίζουν λιμό μετά από έξι μήνες πολέμου.

Ο Νετανιάχου «απέρριψε τους ισχυρισμούς διεθνών οργανισμών για λιμό στη Γάζα», ανακοίνωσε το γραφείο του.

Μια έκθεση που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η βόρεια Γάζα θα μπορούσε να πληγεί από λιμό οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των μέσων Μαρτίου και του Μαΐου και ότι πάνω από το 70% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Σαμάνθα Πάουερ, η διευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, δήλωσε ότι ο λιμός έχει ήδη εκδηλωθεί στη βόρεια Γάζα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ορίζει τον λιμό ως μια κατάσταση κατά την οποία ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μιας περιοχής δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε επαρκή τροφή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον εκτεταμένο οξύ υποσιτισμό και την απώλεια ζωών από την πείνα και τις ασθένειες.

16:20 Περισσότερα από τις δηλώσεις της Αναλένα Μπέρμποκ

Λίγα περισσότερα από όσα δήλωε η Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ.

«Όλοι πρέπει τώρα να ενεργούν με σύνεση και υπευθυνότητα. Δεν μιλάω για υποχωρήσεις, μιλάω για σοφή αυτοσυγκράτηση, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από δύναμη.

Το Ισραήλ έχει ήδη δείξει δύναμη με την αμυντική του νίκη το Σαββατοκύριακο. Γιατί μπορεί να αμυνθεί με ισχυρούς εταίρους και κράτη στην περιοχή. Και κάνοντας σαφές στο ιρανικό καθεστώς πόσο πολύ το Ιράν έχει υπολογίσει λάθος και είναι απομονωμένο.

Οι χώρες της περιοχής επίσης δεν θέλουν να γίνουν ένα υποκατάστατο πεδίο μάχης. Ένα από τα ισχυρότερα όπλα κατά του Ιράν είναι η επιθυμία των ανθρώπων σε όλες τις χώρες της περιοχής να ζήσουν απλά ειρηνικά».

16:10 Μπέρμποκ σε Νετανιάχου: «Η Μέση Ανατολή δεν πρέπει να διολισθήσει προς μία εντελώς απρόβλεπτη κατάσταση»

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της στο Ισραήλ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Μέση Ανατολή δεν πρέπει να αφεθεί να διολισθήσει σε μια κατάσταση της οποίας η έκβαση είναι εντελώς απρόβλεπτη. «Διότι αυτό δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν», δήλωσε η ίδια.

«Ούτε την ασφάλεια του Ισραήλ, ούτε τους πολλές δεκάδες ομήρους που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, ούτε τον ταλαιπωρημένο πληθυσμό της Γάζας, ούτε τους πολλούς ανθρώπους στο Ιράν που υποφέρουν και οι ίδιοι από το καθεστώς, ούτε τις τρίτες χώρες της περιοχής που απλώς θέλουν να ζήσουν ειρηνικά», προσέθεσε.

15:56 Νετανιάχου σε Γερμανία και Βρετανία: «Θα αποφασίσουμε μόνοι μας πώς θα απαντήσουμε στο Ιράν»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας  ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω, θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε ο Νετανιάχου.

Ακόμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, για την «άνευ προηγουμένου» υποστήριξή τους στην αποτροπή της επίθεσης, αναφέρει το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

«Ευχαριστώ τους φίλους μας για την υποστήριξή τους στην υπεράσπιση του Ισραήλ … υποστήριξη τόσο στα λόγια όσο και υποστήριξη στις πράξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Έχουν επίσης κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές, τις οποίες εκτιμώ. Αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω – θα πάρουμε τις αποφάσεις μας μόνοι μας και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», προσέθεσε.

Ο Νετανιάχου τους ενημέρωσε επίσης για το εύρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε πλήρως τους ισχυρισμούς διεθνών οργανισμών ότι υπάρχει πείνα στη Γάζα.

«Το Ισραήλ κάνει τα πάντα για την ανθρωπιστική κατάσταση», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

 

15:42 Αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών από την επίθεση στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz που επικαλείται πηγές από το Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας, όπου νοσηλεύονται τα θύματα της επίθεσης στην κοινότητα Arab al-Aramshe στο βόρειο Ισραήλ, ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 14, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom, ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 13, ανάμεσά τους και τέσσερις που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ένα άτομο αναφέρεται να φέρει ήπια τραύματα και οι υπόλοιποι οκτώ είναι ελαφρά τραυματισμένοι, αναφέρει η MDA.

15:30 Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση στο βόρειο Ισραήλ με πλήγματα σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ

Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στις θέσεις εκτόξευσης που εκτόξευσαν ρουκέτες προς τη βόρεια ισραηλινή πόλη Arab al-Aramshe.

Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτική δομή όπου διέμεναν μέλη της Χεζμπολάχ στο χωριό Ayta ash Shab του νότιου Λιβάνου.

Οι IDF ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «έπληξαν στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ στην περιοχή Ayta ash Shab στο νότιο Λίβανο, όπου δρούσαν τρομοκράτες».

Η κίνηση αυτή έγινε, όπως αναφέρεται, αφού «εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις από τον Λίβανο να περνούν στην περιοχή Arab al-Aramshe στο βόρειο Ισραήλ».

 

15:14 «Συνεχείς βομβαρδισμοί» στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Η κατάσταση είναι τραγική σε πολλές περιοχές, ιδίως στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Επιθέσεις και συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται στην περιοχή του πρόσφατα δημιουργημένου διαδρόμου που συνορεύει με τον προσφυγικό καταυλισμό.

Οι κάτοικοι λένε στο Al Jazzeera ότι ακούνε συνεχείς βομβαρδισμούς καθώς κατοικίες δέχονται επιθέσεις και στοχοποιούνται γεωργικές εκτάσεις.

15:02 Ερντογάν: «Θα συζητήσουμε πολλά θέματα με τον Χανίγια»

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, θα μεταβεί στην Τουρκία αυτό το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Θα φιλοξενήσω τον ηγέτη της παλαιστινιακού ζητήματος το σαββατοκύριακο. Θα συζητήσουμε πολλά θέματα», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς «απελευθερωτικό κίνημα».

Διαβάστε περισσότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων εδώ

14:47 Ιράν: «Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση με πιο θανατηφόρα όπλα»

Ο επικεφαλής διοικητής του ιρανικού στρατού, υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με «αποφασιστική και λυπηρή απάντηση».

«Είμαστε έτοιμοι να καταπολεμήσουμε πιθανές κακές πράξεις και αυτό που επιδείξαμε σήμερα σε όλη τη χώρα ήταν ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο Μουσαβί στους δημοσιογράφους την Τετάρτη στο περιθώριο της παρέλασης του ιρανικού στρατού για την εθνική ημέρα του στρατού.

Οποιαδήποτε επίθεση κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή και θλιβερή απάντηση και αν οι εχθροί διαπράξουν οποιαδήποτε επιθετική πράξη, «θα απαντήσουμε με πιο θανατηφόρα όπλα», είπε ακόμα.

«Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες να εκτελέσουν αποστολές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τους εχθρούς που έχει η χώρα», συμπλήρωσε.

14:33 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μιας ισραηλινής στρατιωτικής εγκατάστασης στην κοινότητα Arab al-Aramshe, στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη οργάνωση η επίθεση ήταν απάντηση στη δολοφονία μελών και διοικητών της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ στον Λίβανο.

Από την επίθεση έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον επτά άνθρωποι, οι δύο σοβαρά, σύμφωνα με τα ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Arutz Sheva, το οποίο προσθέτει ότι νοσηλεύονται στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας του Ισραήλ στη Ναχαρίγια.

14:21 «Το Ισραήλ είναι ο προβοκάτορας» στην αντιπαράθεση με το Ιράν

Ο Χασάν Αχμαντιάν, καθηγητής σπουδών Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, υποστηρίζει ότι η απειλή για περισσότερες κυρώσεις κατά του στρατιωτικού τομέα του Ιράν δεν θα ανησυχήσει τις Αρχές επειδή δεν έχει απομείνει τίποτα για να επιβληθούν κυρώσεις.

Υπογράμμισε επίσης την υποκρισία της περιφρόνησης των δυτικών διπλωματών μετά την επίθεση στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι απέτυχαν να καταγγείλουν το φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία την 1η Απριλίου.

«Τα έθνη του Παγκόσμιου Νότου ασκούν κριτική στο Ισραήλ – για όσα κάνει στη Γάζα, για όσα έκανε εναντίον του ιρανικού προξενείου – και δεν υπάρχει καμία αλλαγή εκεί, ακόμη και όσον αφορά την κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης», δήλωσε ο Αχμαντιάν.

«Το Ισραήλ είναι ο προβοκάτορας και προσπαθεί να παρασύρει τις άλλες χώρες σε μια διαφορετική αφήγηση, διαφορετική από τη γενοκτονία που διεξάγει στη Γάζα».

14:06 Smotrich: Σταματώ να εμπιστεύομαι τυφλά τον στρατό

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δήλωσε στο ραδιόφωνο των IDF ότι μετά τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις χρειάζονται κάποια ενδοσκόπηση πριν ο ίδιος  εγκρίνει την αύξηση του προϋπολογισμού, μεταδίδει η Haaretz.

«Δώσαμε λευκή επιταγή και εμπιστευτήκαμε τυφλά τον στρατό και πήραμε την 7η Οκτωβρίου. Βαρέθηκα να εμπιστεύομαι τον στρατό. Τους αγαπώ, τους εκτιμώ, τους υποστηρίζω, δεν είμαι έτοιμος να τους δώσω λευκή επιταγή».

«Το σύστημα ασφαλείας έχει κολλήσει κάπου στις 6 Οκτωβρίου, υπάρχει άρνηση να ελεγχθεί τι πήγε στραβά στο κτίριο των δυνάμεων. Η έννοια του μικρού και έξυπνου στρατού έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο υπουργός.

«Περιμένετε από τους πολίτες του Ισραήλ να δώσουν μια επιταγή 200 δισεκατομμυρίων σέκελ στον στρατό, για να κάνει ό,τι θέλει,  χωρίς να έχει πάρει μαθήματα;», είπε.

13:55 Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Χανίγια

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια θα επισκεφθεί την Τουρκία το Σαββατοκύριακο για να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το Reuters.

13:49 Σειρήνες ρουκετών ηχούν ξανά στο Βόρειο Ισραήλ

13:40 Καταδικάζει και η Γαλλία τη βία των ισραηλινών εποίκων

Και η Γαλλία καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις πράξεις βίας που διαπράχθηκαν από εποίκους εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Όχθη.

Το Παρίσι κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να προσαγάγουν τους δράστες αυτών των πράξεων βίας στη δικαιοσύνη χωρίς καθυστέρηση και να εξασφαλίσουν μόνιμη προστασία για όλους τους αμάχους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σε δήλωση της, χτες, Τρίτη, ανέφερε ότι αυτή η βία προέρχεται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής της αποικιοκρατίας, η οποία πυροδοτεί εντάσεις και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αρ. 2334 και της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης .

Οι συντονισμένες ένοπλες επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του ισραηλινού στρατού, οδήγησαν στο θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων πολιτών και η Γαλλία κατέστησε σαφές ότι αυτές οι ενέργειες ήταν απαράδεκτες.

13:30 Αναφορές για τραυματίες από πυραυλική επίθεση στο Βόρειο Ισραήλ

Τουλάχιστον 6 τραυματίες, ο ένας σοβαρά, από απευθείας πυραυλικό χτύπημα σε κτίριο στη βόρεια ισραηλινή κοινότητα Arab al-Aramshe, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι σειρήνες δεν ήχησαν, όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τις IDF για το περιστατικό.

 

13:19 ΟΗΕ: Ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω για τη βοήθεια στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να αγωνίζονται για να αποτρέψουν την πείνα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι παραδόσεις βοήθειας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, λέει ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Andrea De Domenico, επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι οι παραδόσεις βοήθειας εντός της Γάζας αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου. Την περασμένη εβδομάδα το 41% των αιτημάτων του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στη βόρεια Γάζα απορρίφθηκε, είπε.

«Έχουμε να κάνουμε με αυτόν τον χορό όπου κάνουμε ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω, ή δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω, το οποίο μας αφήνει ουσιαστικά πάντα στο ίδιο σημείο», δήλωσε ο De Domenico.

«Για κάθε νέα ευκαιρία που μας δίνεται, θα βρούμε άλλη μια πρόκληση να αντιμετωπίσουμε. Έτσι, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για εμάς να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε να φτάσουμε».

13:06  Το Κατάρ λέει ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα βρίσκονται σε «λεπτή φάση»

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων βρίσκονται σε «λεπτή φάση».

«Προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να αντιμετωπίσουμε αυτό το εμπόδιο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Κατάρ έχει συχνά εκφράσει αισιοδοξία για τις προοπτικές μιας συμφωνίας, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες μετά την κατάρρευση της πρώτης προσωρινής παύσης των μαχών και την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων τον περασμένο Νοέμβριο.

12:55 Πεσκόφ: Αναγκαία η αποκλιμάκωση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη ρωσική θέση για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή τόσο με το Ιράν όσο και με το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε χθες με τον Ιρανό ομόλογό του και το Reuters αναφέρει ότι ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να έχει στενές επαφές με το Ιράν και έχει επίσης εποικοδομητικές επαφές με το Ισραήλ.

Αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν είχε ενημερώσει τη Ρωσία για την πρόθεσή του να επιτεθεί στο Ισραήλ εκ των προτέρων.

12:45 HRW: Ο ισραηλινός στρατός συνένοχος στις επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είτε συμμετείχαν είτε απέτυχαν να σταματήσουν τις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, οι οποίες εκτόπισαν εκατοντάδες ανθρώπους από διάφορες κοινότητες Βεδουίνων το περασμένο φθινόπωρο.

Η βία των εποίκων αυξήθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, οδηγώντας στον πλήρη ξεριζωμό τουλάχιστον επτά παλαιστινιακών κοινοτήτων βεδουίνων και στον εκτοπισμό πολλών άλλων, σύμφωνα την έκθεση του Παρατηρητηρίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε μια περίπτωση, ισραηλινοί στρατιώτες συμμετείχαν μαζί με  εποίκους σε επίθεση στο παλαιστινιακό χωριό των Βεδουίνων Wadi as-Seeq, αναφέρει η έκθεση. Οι στρατιώτες, αρκετοί από τους οποίους απολύθηκαν αργότερα από τον ισραηλινό στρατό, βανδάλισαν τα σπίτια των Παλαιστινίων, κατέσχεσαν τα υπάρχοντά τους και ξυλοκόπησαν τους κατοίκους για ώρες, ενώ τους διέταζαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Οι στρατιώτες σε αυτή την επίθεση ήταν μέλη μιας μονάδας που στρατολογεί ενεργά ισραηλινούς εποίκους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ποινικό μητρώο βίας κατά των Παλαιστινίων, δήλωσε η HRW.

Ο ισραηλινός στρατός επιστράτευσε περίπου 5. 500 εποίκους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ενώ εξόπλισε επίσης «πολιτικές ομάδες ασφαλείας» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι έποικοι εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε χθες τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να «τερματίσουν αμέσως την ενεργό συμμετοχή τους σε επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων και την υποστήριξή τους σε αυτές».

12:28 Τουλάχιστον άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας

Από ισραηλινό πλήγμα στη συνοικία Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 20.

Βίντεο από τη σκηνή έδειξε τα πτώματα των θυμάτων να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Baptist στην πόλη της Γάζας μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Ο Islam al-Jaidi, κάτοικος και αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο όταν χτυπήθηκαν.

«Υπήρχε μια σκηνή όπου συγκεντρώνονταν άνθρωποι για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στη Ράφα και στο Χαν Γιουνίς. Παιδιά, νέοι άνδρες και γυναίκες μαρτύρησαν μέσα στη σκηνή», δήλωσε ο al-Jaidi.

12:18 Στο στόχαστρο βρέθηκε η βάση ελέγχου της αεροπορίας  στο Βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες ώρες, πυρομαχικά εκτοξεύθηκαν στη βάση ελέγχου της αεροπορίας στο Meron, αν και δεν ενεργοποιήθηκε καμία σειρήνα. Μέχρι στιγμής, ο στρατός δεν έχει αναφέρει θύματα ή ζημιές.

12:09 Συναντήσεις Χέρτσογκ με Κάμερον και Μπέρμποκ

Ο αρχηγός του ισραηλινού κράτους κάλεσε «όλο τον κόσμο» να αντικρούσει την απειλή που θέτει το «καθεστώς» της Τεχεράνης, στη διάρκεια συνάντησεων με τον Βρετανό και τη Γερμανίδα υπουργούς Εξωτερικών που είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να εργαστεί επιτακτικά και αποφασιστικά εναντίον της απειλής που θέτει το ιρανικό καθεστώς, το οποίο επιδιώκει να υπονομεύσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής», ανέφερε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ στο X.

Ο ίδιος είπε πως είχε μια πολύ «ζεστή συζήτηση» με τον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και με την Αναλένα Μπέρμποκ, τους πρώτους υπουργούς Εξωτερικών που επισκέπτονται το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η επίσκεψη του Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποιείται την επομένη της έκκλησης για «ψυχραιμία» που απηύθυνε στο Ισραήλ ο Βρετανος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος υπογράμμισε πως μια κλιμάκωση δεν θα ήταν «προς όφελος κανενός».

Η Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε από την πλευρά της χθες, Τρίτη, υπέρ νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Διαβεβαιώνοντας το Ισραήλ για την «πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας» είπε επίσης πως ήθελε να συζητήσει με τους ηγέτες του τρόπους «να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση».

11:49 «5.000 ζωές χάθηκαν με μια οβίδα»: Κλινική γονιμότητας στη Γάζα δέχτηκε ισραηλινό πλήγμα

Όταν ένα ισραηλινό βλήμα έπληξε τη μεγαλύτερη κλινική γονιμότητας της Γάζας τον Δεκέμβριο, κατέστρεψε περισσότερα από 4. 000 έμβρυα καθώς και 1. 000 δείγματα σπέρματος και μη γονιμοποιημένα ωάρια, σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το ισραηλινό χτύπημα ανατίναξε τα καπάκια από πέντε δεξαμενές υγρού αζώτου που ήταν αποθηκευμένες σε μια γωνία της εμβρυολογικής μονάδας. Καθώς το εξαιρετικά κρύο υγρό εξατμίστηκε, η θερμοκρασία στο εσωτερικό των δεξαμενών αυξήθηκε, καταστρέφοντας τα δείγματα αναπαραγωγής στο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης al-Basma της πόλης της Γάζας.

«Ξέρουμε βαθιά τι σήμαιναν αυτές οι 5. 000 ζωές, ή δυνητικές ζωές, για τους γονείς, είτε για το μέλλον είτε για το παρελθόν», δήλωσε ο Bahaeldeen Ghalayini, μαιευτήρας και γυναικολόγος με σπουδές στο Cambridge, ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά την κλινική το 1997.

Οι γυναίκες σε τουλάχιστον τα μισά από τα ζευγάρια που επηρεάζονται δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία να μείνουν έγκυες, πρόσθεσε. «Όλες αυτές οι ζωές σκοτώθηκαν ή αφαιρέθηκαν: 5. 000 ζωές με μια οβίδα».

11:39 Στις 33.899 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών Παλαστινίων

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στον εξάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τους 33. 899, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τουλάχιστον 76. 664 έχουν επίσης τραυματιστεί κατά τις επιθέσεις των IDF.

56 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 89 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

11:33 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας απευθύνει έκκληση να επιτραπεί σε άρρωστους και τραυματίες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό

Σε ανακοίνωσή του στο Telegram, το υπουργείο Υγείας  ζήτησε να δοθεί άδεια στους Παλαιστίνιους της Γάζας που χρειάζονται θεραπεία για καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες ή τραυματισμούς να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ώστε να σωθεί η ζωή τους.

Μετά από έξι και πλέον μήνες πολέμου, υπάρχουν τουλάχιστον 76. 465 τραυματίες στη Γάζα με λίγες λειτουργικές εγκαταστάσεις υγείας, οι οποίες επίσης δεν διαθέτουν τους πόρους για την αποτελεσματική θεραπεία τους ή των βαριά ασθενών.

«Χάνουμε μερικούς από αυτούς κάθε μέρα», δήλωσε το υπουργείο.

11:30 Κάμερον: Είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να δράσουν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε: «Είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί παίρνουν την απόφαση να δράσουν» και ότι «ελπίζουμε να το κάνουν με έναν τρόπο που θα συμβάλει όσο το δυνατόν λιγότερο στην κλιμάκωση της κατάστασης».

Σύμφωνα με το Reuters, είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δει νέες κυρώσεις στο Ιράν, λέγοντας ότι «πρέπει να δοθεί ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα από την G7». Είπε ότι βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ για να «δείξει αλληλεγγύη μετά από αυτή τη φρικτή επίθεση από το Ιράν».

«Είναι σωστό να έχουμε ξεκαθαρίσει τις απόψεις μας για το τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια, αλλά είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί παίρνουν την απόφαση να δράσουν. Ελπίζουμε να το πράξουν με τρόπο που να συμβάλλει όσο το δυνατόν λιγότερο στην κλιμάκωση του φαινομένου. Και με τρόπο που, όπως είπα χθες, να είναι έξυπνος και σκληρός. Αλλά η πραγματική ανάγκη είναι να επικεντρωθούμε εκ νέου στη Χαμάς, στους ομήρους, στην παροχή βοήθειας, στην παύση των συγκρούσεων στη Γάζα», είπε.

11:20  Ανάλυση: Το διχασμένο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα θα δώσει «μετρημένη» απάντηση στο Ιράν

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μέσης Ανατολής, υπήρξε ένας συνασπισμός χωρών που συνεργάστηκαν για την προστασία του Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένων των αραβικών χωρών – κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν, λέει ένας αναλυτής, στο Αλ Τζαζίρα.

Ένα μέρος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ θα ήθελε να δει περισσότερες προσπάθειες προς αυτή τη δημιουργία συνασπισμού σε αντίθεση με την πλευρά των «πολεμοκάπηλων» που θέλουν να επιτεθούν άμεσα στο Ιράν, δήλωσε ο Tamer Qarmout, επίκουρος καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα.

Τα αντίποινα του Ισραήλ είναι στον ορίζοντα, αλλά πιθανότατα θα είναι «μετρημένα και υπολογισμένα», δήλωσε ο Qarmout στο Al Jazeera. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι δυτικές κυρώσεις στο Ιράν δύσκολα θα είχαν αντίκτυπο.

«Νομίζω ότι η εποχή των κυρώσεων έχει τελειώσει. Εννοώ, βλέπετε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας – οι δυτικές χώρες στοιχημάτιζαν ότι η οικονομία της Ρωσίας θα καταρρεύσει σε τρεις ή τέσσερις μήνες. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Το Ιράν βρίσκεται λίγο-πολύ σε παρόμοια θέση. Και έχει νέους στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας», είπε

11:05 Ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ κατά των αντιποίνων

Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi προειδοποίησε το Ισραήλ κατά των αντιποίνων, σε ομιλία του για την Ημέρα του Στρατού, που ωστόσο δεν μεταδόθηκε ζωντανά.

Σε μια βιντεοσκοπημένη μετάδοση της ομιλίας του, ο Raisi, επανέλαβε τα περί επιτυχημένη εκστρατείας του Ιράν κατά του Ισραήλ στην επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση».

Δήλωσε επίσης ότι αν υπάρξει η παραμικρή απόπειρα επίθεσης του Ισραήλ σε ιρανικό έδαφος θα αντιμετωπιστεί με «σφοδρή και ταχεία απάντηση». Ο πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για παρουσία ξένων στρατευμάτων στην περιοχή και ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Η Ημέρα του Εθνικού Στρατού του Ιράν ξεκίνησε το 1921 ως αποτέλεσμα ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη δυναστεία των Κατζάρ. Έκτοτε, το Ιράν διοργανώνει μια ετήσια παρέλαση για να δείξει ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες και συνήθως παρουσιάζει στρατιωτικό υλικό.

Η εκδήλωση στο παρελθόν πραγματοποιήθηκε έξω από το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη. Η εκδήλωση στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί έξω από το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη. Αλλά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, μεταφέρθηκε φέτος σε μια στρατιωτική βάση ανατολικά της πρωτεύουσας.

10:50 Περιορισμό στις μετακινήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ θα επιβάλουν οι ΗΠΑ  κατά την παραμονή του στη Ν. Υόρκη για τη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ θα περιορίσουν τις μετακινήσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και της αντιπροσωπείας του που τον συνοδεύει ενώ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον υπουργό, ο οποίος θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με την ενημερωμένη πηγή, η κίνηση του Amir Abdollahian και της ιρανικής αντιπροσωπείας περιορίζεται σε επτά τετράγωνα από βορρά προς νότο και ένα τετράγωνο από τα δυτικά γύρω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν, την ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, την κατοικία του μονίμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη και τα έξι κτίρια που περιβάλλουν τη λεωφόρο Queensboro Plaza στο Long Island City, που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy χρησιμοποιώντας μια καθορισμένη διαδρομή οδήγησης.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση στο Ισραήλ ως απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.

10:39 Σφαγή αμάχων στη Γάζα – Πολλά παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι ανάμεσά τους πολλά παιδιά,  έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από χθες το απόγευμα.

Χτυπήματα έπληξαν σπίτια στη Ράφα και τη Γάζα,  ενώ στον προσφυγικό καταυλισμό στο Μαγκάζι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κοντά σε παιδική χαρά.Η επίθεση, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 4 χθες το απόγευμα και ενώ τα παιδιά, έπαιζαν σε υπαίθριο χώρο..

10:29 «Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν θα συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Reuters, επικαλούμενο το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, αναφέρει ότι το πολεμικό ναυτικό του Ιράν πρόκειται να αρχίσει να συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την πρώτη απ’ ευθείας ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για πλήγμα κατά του κτιριακού συγκροτήματος της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Δαμασκό.

Το Ιράν ετοιμάζεται για ενδεχόμενα ισραηλινά αντίποινα.

«Το Πολεμικό Ναυτικό εκτελεί αποστολή συνοδείας ιρανικών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η φρεγάτα μας Jamaran είναι παρούσα στον Κόλπο του Άντεν για το σκοπό αυτό», δήλωσε ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνοδεύσει και πλοία άλλων χωρών, πρόσθεσε ο ίδιος.

10:21 Οι IDF λένε ότι έπληξαν πάνω από 40 «στόχους τρομοκρατών»

Στην τελευταία στρατιωτική ενημέρωση για την επιχείρησή τους στη Γάζα, οι IDF ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν «έναν αριθμό τρομοκρατών».

Σύμφωνα με τις IDF, τα ισραηλινά αεροσκάφη «έπληξαν πάνω από 40 τρομοκρατικούς στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων σταθμών εκτόξευσης, παγιδευμένων δομών, στρατιωτικών δομών όπου δρούσαν ένοπλοι τρομοκράτες, παρατηρητηρίων, υπόγειων τρομοκρατικών υποδομών και πρόσθετων τρομοκρατικών υποδομών»

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

10:12 Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ – Ποιοι θέλουν να δοθεί σκληρή απάντηση στο Ιράν

Συνεδριάζει εκ νέου μέσα στην ημέρα το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις, καθώς η απάντηση του Τελ Αβίβ στο Ιράν είναι ειλημμένη απόφαση και μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Η τελευταία συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, την Τρίτη, ολοκληρώθηκε χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό KAN 11 News του Ισραήλ, υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των μελών του συμβολαίου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη φύση της απάντησης στην ιρανική επίθεση.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο χρόνος της απάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες για το χτύπημα, που είναι αρκετά σύνθετες.

Ο Νετανιάχου δέχεται ισχυρές διεθνείς πιέσεις να μην απαντήσει με τρόπο που θα οδηγούσε σε ένα ευρείας κλίμακας πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Ταυτόχρονα, όμως μέσα από την κυβέρνηση συνασπισμού του, μεταξύ των ανθρώπων που τον κρατούν στην εξουσία. . . άνθρωποι όπως οι [υπερεθνικιστές] Bezalel Smotrich και Itamar Ben-Gvir, θέλουν μια πολύ άμεση και σκληρή απάντηση στο Ιράν. Έτσι, ασκείται μεγάλη πίεση στον πρωθυπουργό μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Εν τω μεταξύ, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος και μια καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσαν στο CNN ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η απάντηση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα είναι περιορισμένης εμβέλειας.

10:00 Πόσο δυνατό είναι το Ιράν – Αυτή είναι η στρατιωτική ισχύς του

Σύμφωνα με τους New York Times, για δεκαετίες, η στρατιωτική στρατηγική του Ιράν έχει αγκιστρωθεί στην αποτροπή, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη πυραύλων ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς, drones και αεράμυνας. Έχει κατασκευάσει ένα μεγάλο στόλο ταχύπλοων σκαφών και μερικά μικρά υποβρύχια που είναι ικανά να διαταράξουν τη ναυτιλιακή κυκλοφορία και τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό που διέρχεται από τον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Ορμούζ.

Το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια βαλλιστικών πυραύλων και drones στη Μέση Ανατολή, λέει ο Δρ. Afshon Ostovar, καθηγητής υποθέσεων εθνικής ασφάλειας στη σχολή μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους κρουζ και πυραύλους κατά πλοίων, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές έως 2.000 χιλιόμετρα ή περισσότερα από 1.200 μίλια. Αυτά έχουν την ικανότητα και το βεληνεκές να χτυπήσουν οποιονδήποτε στόχο στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:49 Στο Ισραήλ προσγειώθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον προσγειώθηκε στο Ισραήλ, αναφέρει το BBC. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό έγινε μετά από χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

«Νωρίτερα σήμερα μίλησα με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και επανέλαβα την υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ μετά την απερίσκεπτη επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο. Περαιτέρω σημαντική κλιμάκωση θα εντείνει την αστάθεια στην περιοχή. Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία», δήλωσε ο Σούνακ.

09:39 Πώς τα drones αλλάζουν τους πολέμους

Πολύ πιο φτηνά, αλλά ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, τα drones, δημιουργούν νέες ισορροπίες στα πεδία των μαχών και αμφισβητούν παλιά δόγματα και βεβαιότητες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:30 Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα η κρίση στη Μέση Ανατολή – Τα σχέδια για δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου

Στο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει η δημιουργία ενος αντιεροπορικού και αντι-drone θόλου, αντίστοιχο με αυτό του Ισραήλ, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή και το κατά πόσο αυτή η κρίση μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας ο υπουργός απάντησε πως «Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, αλλά δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου».

«Οταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ηδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές» είπε. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:23 Ο ΟΗΕ λέει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι επίσης «πόλεμος κατά των γυναικών»

Περισσότερες από 10. 000 γυναίκες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στη Γάζα, ανάμεσά τους 6. 000 μητέρες που άφησαν πίσω τους 19. 000 ορφανά παιδιά, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σε μια νέα έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου,  η UN Women ανέφερε επίσης ότι οι Παλαιστίνιες γυναίκες που επέζησαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι τώρα εκτοπισμένες, χήρες και αντιμετωπίζουν πείνα.

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας είναι «επίσης ένας πόλεμος κατά των γυναικών», δήλωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ κατά την παρουσίαση της έκθεσης: Στέρηση και φόβος: Ανάλυση των επιπτώσεων του πολέμου στη Γάζα σε ζωτικές υπηρεσίες απαραίτητες για την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών και των κοριτσιών.

Παλαιστίνια μητέρα σε νοσοκομείο της Γάζας όπου μεταφέρθηκαν θύματα ισραηλινού βομβαρδισμού στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στις 8 Απριλίου 2024 [Εικόνα από AFP]

09:17: Η Ιταλία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε την Τετάρτη το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι καιρός για κατάπαυση του πυρός.

Η Ιταλία υποστήριξε αρχικά τις ενέργειες του Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά πρόσφατα μετρίασε την υποστήριξή της λόγω των χιλιάδων θανάτων αμάχων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, ο Ταγιάνι υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα προκλήθηκε από τη «βάρβαρη» επίθεση της Χαμάς. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ωστόσο, τώρα είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν πλήξει μαζικά τον παλαιστινιακό πληθυσμό»

09:10 Καταδίκη των βίαιων επιθέσεων εποίκων κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε χθες Τρίτη το βράδυ να τερματιστούν οι «απαράδεκτες» βίαιες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη από ισραηλινούς εποίκους εναντίον παλαιστινίων πολιτών, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι, κι αξίωσε οι ισραηλινές αρχές να ασκήσουν ποινικές διώξεις στους δράστες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θορυβημένο για το επίπεδο της βίας» στη Δυτική Όχθη μετά τον «φρικιαστικό» θάνατο 14χρονου ισραηλινού εφήβου το Σάββατο, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο θάνατος του εφήβου υπό ακόμη άγνωστες συνθήκες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πυροδότησε εκτεταμένες ενέργειες αντιποίνων από εποίκους, που επιτέθηκαν σε χωριά και πυρπόλησαν σπίτια και οχήματα το σαββατοκύριακο.

«Οι βίαιες επιθέσεις από πλευράς εξτρεμιστών εποίκων οδήγησαν στους θανάτους τεσσάρων Παλαιστινίων», θυμίζει η βρετανική διπλωματία, ενώ άλλοι 75 και πλέον τραυματίστηκαν.

«Η άσκηση τέτοιας βίας εναντίον πολιτών είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως», συνεχίζει το δελτίο Τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους.

Κρίνοντας πως οι θάνατοι σηματοδοτούν την κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην περιοχή σε «κρίσιμη στιγμή», το Φόρεϊν Όφις τονίζει πως είναι «ζωτικής σημασίας οι ισραηλινές αρχές να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διενεργήσουν επείγουσες και διαφανείς έρευνες για όλους τους θανάτους και να εγγυηθούν πως όλοι οι δράστες βίαιων επιθέσεων θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Τουλάχιστον 468 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα πάνω από 490.000 Ισραηλινοί, θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

09:05 Σειρήνες ρουκετών ηχούν στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, μεταδίδει η Haaretz

09:00 Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει «περιορισμένο χτύπημα» στο Ιράν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα περιλαμβάνει ένα «περιορισμένο χτύπημα» στο ιρανικό έδαφος.

08:50 Ανήσυχη η Κίνα για τη Μέση Ανατολή

Αρκετά ανήσυχη είναι η Κίνα, καθώς βλέπει να κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την εκτόξευση εκατοντάδων drone και πυραύλων από το Ιράν με στόχο να πλήξουν το Ισραήλ. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ καλούσε τα δύο μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία, προσπαθώντας να διατηρήσει τον ρόλο του ειρηνοποιού στην περιοχή. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:41 Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν drones των Χούθι στην Υεμένη

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι χθες Τρίτη κατέστρεψαν δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους, που άρχισαν να διεξάγονται τον Ιανουάριο, είναι πλέον πρακτικά καθημερινές.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία (του Πολεμικού Ναυτικού) των ΗΠΑ, του συνασπισμού, ή εμπορικά σκάφη», ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

08:34  Υπάλληλοι της Google συνελήφθησαν διαμαρτυρόμενοι για τους δεσμούς της εταιρείας με την ισραηλινή κυβέρνηση

Υπάλληλοι του τεχνολογικού κολοσσού συνελήφθησαν αφού πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στο Sunnyvale της Καλιφόρνια για περισσότερες από εννέα ώρες.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι δεν θα φύγουν μέχρι η Google να αποσυρθεί από τη σύμβαση τεχνητής νοημοσύνης και επιτήρησης ύψους 1,2 δισ. δολαρίων μεταξύ του Ισραήλ, της Google και της Amazon.

Οι εργαζόμενοι της Google έχουν εδώ και καιρό μιλήσει κατά του έργου «Nimbus», με τους Παλαιστίνιους εργαζόμενους να περιγράφουν «θεσμοθετημένη προκατάληψη» εντός της εταιρείας.

 

08:26 Ενας ισραηλινός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων «τραυματίστηκε σοβαρά» σε μάχες στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένα μέλος της μονάδας του Shaldag λαμβάνει ιατρική περίθαλψη μετά από σοβαρά τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Γάζα την Τρίτη.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε την ηλικία ή τον βαθμό του στρατιώτη.

Η Μονάδα Shaldag περιγράφεται ως μια εξειδικευμένη δύναμη αφιερωμένη σε επιχειρήσεις τύπου κομάντο, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και διάσωσης σε ζώνες μάχης, καταστάσεις ομηρίας και βαθιά αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών σε εχθρικό έδαφος.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ αναφέρει ότι μέχρι τη Δευτέρα είχαν αναφερθεί 259 νεκροί και 1. 571 τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα.

08:17 Υπό πίεση ο Νετανιάχου ζυγίζει την απάντηση στο Ιράν

Ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό εγχώριες και ξένες πιέσεις για την πιθανή απάντηση στο Ιράν, μεταδίδει το Al Jazeera, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια απίστευτα περίπλοκη κατάσταση.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε ακούσει ακόμη τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πάντα μιλούσε για το Ιράν ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, δέχεται πιέσεις από ξένες χώρες: από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, τους Γερμανούς, από πολλούς άλλους, να μην κλιμακώσει και ότι είναι καιρός για ηρεμία.

Ταυτόχρονα, όμως μέσα από την κυβέρνηση συνασπισμού του, μεταξύ των ανθρώπων που τον κρατούν στην εξουσία. . . άνθρωποι όπως οι [υπερεθνικιστές] Bezalel Smotrich και Itamar Ben-Gvir, θέλουν μια πολύ άμεση και σκληρή απάντηση στο Ιράν.

Έτσι, ασκείται μεγάλη πίεση στον πρωθυπουργό μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα. Ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης [δείχνουν] ότι υπάρχει, σίγουρα, συναίνεση. Ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Αλλά ο χρόνος και η μορφή που θα πάρει, φυσικά, είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

 08:13 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει για την ένταξη της Παλαιστίνης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Επικαλούμενοι τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν ξανά στις αρχές αυτού του μήνα τη διαδικασία με σκοπό την εισδοχή τους στον διεθνή οργανισμό που ανάγεται στο 2011. Όμως το εγχείρημα θεωρείται πως έχει από ελάχιστες ως μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ, κράτους-μόνιμου μέλους του ΣΑ.

08:06 Βομβαρδίστηκε καταυλισμός προσφύγων – Τουλάχιστον 13 νεκροί, ανάμεσά τους 7 παιδιά

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, και άλλοι 25 τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμό των Ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Maghazi, στην Κεντρική Γάζα, την Τρίτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, ενώ γίνεται λόγος για εκατοντάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση να σωθούν.

Η επίθεση, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα και ενώ τα παιδιά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, έπαιζαν σε υπαίθριους χώρους.

08:00 Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Ιράν, με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή να κινδυνεύει να κατρακυλήσει σε μια περιφερειακή πολεμική σύγκρουση.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17/04/2024 - 19:11