Live: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με Ιρανό ανώτερο αξιωματούχο

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους.

Η Τεχεράνη υποβάθμισε την επίθεση αν και ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, κάνει λόγο για «προπαγάνδα», σημειώνει ότι αναχαιτίστηκαν drones, ενώ το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μεγάλη ζημιά».

Μετά από σύντομη αναστολή των πτήσεων, τα αεροδρόμια της χώρας επαναλειτουργούν.

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνιστούσε να γίνει δεκτή η Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Δείτε live 

Live οι εξελίξεις στο in

10:57 Η Ολλανδία χαρακτηρίζει «τις πρόσφατες εξελίξεις βαθιά ανησυχητικές »

Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών, Χάνκε Μπρούινς Σλοτ δηλώνει ότι «παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Ιράν».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι βαθιά ανησυχητικές. Είναι υψίστης σημασίας να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε η Μπρούινς Σλοτ στο X.

 

10:50 Ambrey: Τα πλοία που διέρχονται από τον Κόλπο και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή

Η βρετανική εταιρεία ασφάλειας Ambrey δήλωσε την Παρασκευή ότι τα εμπορικά πλοία που διέρχονται από τον Κόλπο και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό καλούνται να παραμείνουν σε επιφυλακή σε περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Η Ambrey δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι πραγματοποιήθηκε «ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα» στην Ισφαχάν του Ιράν.

Νωρίτερα, η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι είχε δει παρόμοιες αναφορές, αλλά ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι τα εμπορικά θαλάσσια σκάφη ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος του χτυπήματος.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

10:40 Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

Η Γαλλία έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση στην κρίση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σχολιάζοντας την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η θέση της Γαλλίας είναι να ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό Sud.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Μελ Στράιντ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αποκλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν παραμένει εφικτή.

«Παρότι δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τις λεπτομέρειες η ελπίδα μου είναι ό,τι έχει συμβεί να μπορεί να αποκλιμακωθεί», δήλωσε ο Στράιντ στο GB News.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, από το Κάπρι όπου προεδρεύει της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της G7: «Προτρέπουμε όλους να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν την κλιμάκωση. Η G7 θέλει απόλυτη αποκλιμάκωση σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό σοβαρή ένταση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός στη δημόσια τηλεόραση RAI.

10:35 ISNA: Διαδήλωση υπέρ της Γάζας στην Ισφαχάν μετά το περιστατικό με τις εκρήξεις

Διαδήλωση θα γίνει στην Ισφαχάν για την υποστήριξη των πολιορκημένων κατοίκων της Γάζας, λίγες ώρες μετά τις αναφορές για εκρήξεις κοντά στην πόλη, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA.

Με την πόλη «να έχει επανέλθει στην κανονικότητα», οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν πορεία σε όλη την πόλη μετά την προσευχή της Παρασκευής, ανέφερε το ISNA.

Το ISNA σημείωσε επίσης ότι η λειτουργία του αεροδρομίου Σαχίντ Μπεχέστι της Ισφαχάν έχει επίσης επανέλθει στο φυσιολογικό.

10:29 Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας υπονοεί ότι η αεροπορική επιδρομή στο Ιράν ήταν πολύ περιορισμένη αντίδραση

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ υπονόησε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Παρασκευής ότι η καταγγελλόμενη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο Ιράν ήταν πολύ περιορισμένη απάντηση στο μπαράζ που εξαπέλυσαν οι Ιρανοί στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή.

Ο υπουργός ανέβασε μια μονολεκτική ανάρτηση που έγραφε «Αδύναμη!» στο X.

 

10:21 Με μία καλά σχεδιασμένη επίθεση απάντησε το Ισραήλ στο Ιράν – Τα τρία μηνύματα και η αντίδραση της Τεχεράνης

Από ότι όλα δείχνουν το Ισραήλ εξαπέλυσε μία πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση στην πόλη Ισφαχάν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, απαντώντας στην επίθεση που είχε εξαπολύσει η Τεχεράνη κατά του Τελ Αβίβ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:17 Άτομα που είχαν «διεισδύσει» στο Ιράν χρησιμοποίησαν μίνι drones, λέει αναλυτής στην ιρανική κρατική τηλεόραση

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν, ενώ Ιρανός αναλυτής δήλωσε σήμερα στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως τα μίνι drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν, χειρίζονταν «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν».

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να κάνει λόγο για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης του Ισφαχάν ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της χώρας», μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ κανένας Ιρανός ηγέτης δεν έχει σχολιάσει δημόσια αυτές τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για τα άνευ προηγουμένου πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το Tasnim εξήγησε πως «μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας δραστηριοποιήθηκαν σε ορισμένα μέρη όπως η Ισφαχάν και η Ταμπρίζ», μια πόλη στο βόρειο Ιράν. «Όμως αυτά τα μέτρα οφείλονταν στη μεγάλη ευαισθησία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και στο ‘ενδεχόμενο’ να εντοπίσθηκαν ορισμένα μικρά drones», υπογράμμισαν οι πηγές στο Tasnim.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna μετέδωσε πως «καμιά μείζων ζημιά» δεν έχει αναφερθεί μετά τις εκρήξεις.

10:12 Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ κάλεσε το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους εργαζόμενούς της και τις οικογένειές τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, λίγες ώρες αφού αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ιράν τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν σε ισραηλινά πλήγματα.

Η πρεσβεία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι «οι εργαζόμενοι της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους» δεν μπορούν να ταξιδεύουν «για προσωπικούς λόγους» έξω από τις μεγάλες πόλεις Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Μπερσέβα.

Η σύσταση αυτή ισχύει «μέχρι νεωτέρας», διευκρίνισε.

10:05 Το Ομάν καταδικάζει την επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών

Το Ομάν, που λειτουργεί ως μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε την Παρασκευή την ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος καθώς και τις «επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

10:00 Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με Ιρανό ανώτερο αξιωματούχο

Το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, λίγες ώρες αφού πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ιρανικού εδάφους.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

09:55 «Πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι πολλοί περίμεναν» η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ιρανός εμπειρογνώμονας για τον έλεγχο των εξοπλισμών λέει ότι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν «ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι πολλοί περίμεναν».

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Αλί Αχμάντι δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει πολύ περισσότερους περιορισμούς στην επιχειρησιακή του εμβέλεια» από ό,τι πολλοί πιστεύουν.

«Σίγουρα, αφού επικρίθηκε η ικανότητα αντιποίνων του Ιράν, επωφελείται από τη διαφήμιση του πόσο αναποτελεσματικό ήταν και αυτό που έκανε το Ισραήλ. Το Ιράν πρέπει επίσης να προετοιμάσει το κοινό για μια πολύ ηπιότερη αντίδραση από αυτή για την οποία μίλησε τις τελευταίες ημέρες», επισήμανε.

Ο Αχμάντι δήλωσε ότι πριν από το σημερινό περιστατικό, το Ιράν προετοίμαζε κάθε είδους επιλογές για μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής συμμάχων.

Όμως, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο εύρος και τον αντίκτυπο της φερόμενης επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε «σαμποτάζ ασφαλείας» και όχι «στρατιωτική επίθεση», θα ήταν λάθος να προβεί σε μαζική αντίδραση, τόνισε.

09:50 «Αυτή εξακολουθεί να είναι μια επικίνδυνη στιγμή»

Ο Τζέιμς Μπέις του Al Jazeera μεταδίδει ότι: «Ήταν επικίνδυνα μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου, αλλά όσον αφορά το τι θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ σε μια επίθεση σε ιρανικό έδαφος, αυτό είναι όσο πιο περιορισμένο θα μπορούσε να είναι.

Και φαίνεται ότι οι Ιρανοί την απέκρουσαν και, προς το παρόν, την υποβάθμισαν».

09:44 Μια σύνοψη για το τι συνέβη στην Ισφαχάν

  • Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν ότι τα συστήματα αεράμυνάς του ενεργοποιήθηκαν και τρία εναέρια αντικείμενα καταστράφηκαν πάνω από την πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, υπό καθεστώς ανωνυμίας, που λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση
  • Δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από το Ισραήλ
  • Το Ιράν ήρε τα μέτρα για αναστολή πτήσεων στον εναέριο χώρο του
  • Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr αναφέρει ότι η Ισφαχάν είναι «απολύτως ήρεμη και ασφαλής» και ότι η πόλη έχει επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τις αναφερθείσες εκρήξεις νωρίς την Παρασκευή
  • Το ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV μεταδίδει ότι δεν υπήρξε «κανένα σημάδι έκρηξης ή ζημιάς» σε πυρηνική τοποθεσία κοντά στην πόλη Ισφαχάν

09:34 Η στιγμή των εκρήξεων στην Ισφαχάν

Το ιρανικό Press TV έχει συγκεντρώσει μια σειρά βίντεο από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Ισφαχάν του Ιράν το πρωί της Παρασκευής.

Το πρώτο βίντεο αποτυπώνει την αναχαίτιση τετρακοπτέρων από το ιρανικό σύστημα αεράμυνας.

 

Ο τοπικός αρχηγός του στρατού στην Ισφαχάν, Σιαβάς Μιχαντούστ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν εκρήξεις στο έδαφος.

 

09:28 «Δεν υπήρξε επίθεση από το εξωτερικό» στο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν.

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.

09:25 Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε Παλαιστίνιους μαχητές

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ πραγματοποίησε δύο επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ την Πέμπτη, καθώς ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον δεκάδων στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν παρατηρητές πολέμου.

Στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης, οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν μια επιχείρηση διάρκειας μιας εβδομάδας στη Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα για την επέκταση του διαδρόμου Νετζάριμ, ο οποίος κόβει το παλαιστινιακό έδαφος στα δύο.

Ο διάδρομος – ένας δρόμος 6,5 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε από τους Ισραηλινούς – εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά και σχεδιάστηκε για να παρέχει στον στρατό του Ισραήλ ταχεία πρόσβαση στη Γάζα και να αποκόπτει τις παλαιστινιακές μετακινήσεις μεταξύ βορρά και νότου στην περιοχή.

Το ISW και το CTP δήλωσαν προηγουμένως ότι η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες είχαν πιθανώς χρησιμοποιήσει μια περιοχή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας ως βάση οπισθοφυλακής για να στοχεύουν τις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα και να εισχωρούν επίσης σε προηγουμένως εκκαθαρισμένες περιοχές στα νότια της πόλης της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

09:16 Βουλευτής του Λικούντ πανηγυρίζει για τις εκρήξεις στο Ιράν

Η βουλευτής του Λικούντ Τάλι Γκοτλίβ, παρά τις αντίθετες οδηγίες, σχολίασε τις εκρήξεις στην Ισφαχάν στο Ιράν.

«Καλημέρα, αγαπητέ λαέ του Ισραήλ. Ένα πρωινό στο οποίο το κεφάλι κρατιέται ψηλά με υπερηφάνεια. Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα. Είθε να ανακτήσουμε τη δύναμη της αποτροπής».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

 

09:11 Guardian: Τι φιλοξενεί η Ισφαχάν όπου έγινε η επίθεση του Ισραήλ

  • Η Ισφαχάν φιλοξενεί χώρους που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου εργοστασίου εμπλουτισμού Νατάνζ
  • Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή ως «απολύτως ασφαλείς». Ο στρατηγός Σιαβάς Μιχαντούστ, τοπικός διοικητής του στρατού, δήλωσε επίσης στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε «καμία ζημιά» γύρω από την Ισφαχάν
  • Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προχωρήσει ταχύτατα στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του με τις παγκόσμιες δυνάμεις
  • Η συμφωνία κατέρρευσε αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Αμερική από αυτήν το 2018
  • Το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά τα δυτικά έθνη και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας λένε ότι η Τεχεράνη λειτουργούσε ένα μυστικό πρόγραμμα στρατιωτικών όπλων μέχρι το 2003

09:05 Συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Παλαιστίνιοι μαχητές και ισραηλινές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε ανταλλαγές πυροβολισμών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς που βρίσκεται ανατολικά της πόλης Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera Arabic καταγράφουν τον ήχο σφοδρών πυροβολισμών στον καταυλισμό.

 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έγιναν στόχος μεγάλου εκρηκτικού μηχανισμού.

08:59 Ο ΙΑΕΑ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ζητά «απόλυτη αυτοσυγκράτηση»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή ότι δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την καταγγελλόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Ισφαχάν.

Ο ΙΑΕΑ δήλωσε ότι συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές σε απόλυτη αυτοσυγκράτηση και επανέλαβε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

Ο Οργανισμός τόνισε ότι παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

08:50 Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στην Ισφαχάν.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ορκισμένου εχθρού του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τα περισσότερα απ’ αυτά αναχαιτίσθηκαν.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν έπειτα από επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό που αποδίδεται στο Ισραήλ.

08:45 Ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικής θέσης στο νότιο τμήμα της Συρίας

Ισραηλινά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σήμερα εναντίον θέσης του συριακού στρατού στο νότιο τμήμα της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα.

«Ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο ένα ραντάρ του συριακού στρατού μεταξύ των επαρχιών Σουέιντα και Ντεράα», επεσήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν διευθυντής του Παρατηρητηρίου, το οποίο έχει την έδρα του στη Βρετανία, αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.

08:40 Ισραηλινός αξιωματούχος στην Washington Post: «Επίθεση με σκοπό να σηματοδοτήσει στο Ιράν ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στο εσωτερικό της χώρας»

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post σήμερα Παρασκευή ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στο εσωτερικό του Ιράν σε αντίποινα για το μπαράζ περίπου 350 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ την περασμένη Κυριακή.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το πλήγμα «είχε σκοπό να σηματοδοτήσει στο Ιράν ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στο εσωτερικό της χώρας», τονίζει η Washington Post.

08:30 Πώς προκλήθηκε η έκρηξη που ακούστηκε στην Ισφαχάν – Τι λένε Ιρανοί αξιωματούχοι

«Η έκρηξη που ακούστηκε κοντά στην ιρανική πόλη Ισφαχάν προκλήθηκε από πυρά της αεράμυνας εναντίον ενός ύποπτου αντικειμένου», δήλωσε Ιρανός ανώτερος στρατιωτικός διοικητής, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:24 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, καθώς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται αξιωματούχους που λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει «κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να σπρώξει ολόκληρη την περιοχή στο χείλος του γκρεμού»
  • Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνιστούσε να γίνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών
  • Το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το βέτο των ΗΠΑ ήταν «ωμή επίθεση που σπρώχνει την περιοχή όλο και πιο κοντά στο χείλος της αβύσσου»
  • Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αρκετοί έχουν τραυματιστεί και 15 φέρονται να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια έπειτα από μια νέα νύχτα επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτια αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας

08:15 Νέο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Νέο λάδι στη φωτιά υπάρχει λόγω των εκρήξεων που ακούστηκαν στην Ισφαχάν, με τα αμερικάνικα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για πυραυλική επίθεση του Ισραήλ.

Το Ιράν υποβάθμισε την επίθεση και έκανε λόγο για «προπαγάνδα» σχετικά με τις αναφορές για χτύπημα με πυραύλους.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Πηγή: in.gr