La Repubblica: Μια διαφορετική αλήθεια για το ναυάγιο από αυτή του Λιμενικού

Την ώρα που οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και εντείνονται οι εφιαλτικές πληροφορίες για γυναίκας και παιδιά εγκλωβισμένα στο αμπάρι του πλοίου, τα αναπάντητα ερωτήματα για την ελληνική στάση παραμένουν.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από το Λιμενικό εγείρουν απορίες και αναζητούνται περαιτέρω εξηγήσεις, καθώς τόσο μαρτυρίες ακτιβιστών όσο και η ανακοίνωση της Frontex αδειάζουν την εκδοχή των ελληνικών αρχών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ιταλική La Reppublica παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή που σκιαγραφεί μια διαφορετική εικόνα για τα όσα συνέβησαν από την Τρίτη μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου.

Το Λιμενικό έχει επισημάνει ότι οι μετανάστες αρνήθηκαν την όποια βοήθεια, καθώς ήθελαν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία. Στην πραγματικότητα, φαίνεται το αλιευτικό να κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο, έχοντας αλλάξει την προηγούμενη πορεία του που ήταν προς τις ακτές της Καλαβρίας.

Σύμφωνα με αναφορές από επιζήσαντες η ένταση ήταν μεγάλη πάνω στο σκάφος, από τις πρώτες ώρες της αναχώρησής του από τη Λιβύη. Η μηχανή του άρχισε να έχει προβλήματα περίπου έξι ώρες αφότου ξεκίνησε το ταξίδι με αρκετούς από τους μετανάστες να ζητούν ακόμη και την επιστροφή τους στη Λιβύη. Ωστόσο, ο καπετάνιος και οι διακινητές συνέχισαν την πορεία τους, ενώ προχώρησαν σε πράξεις βίας και ξυλοδαρμούς κατά ορισμένων που διαμαρτύρονταν.

Το πρωί της Τρίτης η κατάσταση ήταν εφιαλτική, καθώς το πόσιμο νερό είχε τελειώσει και αρκετοί άρχισαν να λιποθυμούν από την αφυδάτωση. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι είχαν πεθάνει πάνω στο πλοίο, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Μέσα στον πανικό τους πολλοί άρχισαν να λογομαχούν με τον καπετάνιο, ο οποίος αφότου άλλαξε την πορεία του αλιευτικού προς τις ελληνικές αρχές, εγκατέλειψε το πλοίο με μια φουσκωτή βάρκα. 

Όπως έχει καταγραφεί , από εκείνη την ώρα και μετά το πλοίο άρχισε να κάνει ζιγκ ζαγκ ακυβέρνητο, καταλήγοντας στη μεγάλη τραγωδία.

Τα δεδομένα και τα ερωτήματα

Ενδεικτικά τα όσα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής:

⇒ Αμείλικτα ερωτήματα γεννά η στάση του Λιμενικού

⇒ Ερωτήματα και αιχμές από την Alarm Phone μετά την πολύνεκρη τραγωδία

⇒ Δραματική μαρτυρία ακτιβίστριας: Δύο σημεία κλειδιά που αλλάζουν τα δεδομένα

⇒ Ανακοίνωση Frontex: Όλα τα ερωτήματα πρέπει να πάνε στην ελληνική πλευρά

⇒ Η εκδοχή του υπ. Ναυτιλίας για το ναυάγιο με τους πρόσφυγες ανοιχτά της Πύλου