Ακόμα ένας νεκρός μετανάστης στον Έβρο

Στους 21 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας, καθώς ένας μετανάστης ανασύρθηκε απανθρακωμένος στη Λευκίμμη. Δεύτερη σορός που εντοπίστηκε χθες ανήκε σε άτομο, που πέθανε από παθολογικά αίτια πριν τις πυρκαγιές

Τραγικό θάνατο βρήκε ακόμα ένας άνθρωπος στον Έβρο, όπου μαίνονται ακόμα τα μέτωπα με το χειρότερο να καίει ανεξέλεγκτο στη Δαδιά, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μετανάστης βρέθηκε απανθρακωμένος τις προηγούμενες μέρες σε δασικό δρόμο κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, στην οποία την Δευτέρα είχε χάσει την ζωή του ακόμη ένας μετανάστης.

Η πυροσβεστική ανέφερε οι δυνάμεις της «δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο ώστε να περισυλλέξουν το πτώμα, καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή λόγω της πυκνής βλάστησης αγγίζουν τους 700 βαθμούς Κελσίου και το ύψος της φλόγας σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 25 μέτρα».

Σημειώνεται ότι σορός άλλου άνδρα εντοπίστηκε χθες στην περιοχή της Ταύρης Σουφλίου από άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας πρόκειται για άνδρα αγνώστων στοιχείων, πιθανόν μετανάστη, στο οποίο ανευρέθη είναι της έκτασης που έχει πληγεί από την πυρκαγιά.

Ο καθηγητής ιατροδικαστικής, Παύλος Παυλίδης ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η σορός ήταν σε προχωρημένη σήψη, ότι ο θάνατος αποδίδεται σε παθολογικά αίτια και προήλθε πιθανόν από θερμοπληξία και αφυδάτωση και προσδιορίζεται χρονικά πριν από 10-15 ημέρες.

Ως εκ τούτου οι ανθρώπινες απώλειες από τα πύρινα μέτωπα αυτή της εβδομάδας ανέρχονται πλέον σε 20, μετά τους 18 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, στο δάσος της Δαδιάς και τον 80χρονο κτηνοτρόφο στον Πρόδρομο Βοιωτίας.

Ο ηλικιωμένος βοσκός λιποθύμησε και κατέληξε από τις αναθυμιάσεις την Δευτέρα, όταν πήγε να σώσει τα ζώα του. Συγγενής του δήλωσε πως δεν τον έβλεπε από τους καπνούς και δεν κατάλαβε πότε τους κύκλωσαν οι φλόγες.

Την επομένη πυροσβέστες αντίκρισαν τις 18 σορούς κοντά στο χωριό Αβαντας. Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης, Παύλος Παυλίδης, είπε πως «βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δύο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σε ένα μαντρί».

Το φρικιαστικό γεγονός έκανε τον γύρο του κόσμου από τα διεθνή ΜΜΕ. Ωστόσο, το υπουργείο Μετανάστευσης προέβη σε μια ντροπιαστική ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως «παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης».

Η ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (DVI) έχει αναλάβει το έργο αναγνώρισης των νεκρών στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Άβαντα, σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την πυροσβεστική υπηρεσία Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, θα υποδέχεται τους συγγενείς για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού, κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους. Τo τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας είναι τo +302131386000 (ώρες λειτουργίας 09.00 έως και τις 17.00, σε καθημερινή βάση), ενώ στο whatsApp 00306944471742 και στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποστέλλουν οποιοδήποτε έγγραφο αφορά τους αγνοούμενους.