Ανείπωτη καταστροφή στον Έβρο, «μάχη» στο μέτωπο Λευκίμμης - Προβατώνα

Για 16η ημέρα καίει η φωτιά σε συμπαγές δάσος του Έβρου, όπου έχει συντελεστεί μια τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή με τον παραγωγικό ιστό της περιοχής να έχει γίνει στάχτη.  

Χιλιάδες ζώα και κυψέλες απανθρακώθηκαν, αγροτικές καλλιέργειες και τεράστιες εκτάσεις με ελαιόδεντρα κάηκαν, ενώ ζημιές υπέστησαν περίπου 120.000 τετραγωνικά βιομηχανικών κτιρίων (Βλ. «Αμέτρητες οι πληγές στον Εβρο»).
 
Το δύσκολο μέτωπο με χαρακτηριστικά «μέγα πυρκαγιάς» πλέον μαίνεται σε Λευκίμμη και Προβατώνα. Χθες το απόγευμα, οι κάτοικοι της Λευκίμμης κλήθηκαν, για πολλοστή φορά, να την εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς το Τυχερό.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες έδωσαν «μάχη» με τις φλόγες, που έπαψαν να απειλούν τη Λευκίμμη αλλά έθεσαν σε κίνδυνο το Τυχερό. Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Τυχερού, Δημήτρης Δαρούσης, κάλεσε τους ανήμπορους κάτοικους του οικισμού να φύγουν.

Μετά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα σήμερα η κατάσταση μοιάζει ελαφρώς βελτιωμένη. Οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν επίσης για διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ, Γιαννούλη.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε το πρωί πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από 19 φωτιές και παραδέχτηκε πως θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει. Ο ίδιος πρόσθεσε τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εστίες σε Σουφλί και Δαδιά είναι σε ύφεση.

Θέλοντας να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι πολλές φορές μπαίνουν μέσα στο πυκνό δάσος σε έρποντας προκειμένου να κάνουν την κατάσβεση.

Συνολικά επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος εννέα πυροσβεστικών αεροσκαφών και οκτώ ελικοπτέρων.

Σημειώνεται ότι τελευταίος απολογισμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνει ότι η συνολική καμένη έκταση από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού  είχε φτάσει συνολικά τα 1.450.000 στρέμματα. 

Από αυτά το 71% είναι δασικές εκτάσεις, το 50% βρίσκεται εντός του δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura και το 73% προέρχεται από τις 3 λεγόμενες μέγα-πυρκαγιές, δηλαδή αυτές στην Αλεξανδρούπολη, τη Ρόδο και τα Δερβενοχώρια.