Τραγωδία στη Λιβύη: Πέντε οι νεκροί της ελληνικής αποστολής – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις - Εξετάζεται η περίπτωση επίθεσης αυτοκτονίας κατά της ελληνικής αποστολής (Video) (Video)

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε πέντε στελέχη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη όπου είχαν σπεύσει για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα που επλήγη από τις πλημμύρες.

Στο μεταξύ, περίπου στις 7 το πρωί της Δευτέρας, το C-130 που είχε μεταβεί στη Λιβύη για να παραλάβει τους τραυματίες, προσγειώθηκε στην Ελευσίνα.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Υπογραμμίζεται πως η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή αποτελούταν από 19 άτομα, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στη Λιβύη μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές:

Επαναπατρίζονται οι 5 σοροί

Οι σοροί τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνέων, που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, επαναπατρίζονται με αεροσκάφος C-27 από τη Λιβύη.

 

Η δήλωση Δένδια

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», είπε.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση», δήλωσε.

«Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη», κατέληξε.

Στο μεταξύ εξηγήσεις και ενημέρωση για τόσο για τα μέτρα ασφαλείας όσο και για την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, που έκανε λόγο για «ελαφρούς τραυματισμούς», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με ανακοίνωσή του μετά το τραγικό συμβάν στη Λιβύη με απολογισμό 5 νεκρούς από την ελληνική αποστολή που είχε φτάσει στη χώρα για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκφράζει τη θλίψη και την οδύνη του για τους θανάτους, ζητά «ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί» και όπως επίσης: «αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. Παράλληλα, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς. Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Από την άλλη, πολλά ερωτήματα προκαλούν τα στοιχεία που γίνονται γνωστά από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα .

Τη Δευτέρα το πρωί έγινε γνωστό ότι οι λιβυκές αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο η τραγωδία να προήλθε από επίθεση αυτοκτονίας κατά της ελληνικής αποστολής. Τα στοιχεία που εξετάζονται είναι το γεγονός της ταχύτατης εκδήλωσης και επέκτασης της πυρκαγιάς στο λεωφορείο της ελληνικής αποστολής αμέσως μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό και τα εγκαύματα που φέρουν τόσο οι νεκροί όσο και οι τραυματίες που θεωρούνται σοβαροί εγκαυματίες.

Επίσης εντύπωση προκαλεί ο εγκλωβισμός των μελών της ελληνικής αποστολής μέσα στο λεωφορείο από την άμεση επέκταση της φωτιάς (να σημειωθεί εδώ ότι η φωτιά σε ένα τροχαίο δυστύχημα στον πραγματικό κόσμο δεν επεκτείνεται όπως στον κινηματογράφο), ενώ αξιωματικοί που συμμετείχαν σε αυτή ήταν εκπαιδευμένοι κομάντος. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίες που έχουν επικοινωνήσει με συγγενείς τους κάνουν λόγω για μεγάλη έκρηξη.

Ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται είναι η περίπτωση να μην ήταν μεν επίθεση αυτοκτονίας αλλά το μοιραίο φορτηγό που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής να μετέφερε πυρομαχικά στα πλαίσια του λιβυκού εμφύλιου πολέμου καθώς σε όλο το έδαφος της χώρας δρουν ανεξέλεγκτα άτακτες στρατιωτικές ομάδες.

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί επίσης ότι ενώ η ελληνική αποστολή βρισκόταν σε έδαφος χώρας που είναι υπό καθεστώς εμφυλίου το ΓΕΕΘΑ δεν είχε ζητήσει στρατιωτική συνοδεία προστασίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής που έχασαν τη ζωή τους είναι δύο γυναίκες αξιωματικοί νοσηλεύτριες (μία πλωτάρχης και μια επισμηναγός) ένας υπαξιωματικός των ειδικών δυνάμεων και δύο έλληνες διερμηνείς. Οσο για τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής φέρουν όλα πολύ σοβαρά εγκαύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η καθυστέρηση ωρών που παρατηρήθηκε στην ανακοίνωση του σοβαρού συμβάντος στη Λιβύη οφείλεται στη σύγχυση που ακολούθησε όταν έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν καθώς ο επικεφαλής της αποστολής, συνταγματάρχης καταδρομών, ήταν πολύ σοβαρά τραυματισμένος και δεν απαντούσε στο τηλέφωνό του όταν τον καλούσαν από την Αθήνα.

Αλλά το ΓΕΕΘΑ οφείλει να απαντήσει γιατί έκρυβε τη σοβαρότητα του συμβάντος στη Λιβύη που ενώ ήξερε από το μεσημέρι της Κυριακής για νεκρούς από τα μέλη της ελληνικής αποστολής και είχε στείλει ήδη δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος για να μεταφέρει τις σορούς στην Αθήνα έκανε λόγο για τραυματίες έως αργά το βράδυ της Κυριακής.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18/09/2023 - 15:38