ΣΕ ΑΠΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Όλο και περισσότερα σωματεία δηλώνουν σημμετοχή στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, στην μεθαυριανή απεργία θα συμμετέχουν και οι ΟΛΜΕ με την ΔΟΕ.

Δάσκαλοι και καθηγητές προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Μιλώντας  ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος τόνισε πως «Έχουμε πάρει την απόφαση από χτες στις 12 μ.μ. για την απεργία. Περιμέναμε την επίσημη ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. Θα συμμετέχουμε κανονικά».

Με την σειρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κικινής Θανάσης ανέφερε  πως «συμμετέχουμε κανονικά στην απεργία της Πέμπτης. Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, δεν τίθεται θέμα συνεδρίασης των Ομοσπονδιών για απεργία».

Το κάθε σχολείο αναμένεται να ανακοινώσει στους γονείς τις επόμενες ημέρες για το πρόγραμμα της Πέμπτης και το εάν θα πάνε τα παιδιά εκείνη την ημέρα και ποιες ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση εξαλλου που εκδόθηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, τα λεωφορεία θα έχουν στάσεις εργασίας τις εξής ώρες:

  • Από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα

Τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου, ενώ για μετρό, τραμ, τρόλεϊ, προαστιακό δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις.

Απεργούν και οι ναυτεργάτες – Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της το εξής: «Το νέο νομοσχέδιο επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη (21/09), στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Συμμετέχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας – Αναμένονται ανακοινώσεις από τις αεροπορικές εταιρείες

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, θα συμμετάσχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετέχουν στην εξαγγελθείσα από την ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναμένονται ανακοινώσεις από τις αεροπορικές εταιρείες όσον αφορά στα δρομολόγιά τους.

Προβλήματα θα υπάρξουν απ' ό,τι φαίνεται στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, τουλάχιστον από το λιμάνι του Πειραιά, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, καθώς τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,ΠΕΕΜΑΓΕΝ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη παμπειραϊκή απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ μάλιστα καταδικάζει την «προδοτική και υπονομευτική στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε τη σύγκληση του οργάνου (όπως είχε ζητήσει η ΠΕΝΕΝ) και δήλωσε συμπόρευση με την απεργοσπαστική θέση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ». Τονίζει δε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση της ενάντια στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα προωθώντας για ψήφιση στην Βουλή ένα νέο εκτρωματικό νομοσχέδιο».

Από την πλευρά τους τα άλλα τρία σωματεία, τονίζουν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, «αποτελεί άλλο ένα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, αφορά όλους τους εργασιακούς κλάδους, “νομιμοποιεί” την εργασιακή ζούγκλα, την πολλαπλή εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, απειλεί και τρομοκρατεί την αλληλεγγύη των εργαζομένων, ενισχύοντας την καταστολή» και καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά (πλοία BLUE STAR) και στη συνέχεια στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10.00 το πρωί πλατεία Καραϊσκάκη.

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά δηλώνει ότι «δεν θα ανεχτούμε να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ποινικοποιήσει τους αγώνες μας» και καλεί τα σωματεία-μέλη του, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές του Πειραιά να δώσουν μαζικά το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.