Υποκλοπές / Παρακολουθούσαν υψηλόβαθμα στελέχη και δικαστικούς της ΕΥΠ μέσω Predator

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Predator και την ΕΥΠ βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα με ρεπορτάζ «Το Βήμα της Κυριακής», μέσω Predator παρακολουθήθηκαν ή επιχειρήθηκε να παρακολουθηθούν ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη και δικαστικοί της ΕΥΠ, δίνοντας μια νέα διάσταση στο σκάνδαλο.

Όπως αναφέρεται, στόχος των παρακολουθήσεων μέσα στην EYΠ βρέθηκαν άνθρωποι που δημιουργούσαν εμπόδια στη «γέφυρα» ΕΥΠ – Predator και βρίσκονταν εκτός του δικτύου των παράνομων συνεννοήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα παρακολουθούμενα στελέχη της ΕΥΠ είχε αρμοδιότητα τον έλεγχο των απόρρητων κονδυλίων των μυστικών υπηρεσιών (σ.σ.: μέσω των οποίων πιθανολογείται ότι πληρώθηκε το παράνομο λογισμικό), η οποία και τελικά του αφαιρέθηκε.

Ακόμα, τα στελέχη της ΕΥΠ που έπεσαν θύματα υποκλοπών ερευνούσαν τον λόγο για τον οποίο έχουν εξαφανιστεί πολλούς μήνες από την υπηρεσία τους συγκεκριμένα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την εφημερίδα. Επρόκειτο για πράκτορες – αποσπασμένους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. – για τους οποίους φαίνεται να προκύπτει εκ των υστέρων ότι απασχολούνταν με τη «γέφυρα» ΕΥΠ και ελλήνων ή ισραηλινών διαχειριστών του Predator.

Μάλιστα, σε όσους ερευνούσαν την υπόθεση, η απάντηση που έπαιρναν για τους απόντες αποσπασμένους στην ΕΥΠ αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν «μην τους ψάχνετε και μην ασχολείστε, κάνουν… μεταπτυχιακά».

Ακόμα, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι στα γραφεία της ΕΥΠ στη λεωφόρο Κατεχάκη έδιναν παρών και υπάλληλοι εταιρειών που σχετίζονταν με το Predator.

Δεδομένων των παραπάνω, η είδηση της παρακολούθησης των κινητών τεσσάρων στελεχών της ίδιας της ΕΥΠ δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση. Στο στόχαστρο βρέθηκε η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, που όπως τονίζει το ρεπορτάζ, είχε τοποθετηθεί στην ΕΥΠ με εισήγηση σημαντικών προσώπων που δεν είχαν καμιά σχέση με πρόσωπα που φέρονται να σχετίζονται με τη μεθόδευση του Predator.

Επίσης, στόχο αποτέλεσε κι o ένας εκ των υποδιοικητών της ΕΥΠ με πολυετή υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, ο κ. Βασίλης Γκρίζης, ο οποίος θεωρείται επίσης εκτός «δικτύου» που σχετιζόταν με το παράνομο λογισμικό, σύμφωνα με το «Βήμα», ωστόσο ο ίδιος φαίνεται ότι δεν «άνοιξε» τα links των μηνυμάτων που πήρε και άλλαξε σύντομα συσκευές.

Επίσης εντός της ΕΥΠ παρακολουθήθηκε με το Predator ο διοικητής της υπηρεσίας ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών, αρμόδιος μόνο για τον έλεγχο ασφαλείας των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ αλλά και την εποπτεία για τυχόν παρανομίες του προσωπικού. Θεωρείται επίσης πρόσωπο εκτός της επιρροής των εμπλεκομένων στην υπόθεση των υποκλοπών.

Τέλος, SMS-«δόλωμα» είχε σταλεί και σε γυναίκα στέλεχος της ΕΥΠ που είχε προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες σε βάρος πρώην διοικητικών στελεχών και είχε μεταταχθεί σε αστυνομική υπηρεσία.