Ομόφωνα αθώοι οι πρόσφυγες, που τους «βάφτισαν» διακινητές

Συγκέντρωση έγινε το πρωί έξω από τα δικαστήρια Χανίων, όπου εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση προσφύγων που καταδικάστηκαν άδικα σε 155 χρόνια κάθειρξη.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης έκρινε ομόφωνα αθώους τρεις πρόσφυγες, που πρωτόδικα είχαν κριθεί ένοχοι ως «διακινητές» και έμειναν στη φυλακή δύο ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, μετά από ένσταση της υπεράσπισης το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο να δικάσει τους πρόσφυγες, καθώς το ναυάγιο είχε γίνει σε απόσταση 96 ναυτικών μιλίων από την Κρήτη, δηλαδή εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Δημήτρης Χούλης, τόνισε την ανάγκη η σημερινή απόφαση να βρει μιμητές. «Υπάρχει πλήθος παρόμοιων υποθέσεων, όπως το ναυάγιο της Πύλου. Εκεί είναι ακόμα πιο τρανταχτό το παράδειγμα, δεν ήταν καν κοντά στα ελληνικά ύδατα» είπε στο zarpanews.gr.

«Οι πραγματικοί διακινητές εγκαταλείπουν τις βάρκες, γιατί γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν. Οι μετανάστες δεν το ξέρουν. Αυτός ο νόμος πρέπει να αλλάξει, και για την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων αλλά και γιατί οι ελληνικές φυλακές είναι υπερπλήρεις από αθώους ανθρώπους» είπε στο ίδιο μέσο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου. 

Ο διασώστης και μάρτυρας υπεράσπισης, Ιάσονας Αποστολόπουλος, σημείωσε σε ανάρτησή του ότι οι «ναυαγοί απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες περί διακίνησης και κηρύχθηκαν αθώοι για την παράνομη είσοδο. Έκατσαν δύο χρόνια στη φυλακή άδικα. Έφαγαν ποινές μεγαλύτερες και από φόνο (155 χρόνια) όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι αυτό που είναι.  Φτωχοί μετανάστες-πρόσφυγες-εργάτες. Άνθρωποι που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη Συγχαρητήρια σε όσους πάλεψαν για το αποτέλεσμα, συγχαρητήρια σε όσους ήταν εκεί (Ρόζα Νέρα Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι, Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων ) και φυσικά στους συνήγορους υπεράσπισης».